Οι G8 έγιναν φέτος G7. Οι εφτά ισχυρές βιομηχανικές χώρες του κόσμου συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, με τη Ρωσία να απουσιάζει για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκλείστηκε σε αντίποινα για την κατάληψη της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.
Η ρωσοουκρανική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της G7 στις Βρυξέλλες, με την Άνγκελα Μέρκελ να προειδοποιεί με νέες κυρώσεις εάν δεν αποκλιμακωθεί η κρίση και τον Μπαράκ Ομπάμα να υπογραμμίζει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στον νεοκλεγέντα Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο.
Η σύνοδος -την οποία προ κρίσης είχε σχεδιαστεί να φιλοξενήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, την πόλη των τελευταίων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων - θα καλύψει θέματα εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας, εμπορίου και ενεργειακής ασφάλειας -με το τελευταίο ζήτημα να έχει καταστεί εξαιρετικά ευαίσθητο για την Ευρώπη έπειτα από μήνες έντασης με τη Μόσχα.
Ομως, όσο και αν η Ρωσία δεν κάθεται στο τραπέζι της G7 (μέχρι πρότινος G8) για πρώτη φορά από την ένταξή της το 1997, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει μπαράζ συναντήσεων κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Γαλλία, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία. Ο Πούτιν θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Φρανσουά Ολάντ, όχι όμως και με τον Μπαράκ Ομπάμα -μολονότι ο ρώσος πρόεδρος δηλώνει έτοιμος για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο Φρανσουά Ολάντ θα δειπνήσει το βράδυ της Πέμπτης με τον Ομπάμα σε εστιατόριο στο Παρίσι, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων για άλλο δείπνο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο Πούτιν με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας όπως δήλωσε ο ίδιος ο ίδιος ο Πέτρο Ποροσένκο μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τετάρτη στη Βαρσοβία.
Οσο για τη συνάντηση Πούτιν – Μέρκελ, αναμένεται να γίνει το πρωί της Παρασκευής, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη των εορτασμών για την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία. Πριν την έναρξη της διήμερης συνόδου της G7 στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η Δύση δεν θα διστάσει να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις εάν δεν συνεργαστεί η Ρωσία για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον. Ωστόσο, όπως σχολιάζει η γαλλική έκδοση της Huffington Post, «μολονότι η Γερμανία και η Βρετανία υποστήριξαν την επιβολή κυρώσεων από την αρχή της κρίσης και οι δυο χώρες διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να προβούν σε μονόπλευρες διπλωματικές κινήσεις».
Φωτογραφία: www.huffingtonpost.fr, AP