Η ύφεση εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό - iefimerida.gr

Η ύφεση εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Και τώρα τρέχουμε! Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν στον υπουργό Οικονομικών τα νέα στοιχεία του Προϋπολογισμού και οι νέες ενδείξεις για τις προοπτικές της ύφεσης, καθώς επί της ουσίας δεν τίθενται εν αμφιβόλω μόνο οι στόχοι των μέτρων που «τρέχουν» από την αρχή του έτους αλλά και η απόδοση των μέτρων που πέρασαν δια πυρός και σιδήρου από τη Βουλή πριν από ακριβώς έναν μήνα.

Μια ματιά στις αποκλίσεις έναντι των στόχων που είχαν τεθεί αρχικά, αρκεί για να προκαλέσει σύγκρυο και στους πιο ψύχραιμους. Η απόκλιση στα έσοδα του ΦΠΑ φτάνει στα 500 εκατ. ευρώ και στους υπόλοιπους φόρους κατανάλωσης περίπου 750 εκατ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και την απόκλιση των 500 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τότε ο... ίλιγγος ενισχύεται. Αν και στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι τα 6,7 δισ. ευρώ αρκούν υπό προϋποθέσεις για να καλυφθεί το... χαμένο έδαφος και να μην εκτροχιαστεί ο Προϋπολογισμός, διαπιστώνουν ότι εάν δεν αποδώσουν τα «σίγουρα» του νέου πακέτου μέτρων και δεν αρθούν οι αβεβαιότητες που υπάρχουν κυρίως στα εισπρακτικά μέτρα, τότε το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων είναι ορθάνοικτο.

Μέτρα- κλειδιά για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων χαρακτηρίζονται η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο κατά 950 εκατ. ευρώ, η αύξηση των εισφορών για την ανεργία που θα φέρει 630 εκατ. ευρώ, το νέο φορολογικό πακέτο απ' όπου αναμένονται 2,3 δισ. ευρώ, η μείωση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ κατά 300 εκατ. ευρώ.

Αβεβαιότητες σκιάζουν τις προβλέψεις για 190 εκατ. ευρώ από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, για 540 εκατ. ευρώ από καταργήσεις φορέων και μείωση επιχορηγήσεων, για 250 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, για 675 εκατ. ευρώ από περικοπές και διασταυρώσεις για τα κοινωνικά επιδόματα, για 300 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, για 700 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ στην εστίαση και τις αλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Οι έλεγχοι της τρόικας

Την ίδια ώρα, ξεκινούν ουσιαστικά οι έλεγχοι της τρόικας για την υλοποίηση του Μνημονίου και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με έμφαση στα ζητήματα φορολογίας.

Το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. από σήμερα θα ξεκινήσει τους ελέγχους του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε υπουργεία, υπηρεσίες και αρχές, προκειμένου να συντάξει την έκθεση αξιολόγησης που θα κρίνει την εκταμίευση της έκτης δόσεως του μηχανισμού στήριξης.

Το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται στην Αθήνα την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη.

Η τρόικα θα ενημερωθεί για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, αλλά και για τις επιχειρούμενες αλλαγές στην φορολογία. Τέλος, θα εξετασθούν και οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και η λειτουργία του Ταμείου Αξιοποιήσεως της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι η αξιολόγηση θα κινηθεί ομαλά και δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη χρηματοδότηση της χώρας, είτε με την εκταμίευση της έκτης δόσης του παλιού πακέτου είτε της πρώτης του νέου συνολικού ύψους 109 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ