Από τα... χείλη του Μάριο Ντράγκι και τις αναμενόμενες ανακοινώσεις του για την εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας, όπως η περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου ή τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων στην ΕΚΤ, κρέμονται και στην Αθήνα, με δεδομένο ότι χωρίς ζεστό χρήμα δεν μπορεί να τρέξει η οικονομία, ειδικά από τη στιγμή που οι τράπεζες για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
Με αυτό το φόντο, σε μια ακόμα σύσκεψη του υπουργείου Ανάπτυξης με την Ένωση Τραπεζών, ως κλειδί χαρακτηρίστηκε η αποτελεσματική διαχείριση των εργαλείων, που χρηματοδοτούνται κυρίως από κοινοτικούς πόρους, καθώς στην παρούσα φάση αποτελούν τη βασική- αν όχι μοναδική- πηγή ζεστού χρήματος. Με βάση τα στοιχεία που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, οι εγκρίσεις δανείων έως το τέλος Απριλίου είχαν φτάσει στα 1,650 δισ ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 10% από τον Μάρτιο και όπως επεσήμαναν τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο Γιάννης Ζανιάς, κάθε μήνα αυξάνεται η ροή κατά 150- 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, δε, με τον υπουργό Ανάπτυξης, οι εκταμιεύσεις έχουν φτάσει στο 1 δισ ευρώ. Κινητικότητα παρατηρείται και στα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς υπολογίζεται ότι έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν υπογραφεί συμβάσεις 900 εκατ. ευρώ και θα έχουν εκταμιευθεί 700 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στα δάνεια του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας, υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει, πάντως, από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, συνολικά η ροή χρηματοδότησης παραμένει αρνητική, παρά το ότι οι δείκτες εμφανίζουν σημάδια βελτίωσης. Τον Απρίλιο, τα νέα δάνεια σε επιχειρήσεις ήταν λιγότερα κατά 487 εκατ. ευρώ ή κατά 4,8% έναντι μείωσης κατά 5,3% το Μάρτιο. Στη Βιομηχανία μειώθηκαν κατά 5,1% (- 4,5% το Μάρτιο), στο Εμπόριο κατά 5,8% (- 6,1% το Μάρτιο), στις Κατασκευές κατά 1% (- 2,6% το Μάρτιο). Όσον αφορά στα νοικοκυριά, τα νέα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ήταν μειωμένα κατά 3,2% έναντι 3,4% το Μάρτιο.