Κουβέλης: Αν έχω κάνει λάθος να κάνουν δεκτή την παραίτησή μου - iefimerida.gr

Κουβέλης: Αν έχω κάνει λάθος να κάνουν δεκτή την παραίτησή μου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Εάν η Κεντρική Επιτροπή θεωρεί ότι έχω κάνει τόσα λάθη να κάνουν αποδεκτή την παραίτησή μου» είπε ρητά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μιλώντας στον Real fm μετά την απόφασή του να θέσει την παραίτησή του στην κρίση των οργάνων.

«Και οι νίκες και οι ήττες έχουν πατέρες» συμπλήρωσε και άφησε αιχμές λέγοντας πως «τα φίλια πυρά είναι πιο έντονα από εκείνα που έρχονται έξω από το κόμμα. Αισθάνομαι "στρατιώτης" και από αυτή τη θέση αναζητώ τη συλλογικότητα».

Απαντώντας στα σενάρια περί «αναβάπτισης» του ιδίου -καθώς η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής συμπαρατάσσεται με τις απόψεις της ηγεσίας- τόνισε πως «θα μπορούσα να μην υποβάλλω την παραίτησή μου. Κανείς δεν το ήθελε. Ούτε η "μειοψηφία". Ο καθένας όμως έχει την πολιτική του αισθητική, τον πολιτικό του πολιτισμό» είπε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι επιδιώκει να εκφράσει την κομματική εντιμότητα.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο ίδιος ανέφερε πως δεν μπορεί να κάνει καμία πρόβλεψη για τη ΔΗΜΑΡ στις Εθνικές εκλογές, όταν αυτές προκηρυχθούν. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν λάθη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν προσδιόρισε με σαφήνεια η ΔΗΜΑΡ το τι ήθελε να κάνει από το χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ δεν έχει να χωρίσει τίποτα και επανέλαβε πως η υπόθεση της ΕΡΤ ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», για την έξοδό του από την κυβέρνηση.

Οταν η ΔΗΜΑΡ ήταν στην κυβέρνηση δεν είχε γίνει καμία απόλυση

Ο κ. Κουβέλης υπερασπίστηκε την συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση λέγοντας ότι
πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί εάν δεν ήταν η ΔΗΜΑΡ θα ήταν επαχθέστερα «Οχι μόνο συγκρατήσαμε αλλά βελτιώσαμε τα μέτρα», είπε και πρόσθεσε ότι επί θητείας Αντώνη Μανιτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είχε γίνει ούτε μια απόλυση δημοσίου υπαλλήλου.
«Υπήρξε κινητικότητα, αξιολόγηση. Οι οριζόντιες απολύσεις έγιναν όταν έφυγε η ΔΗΜΑΡ, με αποτέλεσμα να μην έχουμε διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά διοικητική απορρύθμιση».

Δεν υπάρχει καμία πολιτική συσχέτιση με τον Γιώργο Παπανδρέου

Σε ότι αφορά την κοινή του εμφάνιση με τον Γιώργο Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία μα καμία πολιτική συσχέτιση με τον πρώην πρωθυπουργό. «Ηταν μια βιβλιοπαρουσίαση. Μου ζητήθηκε να παρουσιάσω το βιβλίο. Η κυρία Κοππά καλέσει και τον κ. Παπανδρέου. Τίποτα πέραν αυτού. Αντιθέτως τα όσα είπα στη βιβλιοπαραουσίαση ήταν σε τεράστια απόσταση από εκείνα που είπε ο πρώην πρωθυπουργός για την περίοδο που κυβερνούσε, έως και επικριτικά».

Η χώρα χρειάζεται ένα νέο κυβερνητικό μπλοκ

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα της Κουμουνδούρου ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσδιορίστηκε με ένα εκκρεμές πολιτικής. Ακόμη και παπανδρεικός λόγος είναι παρών στις θέσεις του, όταν μιλά για δημοψήφισμα. Ας σταματήσει το εκκρεμές, ας οριοθετηθεί η πολιτική του και έτσι μπορείς να κάνεις άλλες εκτιμήσεις. Αυτο που σήμερα λέω ως άποψη είναι ότι η χώρα χρειάζεται ένα καινούριο κυβερνητικό μπλοκ με πολιτικό περιεχόμενο που θα μετακινεί την συντηρητική πολιτική σε αριστερή κατεύθυνση» και πρόσθεσε: «Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι ούτε μπαλαντέρ ούτε ρυθμιστής στο να υπάρξει ή στο να μην υπάρχει κάποια κυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί ο τόπος. Κυβερνήσεις συνεργασίας δεν μπορούν να υπάρχουν γενικώς και αορίστως, Πρέπει να έχουν πολιτικό περιεχόμενο. Σε αυτό το κυβερνητικό μπλοκ εξουσίας καταθέτει τις προτάσεις της.

Εθνικός διαπραγματευτής για το Χρέος

Οταν ζητήθηκε από τον Φώτη Κουβέλη να εκφράσει την άποψή του για τη θέση που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα, ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να λάβει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα για χρόνια, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στο θέμα του Χρέους τονίζοντας ότι για το συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται μια εθνικού χαρακτήρα συνεννόηση. «Χρειάζεται επίμονη και συστηματική διαπραγμάτευση. Πρέπει να υπάρξει εθνικός διαπραγματευτής Χρειάζεται και μείωση και επιμήκυνση και αμοιβαιοποίηση με την έννοια της έκδοσης ευρωομολόγων. Αυτά χρειάζονται σκληρή και επίμονη διαπραγμάτευση», είπε χαρακτηριστικά.

Η Κεντροαριστερά ή θα είναι προοδευτική ή δεν θα υπάρξει

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της Κεντροαριστεράς και ερωτώμενος για το αν θεωρεί πιθανό η ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει σε μια συζήτηση με την Ελιά για μια ευρύτερη κεντροαριστερά ο Φώτης Κουβέλης είπε: «Στη βάση των όσων είπα μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένες θέσεις. Το πολιτικό περιεχόμενο. Γιατί η κεντροαριστερά ή θα είναι προοδευτική ή δεν θα υπάρξει. Γι α να υπάρξει θα πρέπει να υπάρχει σαφήνεια, να έχει κυβερνητική πρόταση με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Οταν με με καλούσαν να εγκαταλείψω την άποψή μου για την κεντροαριστερά και να μπω στη διαδικασία της Ελιάς χωρίς δεσμεύσεις πολιτικού περιεχομένου, έλεγα ότι δεν μπορεί να γίνει με συντηρητικό πρόσημο για ενίσχυση του κ. Σαμαρά». Κλείνοντας έριξε τα βέλη του προς τους εσωκομματικούς του αντιπάλους λέγοντας πως η απόφαση για μη συμμετοχή στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά δεν ήταν προσωπική αλλά των συλλογικών οργάνων: «Η πρόταση δεν απερρίφθη από μένα αλλά από το συνέδριο. Δεν πορευτήκαμε στη βάση προσωποποιημένων επιλογών αλλά στη βάση συλλογικών αποφάσεων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΣΟΚ παραίτηση Φώτης Κουβέλης ΔΗΜΑΡ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ