Η Αρκτική μάς επιστρέφει τα σκουπίδια μας: Οι πάγοι λιώνουν απελευθερώνοντας κομμάτια πλαστικού - iefimerida.gr

Η Αρκτική μάς επιστρέφει τα σκουπίδια μας: Οι πάγοι λιώνουν απελευθερώνοντας κομμάτια πλαστικού

Η Αρκτική μας επιστρέφει τα σκουπίδια μας: Οι πάγοι λιώνουν απελευθερώνοντας κομ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οτι δίνεις παίρνεις και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής, αφού φαίνεται πως το λιώσιμο των πάγων μας «επιστρέφει» όλα τα σκουπίδια που πετούσαμε κατά καιρούς.

Πρόσφατη ανακάλυψη Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων αποδεικνύει με τον πιο τρανταχτό τρόπο πόσο αλληλένδετο είναι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Συγκεκριμένα, το λιώσιμο των πάγων, που ανεβάζει τη στάθμη των ωκεανών, απελευθερώνει επίσης τόνους μικροπλαστικών στη θάλασσα, που είχαν μείνει παγιδευμένα στους πάγους.

Οι ερευνητές εξέτασαν το περιεχόμενο δειγμάτων πάγου που είχαν ληφθεί στην Αρκτική το 2005 και το 2010. Ελιωσαν κομμάτια από τους πυρήνες πάγου, φίλτραραν το νερό και εξέτασαν το κατακάθι στο μικροσκόπιο. Η μελέτη έδειξε ότι κάθε κυβικό μέτρο πάγου περιέχει εκατοντάδες σωματίδια πλαστικών με διάμετρο άνω των 0,22 μικρομέτρων. Τα σωματίδια αυτά υπήρχαν στο θαλασσινό νερό και παγιδεύτηκαν ανάμεσα στους παγοκρυστάλλους όταν το νερό πάγωσε το χειμώνα.

Μάλιστα οι ερευνητές εκτιμούν ότι με το σημερινό ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας, περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο κομματάκια πλαστικού θα απελευθερωθούν από τους πάγους της Αρκτικής στα επόμενα 10 χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σκουπίδια Πλαστικό Αρκτική πάγοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ