Σταθερά στη σκληρή γραμμή του «όχι» με έντονο «αντιγερμανικό αέρα» αναμένεται να συνεχίσει να κινείται το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μια στρατηγική επιλογή που αναμένεται να τον φέρει και πάλι αντιμέτωπο με μεγάλο τμήμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Χαρακτηριστικό της στρατηγικής του κ. Σαμαρά είναι η συνειδητή επιλογή του, όπως λένε στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους στελέχη της Ν.Δ., να βρίσκεται απέναντι από τη γερμανική κυβέρνηση και κυρίως την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Είναιχαρακτηριστική η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επικρίνει στα μέσα της περασμένης εβδομάδας τη συμφωνία της κυρίας Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τονίζοντας ότι «Βερολίνο και Παρίσι δεν έδειξαν την απαραίτητη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη».
Η επιλογή του κ. Σαμαρά να είναι απέναντι από τη γερμανική πλευρά θεωρείται κομβική στο επιτελείο του, καθώς πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα θα τον ωφελήσει πολιτικά. Ως εκ τούτου πολλά στελέχη της Ν.Δ. προβλέπουν έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης με το ΕΛΚ και ειδικά με το Βερολίνο, το οποίο έχει στη «μαύρη λίστα» τον κ. Σαμαρά.
O πρόεδρος της Ν.Δ. πιστεύει ότι θα βγει κερδισμένος από την επιλογή του να συγκρουστεί με τη γερμανική πλευρά, αφού διαφωνεί με αρκετές επιλογές της γερμανίδας καγκελαρίου, ενώ αμφιβάλλει και για τις ικανότητές της να διευθετήσει την παρούσα οικονομική κρίση.
«Θα βγω κερδισμένος από την επιλογή μου να πάω απέναντι στη Μέρκελ και στην πολιτική που ακολουθεί και δεν ευνοεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του ο κ. Σαμαράς, ο οποίος προτάσσει την αρνητική στάση και των αγορών έναντι της συμφωνίας Μέρκελ- Σαρκοζί.
Η επιθετική στάση της Ν.Δ. στα μέσα της περασμένης εβδομάδας για τη συμφωνία Μέρκελ- Σαρκοζί ενίσχυσε το επιχείρημα ορισμένων κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία τονίζουν ότι ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στη μετωπική αντιπαράθεση με τη γερμανική πλευρά, ισχυρό πόλο του ΕΛΚ.
Εξάλλου στο επιτελείο του εκτιμούν ότι αυτή η στρατηγική του αποδίδει σταδιακά επικοινωνιακούς και πολιτικούς πόντους. Γι΄ αυτό η Ν.Δ. σταθερά θα προτάσσει το επιχείρημα ότι η Ε.Ε. κινείται σε λάθος κατεύθυνση υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, την οποία ακολουθούν η Γαλλία και άλλες χώρες.
Υπό αυτή την αντίληψη, ακούστηκε ευχάριστα στα γραφεία της Ν.Δ. στη Συγγρού η επισήμανση του κ. Ζακ Ντελόρ ότι «το ευρωπαϊκό όραμα της ενσωμάτωσης, το οποίο συμμερίζονταν γερμανοί ηγέτες όπως ο Αντενάουερ, o Σμιτ ή ο Κολ, απουσιάζει από την αντίληψη της Μέρκελ» .
Η άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει την αντίληψη που έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. για τη γερμανίδα καγκελάριο, για την οποία πιστεύει ότι με την πολιτική που ακολουθεί επιβάλλει όλο και περισσότερο την ηγεμονία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη βοήθεια και της Γαλλίας.
Η άρνηση της Μέρκελ στο ευρωομόλογο, την έκδοση του οποίου στηρίζει ο κ. Σαμαράς από την πρώτη στιγμή, όπως και η επιλογή να είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι (ο οποίος έχει επικρίνει με σκληρό ύφος τον πρόεδρο της Ν.Δ.) ουσιαστικά ο επιτηρητής της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι δύο σημεία διαφωνίας. Επίσης ο κ. Σαμαράς αρνείται να δεχθεί τη συνταγματική πρόβλεψη για το έλλειμμα, κάτι που επιθυμούν ο γαλλογερμανικός άξονας και τα κράτη-«δορυφόροι».
Στον σχεδιασμό του προέδρου της Ν.Δ. η «απομόνωσή» του από μεγάλο τμήμα του ΕΛΚ έχει για τον ίδιο μικρή σημασία στην παρούσα χρονική περίοδο, όπως λένε στο περιβάλλον του. «Κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός» επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο επίκεντρο των αναλύσεων που γίνονται στο επιτελείο του κ. Σαμαρά είναι η εμμονή στο «όχι» και η ανθεκτικότητά του στις πιέσεις, αφού εκτιμούν πως αυτό τον βοηθάει πολιτικά και θα αρχίσει να καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις. Σε όσους τού θέτουν το θέμα της απόστασης ή κατά άλλους απομόνωσης από τα «αδελφά» κόμματα της Ευρώπης και την πλειοψηφία του ΕΛΚ ο κ. Σαμαράς απαντάει αδιάφορα ότι είναι υποχρέωσή του να λέει τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα ήθελαν κάποιοι να τα ακούσουν.
Επισημαίνει ότι η Ν.Δ. συμφωνεί με όλα τα αδελφά κόμματα της Ευρώπης στους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά τονίζει ότι διαφωνεί με το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται. Παράλληλα, εξακολουθεί να μιλάει για πλήρη αποτυχία αυτής της πολιτικής και πιστεύει ότι πολύ σύντομα θα αντιληφθούν όλοι πως πρέπει να αλλάξει για να επιτευχθούν οι στόχοι.
Στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΛΚ ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε πολιτικά αλλά και οικονομικά επιχειρήματα για να πείσει τους συνομιλητές του, επιμένοντας ότι η ακολουθούμενη πολιτική επιδεινώνει την ύφεση και συνεπώς εκτροχιάζει κάθε προσπάθεια ελέγχου ελλειμμάτων και χρέους. Ο ίδιος δεν έπεισε- και το αναγνώρισε και ο ίδιος, με τη δημόσια επισήμανση ότι «οι περισσότεροι επέμειναν στις δικές τους απόψεις».
Ταυτόχρονα ξέρει ότι θα χρειαστεί καιρό για να πείσει τους ομοϊδεάτες του για την ορθότητα της στρατηγικής του, κυρίως αυτή την περίοδο που απέναντί του εκτός από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί έχει αρχηγούς κρατών όπως της Φινλανδίας, της Ολλανδίας κ.ά., αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε., όπως οι Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο , Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το κλίμα στους κόλπους του ΕΛΚ δεν έχει αλλάξει για τον πρόεδρο της Ν.Δ. και σε σημαντικό τμήμα υπάρχει η άποψη ότι είναι «λαϊκιστής» -όπως αναφέρουν- και λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το προσωπικό και κομματικό όφελος, αγνοώντας το εθνικό συμφέρον.
Απέναντι σε όσους επισημαίνουν ότι ο κ. Σαμαράς είναι απομονωμένος στην πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ, συνεργάτες του προτάσσουν άρθρα ξένων εφημερίδων, λέγοντας ότι αποτελούν μια ηχηρή επιβεβαίωση των θέσεων και της στρατηγικής του προέδρου της Ν.Δ., αλλά και ως ασφαλές δείγμα της μεταστροφής που έχει αρχίσει να σημειώνεται στη διεθνή σκηνή έναντι των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα την αλλαγή του κλίματος σε επίπεδο ΕΛΚ και σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι δύο αντιπρόεδροι, οι κύριοι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας.
Η «ανάκριση» από το ΕΛΚ
Το ΕΛΚ θα συνεχίσει να πιέζει τον πρόεδρο της Ν.Δ. σε αλλαγή στάσης και όπως εκτιμούν στελέχη με διπλωματική εμπειρία οι πιέσεις θα αυξηθούν. Το ΕΛΚ έχει ζητήσει από τον κ. Σαμαρά να ενημερώσει τους ευρωβουλευτές- κάποιοι εξ αυτών ζητούν ακόμη και αποβολή της ΝΔ από την ομάδα- σε ειδική συνεδρίαση.
Η ειδική αυτή συνεδρίαση υπήρχαν σκέψεις να γίνει είτε στις 29 Ιουνίου ή στις 6 Ιουλίου, αλλά λόγω των εξελίξεων στην ευρωζώνη και των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αλλά και επειδή ο κ. Σαμαράς δεν είχε κενό στο πρόγραμμά του, αναβλήθηκε και μετατέθηκε για το φθινόπωρο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν αποκλείεται να παραστεί στην Ολομέλεια των κεντροδεξιών ευρωβουλευτών (συμμετέχουν 265 μέλη) στο Στρασβούργο προκειμένου να περάσει από «ανάκριση» για την αρνητική στάση του, αλλά είναι προφανές ότι η απομόνωση από την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά είναι για τον κ. Σαμαρά ένα ρίσκο που προτίθεται να πάρει.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μαρτένς, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες δηλώσεις του, είχε προαναγγείλει τις νέες πιέσεις προς τον κ. Σαμαρά, τονίζοντας: «Θα συνεχίσουμε τον στενό διάλογο με τη Ν.Δ. σε μια προσπάθεια για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής πλειοψηφίας για στήριξη της μεταρρυθμιστικής ατζέντας».
Οι «μνημονιακοί» σύμμαχοι της Ιβηρικής
Απέναντι στους κεντροδεξιούς ηγέτες που τον επικρίνουν, ο κ. Σαμαράς προτάσσει συνεχώς το παράδειγμα των ομοϊδεατών του, του νυν πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλο και του αρχηγού του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, που προηγείται αρκετά των Σοσιαλιστών.
Ωστόσο, αν και η Ν.Δ. επιμένει στη συμμαχία με αυτές τις δύο χώρες, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι κύριοι Κοέλο και Ραχόι είναι αρκετά νεοφιλελεύθεροι και πιο μνημονιακοί ακόμη και από το ίδιο το μνημόνιο.
Ενδεικτικά, η κυβέρνηση Κοέλο έχει αποφασίσει να φορολογήσει με «εισφορά αλληλεγγύης» μισθούς και συντάξεις, επέβαλε νέα σκληρά φορολογικά μέτρα, απολύει προσωπικό και συγχωνεύει φορείς, περικόπτει κατά 50% το δώρο Χριστουγέννων, αυξάνει τον ΦΠΑ στο 23%, μειώνει μισθούς, κ.ά.
Την ίδια στιγμή στην άλλη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου ο κ. Ραχόι υπόσχεται στους ισπανούς ψηφοφόρους ένα «σχέδιο-σοκ», έχει δηλώσει χωρίς δισταγμό ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι σκληρά και εμφανίζεται διατεθειμένος να μην επιτρέψει, αν γίνει πρωθυπουργός, να εκτροχιαστεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προβλέπει μείωση μισθών, ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, απολύσεις και αυστηρό έλεγχο των δημοσίων.
ΠΗΓΗ: tovima.gr