Τα περισσότερα από τα φυτά και τα ζώα που βλέπουμε γύρω μας ζουν σχετικά λίγο, ωστόσο ορισμένοι οργανισμοί ξεπερνούν κάθε προσδοκία, Η Ρέιτσελ Σάσμαν έχει περάσει την τελευταία δεκαετία αναζητώντας και φωτογραφίζοντας οργανισμούς άνω των 2000 ετών.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της «The Oldest Living Things in the World» που συνδυάζει την τέχνη με τις ιστορίες για το πώς έφτασε τις πιο απομακρυσμένες περιοχές που κατοικούν αυτοί οι οργανισμοί.
Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε αντίξοες συνθήκες όπου η έλλειψη της ζεστασιάς ή των θρεπτικών συστατικών τα καταδικάζουν σε πολύ αργούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται τα La Laretea τα φυτά της ερήμου Atacama στο Περού. Τα πυκνά στρώματα τους αυξάνονται μόλις 1,5 εκατοστό το χρόνο και η όλη διαδικασία διαρκεί έως και 3000 χρόνια.
Η ανταρκτική βρύα όπως το Αciphyllum Chorisodontium μεγαλώνει ακόμα πιο αργά, μόλις μερικά εκατοστά κάθε... αιώνα και διατηρείται μέσα στους πάγους.
Μερικά είδη, ωστόσο, καταφέρνουν να φτάσουν μεγάλη ηλικία στη μέση της ζωής , όπως το φυτό της Τασμανίας Lagarostrobos franklinii που ζει έως και 10.000 χρόνια.
Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι οι λεύκες Populus tremuloides στη Γιούτα, με ένα ενιαίο συνδεδεμένο σύστημα ρίζας και χιλιάδες στελέχη. Ενώ τα επιμέρους ζουν και πεθαίνουν, οι ρίζες έχουν επιζήσει για 80.000 χρόνια φτάνοντας μέχρι το μέσον της τελευταίας εποχής των παγετώνων .