Η ζωή μετά τα 100: Πώς ζουν οι μαθουσάλες και από τι κινδυνεύουν - iefimerida.gr

Η ζωή μετά τα 100: Πώς ζουν οι μαθουσάλες και από τι κινδυνεύουν

Η ζωή μετά τα 100: Πώς ζουν οι μαθουσάλες και από τι κινδυνεύουν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αιωνόβιοι, οι άνθρωποι που καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα 100 χρόνια ζωής, έχουν αναπτύξει πολύ διαφορετικά συστήματα άμυνας του οργανισμού από τον μέσο ηλικιωμένο και κινδυνεύουν από πολύ πιο απλά πράγματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη, οι άνθρωποι άνω των 100 ετών, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από πνευμονία ως αποτέλεσμα εύθραυστης υγείας παρά από καρκίνο ή καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με πιο νέους ηλικιωμένους ενήλικες.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι άνθρωποι που φτάνουν τα 100ά γενέθλιά τους ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν σε ίδρυμα (61%) ή νοσοκομείο (27%) και λιγότερο πιθανό να πεθάνουν στο σπίτι τους (10%) ή σε ξενώνα (0,2%), εξηγεί η Κάθριν Εβανς, κλινική λέκτορας στην φροντίδα ηλικιωμένων στο King' s College του Λονδίνου και συντάκτης της μελέτης.

Οι αιωνόβιοι είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη δημογραφική ομάδα σε όλο τον κόσμο, που αναμένεται να φθάσει σε περισσότερους από 3.200.000 ανθρώπους έως το 2050, εξηγεί η Εβανς. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των αιωνόβιων διπλασιάζεται κάθε 10 χρόνια από το 1956 και εκτιμάται ότι θα φτάσει πάνω από μισό εκατομμύριο μέχρι το 2066.

«Παρά την παγκόσμια αύξηση του αριθμού των αιωνόβιων, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τις ανάγκες των ηλικιωμένων για την υγεία και την κοινωνική φροντίδα» εξηγεί η Εβανς μιλώντας στο Live Science. «Ο αυξανόμενος αριθμός αιωνόβιων, σε συνδυασμό με τη συνεχή χρήση της νοσοκομειακής περίθαλψης, δείχνει την επείγουσα ανάγκη να εξασφαλιστεί επαρκής μακροχρόνια περίθαλψη και ευέλικτες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν σε προχωρημένη ηλικία».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία για τους θανάτους από το Γραφείο Διεθνών Στατιστικών της Αγγλίας το διάστημα 2001 – 2010, που περιελάμβανε πληροφορίες σχετικά με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της περιοχής, τον τόπο κατοικίας και την φροντίδα του ηλικιωμένου.

Η μέση ηλικία των περίπου 36.000 ατόμων στην μελέτη - εκ των οποίων 87% ήταν γυναίκες - ήταν 101 κατά το χρόνο του θανάτου. Το ποσοστό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο άλλαξε ελάχιστα στο πέρασμα του χρόνου, παρά την αύξηση του αριθμού των αιωνόβιων.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι άνθρωποι θα προτιμούσαν να μην πεθάνουν σε νοσοκομείο, αλλά σε οικείο περιβάλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ζωή χρόνια ασθένειες ηλικία μαθουσάλες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ