Αυξάνεται ο αριθμός των στελεχών αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που θέτουν θέμα ηγεσίας όσο πλησιάζει ο χρόνος για το συνέδριο του κόμματος αλλά και την έναρξη του διαλόγου για την κεντροαριστερά.
Μετά τον Θάνο Μωραΐτη, σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου άφησε να εννοηθεί ότι στο επερχόμενο συνέδριο πρέπει να συζητηθεί και το θέμα της ηγεσίας και ανέφερε, στην ιστοσελίδα του:
«Είναι διαφορετικό ένα ενθουσιώδες 8% από ένα 8% βαθέως προβληματισμού. Το συνέδριο που θα γίνει δεν θα πρέπει να είναι συνέδριο πανηγυρικής επιβεβαίωσης του πόσο καλοί είμαστε, προεκλογικού χαρακτήρα, ούτε κομματικών μηχανισμών αποκομμένων από την κοινωνία. Θα πρέπει να ακουστεί αυθεντικά η φωνή της βάσης. Θα πρέπει να τα δούμε και να τα επανεξετάσουμε ΟΛΑ. Αν δεν το κάνουμε τώρα, τότε πότε; Πήγαμε από το 45% στο 12% και από εκεί στο 8%. Θα περιμένουμε την οριστική μας εξαέρωση;».
Οι πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για κίνηση που εκφράζει την ενόχληση του κ. Κεδίκογλου επειδή με βάση τα σενάρια του ανασχηματισμού βρίσκεται εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Και ο Κασσής έθεσε θέμα ηγεσίας
Όμως και ο βουλευτής, Μιχάλης Κασσής απέδωσε ευθύνες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μιλώντας στην ΝΕΡΙΤ, ο κ. Κασσής είπε:
«Το έβαλε πολύ ξεκάθαρα ο κ. Μωραΐτης. Θέμα ηγεσίας. Γιατί δεν έχει το δικαίωμα να το βάλει; Δηλαδή ένας αρχηγός ενός κόμματος πόσο πρέπει να το φτάσει το κόμμα για να αποχωρήσει; Δηλαδή ο κ. Βενιζέλος, ο πρόεδρός μου, δεν έχει ευθύνες. Έχω εγώ περισσότερες ευθύνες από τον κ. Βενιζέλο και από τον κ. Παπανδρέου; Για όνομα του Θεού»
Αλ Σάλεχ εναντίον Μωραϊτη
Στις χθεσινές αναφορές του Θ. Μωραΐτη απάντησε η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, που με ανάρτησή της στο Facebook, ανέφερε:
«Και που ξέρει για ποιο λόγο μας ψήφισε ο κόσμος; Αφού έκανε ο,τι μπορούσε για μην μας ψηφίσει. Πάντως ένας βουλευτής στην Ελλάδα με 1,5 εκατ. ανέργους καλά θα κάνει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βγει η χώρα από την κρίση και να μειωθεί η ανεργία και να κάνει πέρα τους παραγοντισμούς και τις προσωπικές στρατηγικές».
Θέμα ηγεσίας από τον Μωραϊτη
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μόλις είχε φτάσει στην Αθήνα από τη Βαρσοβία όταν ενημερώθηκε ότι μετά τις δημόσιες παρεμβάσεις (κατά του εγχειρήματος της Ελιάς και υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ) των κ. Σκανδαλίδη, Ρέππα και της Φώφης Γεννηματά, ο «παπανδρεϊκός» βουλευτής Θάνος Μωραΐτης έθεσε με άρθρο στην ιστοσελίδα του ευθέως θέμα αλλαγής ηγεσίας.
«Δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Απαιτείται νέα ηγεσία στην παράταξη η οποία να εμπνέει, να ενώνει και να διευρύνει. Να δίνει νέα προοπτική στη συνεργασία των δυνάμεων του κέντρου και της Κεντροαριστεράς», υποστήριξε ο κ. Μωραΐτης προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ερωτήματα για την τακτική παπανδρεϊκών στελεχών μετά την ανακοίνωση του αρχηγού του κόμματος ότι τον Οκτώβρη θα γίνει Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.
Και η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη:
«Κάποιοι που περίμεναν την εκλογική συντριβή της παράταξης για να διαλύσουν την κυβερνητική σταθερότητα, να ανακόψουν την ασφαλή πορεία της χώρας και να υποτάξουν την παράταξη στο άρμα της λαϊκιστικής ανευθυνότητας, πρέπει να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα και να πάψουν να προσβάλλουν τους πολίτες που στάθηκαν δίπλα στην παράταξη, τους υποψηφίους και τα στελέχη που έδωσαν τη μάχη των εκλογών και τελικά την ίδια τη χώρα χάριν της οποίας υπάρχει ιστορικά το ΠΑΣΟΚ», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα της Χαριλάου Τρικούπη.
Kαρχιμάκης εναντίον Βενιζέλου
Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτει και ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Καρχιμάκης. Γράφει σε κείμενό του στην ιστοσελίδα του:
«Πρέπει οπωσδήποτε να πάμε σε Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με θέμα αλλαγή πολιτικής πλεύσης με αριστερή κατεύθυνση.
Πρέπει να συγκρουστούμε με όλους εκείνους που υπονομεύουν τον εθνικό πλούτο και την πληρώνουν πάντα οι φτωχοί και οι αδύνατοι.
Αν δεν μπορεί η υπάρχουσα ηγετική ομάδα να το κάνει, να το πει και να το δηλώσει για να το γνωρίζουμε. οι πολιτικές και τα περιεχόμενα είναι που καθορίζουν τις επιλογές των πολιτών και των ανθρώπων και όχι οι διοικητικές συγκολλήσεις κορυφής χωρίς περιεχόμενο και χωρίς μήνυμα. Το ιδεολογικό και το πολιτικό οπλοστάσιο της αριστεράς έχει στερέψει.
Έχουν ειπωθεί όλα και με ωραίο τρόπο. Αυτό που μένει είναι να αποδείξουμε στην πράξη ότι οι πολιτικές που ασκούνται ή θα ασκηθούν παράγουν ωφέλεια για τους ανθρώπους και δημιουργούν πραγματικά μια νέα ελπίδα και μια νέα αξιοπρέπεια σε ένα κράτος που λειτουργεί με κανόνες για τα μόνιμα θύματα της κρίσης και τους πραγματικούς δημιουργούς της οικονομίας και όχι τους αεριτζήδες και τους ανθρώπους της εύκολης προσπάθειας».
Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και μετά της Ελιάς
Στο μεταξύ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε δεκτό το αίτημα του Κώστα Σκανδαλίδη να γίνει πρώτα Συνέδριο ή Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ πριν από τη Συνάντηση της Ελιάς, με προφανή στόχο πάντα την ευρύτερη συσπείρωση και συνεργασία όλων των δυνάμεων στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.
Στις 19:00 ο Βενιζέλος θα απαντήσει στους επικριτές του
Απόψε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιλέγει να μιλήσει σε εκδήλωση με καλεσμένους τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές της Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης και τα στελέχη της Εκλογικής Επιτροπής (όπως οι κ. Σκανδαλίδης, Χρυσοχοΐδης, Φώφη Γεννηματά κ.ά.).
Είναι η πρώτη μετά τις ευρωεκλογές ομιλία σε εκδήλωση της παράταξης του κ. Βενιζέλου και αναμένεται να στείλει μηνύματα που θα έχουν πολλούς αποδέκτες, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, για την «επόμενη μέρα».