Παρουσιάστηκε την Πέμπτη 29 Μαΐου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη, το εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης του καπνίσματος «Κάπνισμα; Οχι εμείς», παρουσία του νέου προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μιχάλη Κατρίνη.
Έμπειρα στελέχη, με μακρόχρονη εμπειρία στην πρόληψη της εξάρτησης, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν ένα αξιόπιστο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης του καπνίσματος με στόχο την πρόληψη έναρξης της χρήσης του καπνού σε παιδιά Δ΄, Ε΄ και Στ’ τάξης του δημοτικού.
Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την ομάδα εργασίας, που αποτελείται από στελέχη των Κέντρων Πρόληψης Νομού Θεσσαλονίκης «Δίκτυο ΑΛΦΑ», «ΕΛΠΙΔΑ», «ΠΥΞΙΔΑ», «ΣΕΙΡΙΟΣ», Κέντρου Πρόληψης Ν. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ», Κέντρου Πρόληψης Ν. Ξάνθης «ΕΚΦΡΑΣΗ», του Τμήματος Εφαρμογών Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) του ΕΠΙΨΥ, της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου.
Στελέχη πρόληψης σε ολόκληρη την Ελλάδα θα εκπαιδευτούν πάνω σε αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα, ώστε με τη σειρά τους να εκπαιδεύσουν, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εκπαιδευτικούς. Στόχος είναι η προσέγγιση περίπου 10.000 μαθητών και αντίστοιχου αριθμού γονέων για τον επόμενο χρόνο, με εκτίμηση να εκπαιδευτούν 50.000 μαθητές δημοτικού την επόμενη πενταετία μέσα από αυτή την ολιστική παρέμβαση πρόληψης.
Όπως τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μιχάλης Κατρίνης:
«Σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα μας και τους ανθρώπους της, όπου οι προσωπικές και συλλογικές γραμμές άμυνας χαλαρώνουν επικίνδυνα, η πρωτοβάθμια πρόληψη οφείλει να αποτελέσει περισσότερο από ποτέ την πρώτη γραμμή άμυνας σε ένα περιβάλλον, όπου οι συγκυρίες, κοινωνικές και οικονομικές, ευνοούν όλων των ειδών τις εξαρτήσεις.
Για να είμαστε ειλικρινείς, ως χώρα καθυστερήσαμε πολύ να αντιμετωπίσουμε έμπρακτα με τρόπο ενιαίο και επιστημονικά τεκμηριωμένο όλες τις εξαρτήσεις. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε.
Γνωρίζουμε όμως πλέον ότι οι συμπεριφορές που καταλήγουν σε συμπεριφορές εθισμού, ξεκινούν πειραματικά εντός του κοινωνικού ιστού.
Είναι συνήθειες, πολλές φορές απόλυτα νόμιμες, που κλιμακώνονται και εξελίσσονται σε προβληματικές συμπεριφορές εξάρτησης. Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, γνωρίζουν περισσότερο από τον καθένα την εξελικτική διαδρομή από τη δοκιμή στην εξάρτηση, από τη νόμιμη ουσία στην παράνομη».