Κάθε είδος μουσικής έχει και την ιστορία του. Οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες αλλά και το μέρος στο οποίο πρωτοεμφανίζεται και αναπτύσσεται είναι παράγοντες που ουσιαστικά το διαμορφώνουν αλλά και το διαφοροποιούν από τα ήδη προϋπάρχοντα. Η Heavy Metal έκανε τα πρώτα της βήματα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γρήγορα ο ιδιαίτερος της ήχος ξεπέρασε τα όρια των υποβαθμισμένων περιοχών της Βρετανίας και έγινε γνωστός και αγαπητός σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Η εξέλιξη της Heavy Metal ήταν ραγδαία. Μέσα σε πολύ λίγα χρόνια απέκτησε τεράστια απήχηση, με συγκροτήματα να αφήνουν το στίγμα τους στην ιστορία της μουσικής. Αυτή η ιδιαίτερη μουσική όμως έχει ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό. Μπορεί ο εκρηκτικός της ήχος να «κέρδισε» τις προτιμήσεις πολλών ατόμων σε όλο το πλανήτη, όμως αν κάποιος εξετάσει κοινωνικά της εξέλιξη της Heavy Metal θα διαπιστώσει πως το μεγαλύτερο μέρος της απήχησης της συνέχισε να επικεντρώνεται σε άτομα της μεσαίας και της εργατικής τάξης.
Αντίθετα σε όλες τις προβλέψεις όμως, το Quartz έφτιαξε ένα... παγκόσμιο χάρτη που αφορά το συγκεκριμένο είδος μουσικής που αποδεικνύει πως η Metal γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη ανάμεσα στις χώρες με την μεγαλύτερη οικονομική ευμάρεια του πλανήτη, όπως για παράδειγμα οι Σκανδιναβικές. Οπως φαίνεται από το χάρτη, η χώρες με τα περισσότερα συγκροτήματα ανά κάτοικο είναι οι Η.Π.Α, ο Καναδάς, η Αυστραλία αλλά και αρκετές άλλες από την Ευρώπη. Η Ελλάδα μάλιστα είναι από τις χώρες όπου η Heavy Metal γνωρίζει τεράστια άνθιση τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την κοινωνιολόγο Σαρλότα Μέλαντερ, ο αριθμός των Heavy Metal συγκροτημάτων μιας χώρας, αντανακλά τον πλούτο και την ευημερία της. Ετσι και αλλιώς η Metal άρχισε ως μια μορφή αντικουλτούρας και αντίδρασης στις ευημερούσες κοινωνίες, από τα πρώτα της βήματα. Με το πέρασμα των χρόνων, η Heavy Metal συνδέθηκε θετικά με την οικονομική παραγωγή ανά κάτοικο, με το επίπεδο δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας αλλά και με το ποσοστό ενηλίκων που έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης. Ουσιαστικά δηλαδή, οι νέες τάσεις και οι ήχοι της... επόμενης ημέρας δημιουργούνται κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές των πλούσιων κρατών του κόσμου.
Παράλληλα, ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει από το χάρτη που βασίζεται στην Encyclopaedia Metallum, είναι η σύνδεση της βαριάς και σκληρής μουσικής με το κρύο κλίμα των βόρειων κρατών. Ως επί το πλείστον, οι χώρες που η Heavy Metal είναι πιο διαδεδομένη, είναι χώρες με... ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Στο φαινόμενο αυτό βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως αυτή της Ελλάδας αλλά και της Χιλής.
Δείτε τον παγκόσμιο χάρτη των Heavy Metal συγκροτημάτων: