Το ευρωκοινοβούλιο δεν είναι... ξένο για την οικογένεια Κύρκου. Το 1981 ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς, Λεωνίδας Κύρκος εκλέχθηκε ευρωβουλευτής. Κάτι που το έκανε και το 1985. Τώρα ήταν η σειρά του γιου του, Μίλτου, να πάρει τα ηνία της οικογένειας.
Εκλεγμένος με το Ποτάμι, ο Μίλτος Κύρκος αντιδρά όταν τον ρωτούν αν ψηφίστηκε λόγω του ονόματός του. Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, απαντάει κατηγορηματικά: «Οχι. Λόγω ονόματος προξένησα το αρχικό ενδιαφέρον. Εάν η προεκλογική παρουσία μου ήταν αρνητική, θα είχε δημιουργηθεί ένα κύμα εναντίον μου και όχι υπέρ μου». Μάλιστα, θεωρεί πως δεν τίθεται θέμα οικογενειοκρατίας στην Αριστερά.
Παραδέχεται πως στεναχώρησε πολλούς στη ΔΗΜΑΡ που δεν κατέβηκε με το συγκεκριμένο κόμμα στην Ευρωεκλογές
Μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Σε ερώτηση για το πού θα κατέτασσε ιδεολογικά το Ποτάμι, ο κ. Κύρκος δήλωσε πως, «Ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, κατά τη γνώμη μου, η ΝΔ θα έπρεπε να πάψει να είναι ανοιχτή προς την ακροδεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να στοχεύσει προς τον κεντροαριστερό χώρο, ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή η χώρα να αποκτήσει μια κυβέρνηση που να περιέχει και την Αριστερά, χωρίς ένα αντιευρωπαϊκό κομμάτι».
Αποκρούει, δε, τη βασική κατηγορία που δέχεται το Ποτάμι ότι είναι... απολιτίκ, λέγοντας: «Μην το πούμε τόσο δραματικά. Κάθε λύση είναι προϊόν μιας σύγκρουσης μεταξύ συμφερόντων και το «Ποτάμι» έχει επιλέξει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ασθενέστερων και να προωθεί την αποδοτικότητα των μηχανισμών του κράτους. Οι άνθρωποι που συγκροτούν το «Ποτάμι» δεν είναι απολιτίκ. Εχουν οράματα και ιδεολογική προέλευση».
Η κουβέντα για την κεντροαριστερά
Για το αν θα μετέχει το κόμμα του στην κουβέντα για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, ο Μίλτος Κύρκος είναι κατηγορηματικός: «Οχι. Δεν είμαστε κύριος παίκτης του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Εμάς μας ενδιαφέρει το αύριο της χώρας πώς θα είναι. Αυτή ειναι και η άποψη του Σταύρου Θεοδωράκη. Στο «Ποτάμι» όλοι μιλάμε με την ίδια φωνή. Κάποια στιγμή αυτό μπορεί να μη συμβαίνει. Στο μεταξύ, ας το χαρούμε.
Εθνικά θέματα και Χρυσή Αυγή
Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε να συνεργαστεί ακόμα και με τη Χρυσή Αυγή σε εθνικά θέματα, απάντησε: «Θα ήθελα να πω όχι. Θα κρίνω, όμως, όταν θα πάω στο Ευρωκοινοβούλιο. Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ. Δεν θα ήθελα αυτό να θεωρηθεί οποιοδήποτε άνοιγμα στο εγκληματικό κομμάτι της Χρυσής Αυγής».
Τέλος σε ότι έχει να κάνει με το Ποτάμι, επισήμανε πως θα ψήφιζε με δύο χέρια τον Σταύρο Θεοδωράκη για αρχηγό, ότι ανήκει στο χώρο του κέντρου, ότι έχει κατασταλαγμένες θέσεις για τα σημαντικά ζητήματα της χώρας και ότι είναι αίσιοδοξος για τη δημοκρατία εντός του κόμματός του, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να είναι το κόμμα του ενός ανδρός.
Επί προσωπικού λέει πως δεν ψήφισε ποτέ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ότι ο πατέρας του, Λεωνίδας Κύρκος, «δεν μπορούσε να είναι όσο πατέρας θα ήθελε. Ενιωθε πως το καθήκον προς τον κόσμο ήταν πολύ ισχυρότερο από την επίσης τρομακτική δική του διάθεση να είναι με την οικογένειά του».