Η Άνγκελα Μέρκελ ουσιαστικά «τελείωσε» το βράδυ της Τρίτης την υποψηφιότητα του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του άτυπου δείπνου των «28» στις Βρυξέλλες.
Το μήνυμα που έστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για τα υψηλά αξιώματα και ιδιαίτερα για την Κομισιόν δεν μπορούν να γίνουν με στεγανά και οι ηγέτες θα εξετάσουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν επιλεγεί τελικά ο Γιούνκερ και γίνει άνοιγμα σε άλλο πρόσωπο, παρότι η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά είναι πρώτη δύναμη, αυτό θα σημάνει και μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, καθώς και την βούληση της γερμανίδας καγκελαρίου να αποδείξει ότι έχει λάβει το μήνυμα των ευρωεκλογών που έστειλαν ευρωσκεπτικιστές και λαϊκιστές στις Βρυξέλλες.
«Μία υπόσχεση στο κόμμα δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραβιαστεί η Συνθήκη της Λισαβόνας» τόνισε η Μέρκελ, ερμηνεύοντας κατά ένα διαφορετικό τρόπο τα όσα αναφέρει η Συνθήκη περί της εκλογής του νέου Προέδρου της Επιτροπής λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. «Ο Γιούνκερ δεν είναι αναγκαστικά ο μοναδικός υποψήφιος» συμπλήρωσε, καταδεικνύοντας τις σοβαρές αντιρρήσεις για το πρόσωπό του που είχαν νωρίτερα εκφραστεί από αρκετές χώρες – κυρίως εκτός ευρωζώνης.
«Στη γερμανική ιστορία», πρόσθεσε η Μέρκελ, «υπήρξαν φορές που ο καγκελάριος δεν προήλθε από το μεγαλύτερο κόμμα. Πρέπει να βρούμε πλειοψηφία» είπε και ζήτησε να υπάρξουν ξεκάθαρες αποφάσεις για τα υψηλά κοινοτικά αξιώματα πριν από το καλοκαίρι.
Στη δική του συνέντευξη Τύπου, ο Φρανσουά Ολάντ είπε καθαρά ότι υπήρξαν πολλές χώρες που εξέφρασαν εντονότατες αντιρρήσεις στο πρόσωπο του Γούνκερ, αν και απέφυγε να τις κατονομάσει. Και συμπλήρωσε ότι αν ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιουνκέρ δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία, τότε η σκυτάλη πρέπει να περάσει στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς. Ο γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει ότι η εντολή της επόμενης Κομισιόν είναι πιο σημαντική από το ποιος θα είναι ο επικεφαλής της – ενδεχομένως σε μία ένδειξη ότι οι εξουσίες της πρέπει να περιοριστούν.
Νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε βιαστεί να δηλώσει ότι στηρίζει για την κορυφή της Κομισιόν τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Μάλιστα, οι Σοσιαλιστές ανακοίνωσαν διά στόματος του επικεφαλής τους Χάνες Σβόμποντα ότι θα στηρίξουν τον Γιούνκερ. «Δεν υπάρχει λόγος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καθυστερήσει τη διαδικασία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σβόμποντα.
Ακόμη και ο σοσιαλιστής υποψήφιος Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του απερχόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έδωσε τη συγκατάθεσή του ώστε ο βασικός αντίπαλός του να ξεκινήσει τη διαδικασία συγκέντρωσης της «μαγικής πλειοψηφίας» των 376 ευρωβουλευτών.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τον Γιούνκερ ως «τον υποψήφιό μας», είναι σαφές όμως ότι διατηρούσε ανοιχτές όλες τις επιλογές της – κάτι που απεδείχθη κι αργότερα. Υπέρ της υποψηφιότητας Γιούνκερ τάχθηκε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, αλλά και ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν που τόνισε ότι καλό θα ήταν η απόφαση για τον πρόεδρο της Επιτροπής να μην καθυστερήσει.
Ωστόσο, πολλές χώρες εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις στην επιλογή Γιούνκερ, με πρώτη τη Βρετανία, η οποία χαρακτηρίζει τον υποψήφιο υπερβολικά «φεντεραλιστή».
«Χρειαζόμαστε ανθρώπους που να μπορούν να ηγηθούν αυτών των οργανισμών και οι οποίοι να καταλαβαίνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ανοιχτή, ανταγωνιστική και ευέλικτη, όχι να κοιτά πίσω στο παρελθόν» τόνισε προσερχόμενος στο Σύνοδο των «28» ο Κάμερον, «φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον Γιούνκερ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, αλλά και ο ομόλογός του της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ.
Η Μέρκελ «τέλειωσε» την υποψηφιότητα Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο