«Ναυμαχία» Γερμανίας -Ελλάδας στο ΣτΕ για τα υποβρύχια που γέρνουν και δεν παραδόθηκαν ποτέ - iefimerida.gr

«Ναυμαχία» Γερμανίας -Ελλάδας στο ΣτΕ για τα υποβρύχια που γέρνουν και δεν παραδόθηκαν ποτέ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα δοθεί η «μάχη» μεταξύ Ελλάδας και της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp MarineSystems με φόντο τα υποβρύχια που είχε παραγγείλει η χώρα και είτε δεν παραδόθηκαν είτε... έγερναν.Η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, να εκδώσει καταλογιστική πράξη σε βάρος των Γερμανών η οποία φθάνει στο ποσό των 115.000.000 ευρώ.

Με αυτήν την πράξη ο υπουργός ζητάει να επιστραφεί στο Δημόσιο το σύνολο του ποσού που είχε εισπράξει η γερμανική εταιρεία από το 2011 έως τα μέσα του 2011.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος, διαβίβασε την σχετική πράξη στην ΔΟΥ για είσπραξη, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητο πλουτισμό της γερμανική εταιρεία λόγο της καθυστέρησης παράδοσης των υπερσύγχρονων υποβρυχίων «κλάσης 214». Το ελληνικό Δημόσιο έχει προσφύγει, πάντως, και στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας και ζητάει να του επιδικαστεί αποζημίωση για την καθυστέρηση παράδοσης η οποία, εάν γίνει δεκτή, μπορεί να επιδικαστούν μέχρι και 6 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με την καταλογιστική πράξη:

Αναφέρει δε πως «ως επιτακτικό δημόσιο συμφέρον νοείται η ανάγκη άμεσης διασφάλισης της απόφασης καταλογισμού μιας εξαιρετικά μεγάλης απαίτησης του Ελληνικού Δημοσίου προερχομένης από την εκτέλεση προγραμμάτων ναυπήγησης υποβρυχίων άμεσα συνδεδεμένων με ζητήματα εθνικής άμυνας έναντι του κινδύνου να καταστεί η εκτέλεση της απαίτησης αυτής αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής».

Στην αντεπίθεση οι Γερμανοί

Από την πλευρά τους, πάντως, οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι η καταλογιστική πράξη είναι αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα έπρεπε να πάει στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι αρμόδιο για το θέμα καταλογισμών σε ιδιώτες.

Υποστηρίζουν, ακόμη, ότι παραβιάστηκε η συνταγματική επιταγή του άρθρου 20 το οποίο επιτάσσει, πριν την έκδοση οποιασδήποτε καταλογιστικής πράξης, πρέπει να καλείται ο ενδιαφερόμενος σε ακρόαση και προσθέτουν ότι ο υπουργός εφάρμοσε εσφαλμένα την νομοθεσία.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία ThyssenKrupp MarineSystems (TKMS) είχε εξαγοράσει την Howaldtswerke-Deutsche Werft - HDW με την οποία είχε υπογραφεί η αρχική συμφωνία για την κατασκευή των επίμαχων υποβρυχίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ