Ζυμώσεις για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Αναψε η μάχη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ -Ολο το παρασκήνιο - iefimerida.gr

Ζυμώσεις για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Αναψε η μάχη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ -Ολο το παρασκήνιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το επόμενο μέτωπο στο οποίο θα συγκρουστούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ με τις συζητήσεις και τις παρασκηνιακές διαδικασίες να έχουν ήδη πάρει φωτιά.Με δεδομένο το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα για εθνικές εκλογές, η Κουμουνδούρου, αναμένεται να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν, αυτή τη στιγμή, διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε κάποιο πρόσωπο για να αποφευχθούν οι εκλογές που είναι και ο μεγάλος τους στόχος.

Τα δεδομένα για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια

Η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας λήγει τον Φεβρουάριο του 2015, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εκλογές για τον νέο πρόεδρο πρέπει να διεξαχθούν τότε, αλλά μπορεί να γίνουν και νωρίτερα.

Μια από τις πιθανές ημερομηνίες τοποθετείται, με βάση πληροφορίες του iefimerida.gr, πριν τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στον Νοέμβριο του 2014, ενώ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει συζητήσεις για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να αποφευχθεί το οποιοδήποτε «ατύχημα».

Η πλειοψηφία που απαιτείται είναι 180 ψήφοι με την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή να έχει αυξημένη κοινοβουλευτική δύναμη, καθώς, με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Αηδόνη μετρά 155 βουλευτές, ενώ ήδη έχει προαναγγελθεί και η επιστροφή και άλλων βουλευτών από την ομάδα των ανεξάρτητων.

Εκτός από τους ανεξάρτητους, ιδιαίτερο ενδιαφέρουν έχουν και οι διεργασίας στα δύο κόμματα που υπέστησαν ήττα στις Ευρωεκλογές, τη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Τόσο το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, όσο και του Πάνου Καμμένουν ήταν κάθετα αντίθετα σε οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία πριν τις εκλογές, αλλά μετά τα αποτελέσματα και τα δύο κόμματα ράγισαν και αρκετά στελέχη τους είναι ανοιχτά σε διαπραγματεύσεις.

Πηγές από το Μαξίμου, μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί ότι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν ήδη αρχίσει να μετρούν τις ψήφους μια μια και έχουν κάνει τις πρώτες επαφές με βουλευτές των δύο κομμάτων.

Για τον πρωθυπουργό, άλλωστε, προτεραιότητα είναι η εξάντληση της τετραετίας και δεν υπάρξει επιλογή να διεξαχθούν εθνικές εκλογές πριν το 2016.

Οι διαδικασίες αργούν, αλλά τα... όργανα έχουν αρχίσει

Μπορεί η διαδικασία να αργεί ακόμη και να φαντάζει μακριά ο Νοέμβρης, ωστόσο, η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει κάτι που φαίνεται και από τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαίων στελεχών του κόμματος.

Την αρχή έκανε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος την επομένη των εκλογών πήγε στον Κάρολο Παπούλια ζήτησε εκλογές και κάλεσε την κυβέρνηση να «μην τολμήσει» να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος έκανε λόγο για «μηχανορραφίες» και «τσιμπολογήματα» εκ μέρους της κυβέρνησης από τα άλλα κόμματα (με το βλέμμα στραμμένο σε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ) ώστε να εξασφαλίσει τους ποθητούς 180 ψήφους.

«Υπάρχει αρκετό παρασκήνιο από το οποίο αναδύεται ένα τέτοιο άρωμα. Και είναι θεμιτό να υπάρχουν μετακινήσεις, αλλά όταν αυτό γίνεται ερήμην πραγματικών καταστάσεων και είναι αποτέλεσμα ενός παρασκηνίου, κάποιων μηχανορραφιών, τότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Είναι "τσιμπολόγημα", δηλαδή, από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους που περνάνε δύσκολες ώρες για να φτιαχτεί πάση θυσία μια νόθα προεδρική πλειοψηφία με στόχο να μην πάμε σε εκλογές» δήλωσε μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, αναφορικά με τα σενάρια για βουλευτές εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που φέρονται έτοιμοι να συνδράμουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να μην γίνουν πρόωρες εκλογές.

Το «μπλοκ του όχι» δεν έχει 121 ψήφους

Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα οι απαιτούμενες ψήφοι για να μπλοκαριστεί η διαδικασία πρέπει να είναι τουλάχιστον 121, νούμερο που φαντάζει μακρινό στην παρούσα φάση για τα κόμματα που δεν επιθυμούν σύμπραξη στην εκλογή προέδρου.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή που, στην παρούσα φάση, λένε όχι στην εκλογή νέου προέδρου συγκεντρώνουν μαζί 93 ψήφους, μετά και από τις προφυλακίσεις έξι βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος και την ανεξαρτητοποίηση των Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

Ωστόσο, ακόμη, και αν προσμετρηθούν οι ψήφοι των πρώην βουλευτών της ΧΑ, αλλά και όλων των Ανεξαρτήτων Ελλήνων το νούμερο φθάνει στους 109, όποτε υπολείπονται,τουλάχιστον, 12 ψήφοι.

Μητσοτάκης: Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει τη διαδικασία

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγματα εντός κυβέρνησης και κοινοβουλίου, απάντησε, σήμερα, στον ΣΥΡΙΖΑ, πως δεν μπορεί να μπλοκάρει την διαδικασία.

«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να την μπλοκάρει από μόνος του» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αποσυνδεθεί μελλοντικά από το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των εκλογικών κύκλων» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ