Η... μάχη χαρακωμάτων της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» με τον Ταγίπ Ερντογάν κρατάει καιρό και έχει πολλά επεισόδια. Η πρόσφατη κίνηση των Ισλαμιστών να κάνουν ναμάζι (προσευχή) έξω από την Αγία Σοφία ζητώντας να μετατραπεί σε τζαμί, έδωσε την... ευκαιρία στην εφημερίδα να ρίξει νέα βέλη στον Τούρκο πρωθυπουργό.
Με άρθρο της δημοσιογράφου Νουράι Μερτ επιτίθεται σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα με την Αγία Σοφία, αποκαλύπτοντας μάλιστα το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο που... ντύνει αυτές τις ενέργειες.
Οπως σημειώνει η δημοσιογράφος: «Έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία, ο Ερντογάν, θεωρεί πως έχει κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη. Οι φετινοί... εορτασμοί της κατάκτησης συνοδεύτηκαν από τις κινήσεις να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. Η Αγία Σοφία είναι μια άλλη εικόνα της ιδέας της κατάκτησης, ένας θρίαμβος εναντίον της Δύσης που θα προσφέρει δόξα και θρίαμβο στην ισλαμική Τουρκία. Είναι αλήθεια ότι το κόμμα του Ερντογάν χρησιμοποιεί αυτό το βήμα για πολιτικά μέσα, όμως, η Αγία Σοφία εδώ και πολύ καιρό είναι ένα σύμβολο, γι' αυτό και χρησιμοποιείται ως μεγάλο πολιτικό εργαλείο. Γι 'αυτό είναι απόλυτα σημαντικό να γνωρίζουμε την ιδεολογική, διανοητική και συναισθηματική κατάσταση των συντηρητικών πλειοψηφιών και να κατανοήσουμε τη σημασία των κινήσεων του Ερντογάν, τη στιγμή που ο ίδιος βαδίζει προς την προεδρία.
Εξηγεί η Νουράι Μερτ πώς έχει η κατάσταση, με την επικράτηση του Ερντογάν εδώ και χρόνια: «Η επιτυχία του ΑΚΡ για τρεις θητείες και η χαρισματική ηγεσία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προβάλλεται όχι μόνο ως η αρχή της ''νέας εποχής στην Τουρκία'', αλλά και ως η δύναμη η οποία έβαλε τέλος στις φαύλες συνθήκες στο όνομα της εκκοσμίκευσης και της στροφής προς τη Δύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης ήταν πάντα ένα πολύ σημαντικό γεγονός του εορτασμού, ακόμη και όταν οι ισλαμιστές ήταν η αντιπολίτευση, αλλά τώρα, το AKP κατάφερε όχι μόνο να είναι στην κυβέρνηση για 12 χρόνια, αλλά και να αποκτήσει κρατικές εξουσίες. Έτσι η εθνικιστική, συντηρητική, ισλαμιστική παράδοση της ιστορικής αφήγησης, έχει γίνει επίσημη».