Ελλάς... Γερμανία συμμαχία! - iefimerida.gr

Ελλάς... Γερμανία συμμαχία!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται Αθήνα και Βερολίνο, καθώς η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι μόνο εάν η Γερμανία πιέσει τους... "δορυφόρους" της, δηλαδή τη Φινλανδία, την Αυστρία και την Ολλανδία, μπορεί να αποφευχθεί η εμπλοκή στη διαδικασία της επικύρωσης του δεύτερου "πακέτου" στήριξης.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι οι χώρες αυτές έχουν εκδηλώσει τάσεις... αυτονομίας από τη γερμανική γραμμή, όχι μόνο εγείροντας θέμα εγγυήσεων αλλά και καταθέτοντας εναλλακτικά σχέδια, όπως αυτό των αυστριακών που συνδέει την έκθεση των τραπεζών κάθε χώρας στο ελληνικό χρέος, με το ενδεδειγμένο ύψος των εγγυήσεων που μπορούν να λάβουν οι χώρες.

Το μόνο θετικό είναι ότι Β. Σόιμπλε δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το τρόπο που χειρίστηκαν οι Φινλανδοί τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς το Βερολίνο θα προτιμούσε να συζητηθεί το θέμα πρώτα σε επίπεδο EUROGROUP, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους τα προβλήματα που προέκυψαν μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη συζητείται το εάν μπορεί ή δεν μπορεί η Φινλανδία να ζητήσει εξαίρεση από το δεύτερο "πακέτο" βοήθειας προς την Ελλάδα, κάτι το οποίο η Ελλάδα απεύχεται όχι λόγω της συμμετοχής των Φινλανδών που δεν ξεπερνά το 1 δισ ευρώ, αλλά λόγω του ότι η αποχώρηση μιας χώρας με αξιολόγηση ΑΑΑ θα κλονίσει τον παρεμβατικό ρόλο που καλείται να παίξει το EFSF στην αγορά ομολόγων.

Εβδομάδα-φωτιά για την οικονομία

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ξεκινά μια εβδομάδα "φωτιά" για το οικονομικό επιτελείο, καθώς τη Δευτέρα κιόλας- νωρίτερα από τη Πέμπτη που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός- ξεκινά η διαβούλευση στο EUROGROUP σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για το θέμα των εγγυήσεων και δεν αποκλείεται εφόσον δεν βρεθεί λύση και υπάρξει εμπλοκή, να συνεδριάσουν ατύπως και οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να βρεθεί η πολιτική λύση που επιδιώκει η Αθήνα. Το χειρότερο σενάριο είναι να μη δοθεί λύση ούτε σε επίπεδο Υπουργών, οπότε θα πρέπει να συναντηθούν εκ νέου οι ηγέτες της Ευρωζώνης, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε συζήτηση από μηδενική βάση συγκεκριμένων παραμέτρων του "πακέτου" της 21ης Ιουλίου.

Πέρα από τις διαβουλεύσεις για το κρατικό σκέλος του δεύτερο "πακέτου" βοήθειας, αυτή την εβδομάδα μπαίνει σε κρίσιμο στάδιο και η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες, καθώς αναμένεται να τους δοθεί το νομικό κείμενο (Memorandum of Understanding) επί του οποίου θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ενώ το... κερασάκι στη τούρτα δεν είναι άλλο από την έλευση της Τρόικας για την αξιολόγηση που θα καταλήξει αν όλα πάνε καλά στην 6η δόση του δανείου...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ