Οι ΗΠΑ καλούν τους Ελληνες επενδυτές -Ποια η διαδικασία και ποιοι τομείς παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ καλούν τους Ελληνες επενδυτές -Ποια η διαδικασία και ποιοι τομείς παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάλεσμα στους Ελληνες επιχειρηματίες απευθύνουν οι ΗΠΑ, «στρώνοντας» κόκκινο χαλί στους επενδυτές, την ώρα που η Ελλάδα επιχειρεί να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις.

Αμερικανοί διπλωμάτες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Πρεσβεία των ΗΠΑ/ Υπουργείο Εμπορίου (U.S. Commercial Service), το προξενείο των ΗΠΑ Θεσσαλονίκης και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης (ΕΒΕΘ), απεύθυναν κάλεσμα σε επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «SelectUSΑ».

Γεωγραφικά, οι ΗΠΑ απέχουν πολύ από την Ελλάδα. Επενδυτικά, όμως, φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ πιο κοντά από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι Ελληνες επιχειρηματίες, σύμφωνα τουλάχιστον με την εμπειρία δύο εξ αυτών, που επίσης παρουσιάστηκε απόψε.

Οι ελληνικές κοινότητες στις ΗΠΑ ...επιμένουν ελληνικά

«Η πρόκληση για την Ελλάδα σήμερα δεν είναι οι εξαγωγές. Οι εξαγωγές είναι ουσιαστικά μεταφορά κιβωτίων, είναι logistics. Η πρόκληση είναι η ανάπτυξη διεθνούς επιχειρηματικότητας. Γιατί στις ΗΠΑ; Γιατί καλωσορίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω των μεγάλων ελληνικών κοινοτήτων στην ανατολική και δυτική ακτή, αλλά και γιατί προσφέρουν ισχυρά κίνητρα σε επενδυτές από ξένες χώρες», επισήμανε ο Σωκράτης Πλούσσας, της συμβουλευτικής Mellon Advisory, συνεργάτιδας της Hickey & Associates.

Τα οφέλη του «shale gas» αλλά και της Διατλαντικής και της Διειρηνικής Συμφωνίας

Οπως πρόσθεσε, πέραν των κινήτρων, οι θετικές εξελίξεις με το σχιστολιθικό αέριο (shale gas), διαμορφώνουν προϋποθέσεις χαμηλότερου ενεργειακού κόστους για τη λειτουργία επιχειρήσεων στη χώρα.

Επιπρόσθετα, χάρη στην επικείμενη Διατλαντική (Transatlantic) και τη Διειρηνική (Transpacific) Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων, οι ΗΠΑ «ξεκλειδώνουν» μια αγορά δισεκατομμυρίων καταναλωτών, στην οποία καμία άλλη χώρα δεν έχει ισάξια πρόσβαση.

«Παρόλα αυτά, οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ δεν ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, όταν π.χ., στην Τουρκία, που είναι πολύ μικρότερη σε μέγεθος, φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ. Ιδίως στη δυτική ακτή, όπου ήδη δραστηριοποιούνται επιτυχημένα ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες, υπάρχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες και για τις φαρμακευτικές», πρόσθεσε.

Πώς μπορείς να χτίσεις ένα εργοστάσιο στις ΗΠΑ στο 40% του κόστους;

Ο δρόμος φυσικά δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για όσους δεν σχεδιάσουν ένα προσεκτικό άνοιγμα. Τι πρέπει να προσέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις; «Η χωροθέτηση είναι πάρα πολύ σημαντική. Κάθε πολιτεία έχει τα δικά της κίνητρα και τους δικούς της κανόνες και χρειάζεται πολύ προσεκτική στρατηγική έρευνα για να αποφασίσεις ποια θα διαλέξεις. Υπάρχουν 9.002 διαφορετικά κίνητρα στις διάφορες πολιτείες σε ό,τι αφορά χρηματοδότηση, δανειοδότηση, ρευστότητα, χωροθέτηση, πνευματική περιουσία, τα οποία πρέπει να ψάχνουμε προσεκτικά. Αυτό έκανε η IBM και αποφάσισε να δημιουργήσει το βασικό της κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στο Κολοράντο. Αυτό κάνουν πολλές επιχειρήσεις, διαλέγοντας το Τενεσί, που έχει εξαγωγές 7 δισ. δολ μόνο στην Κίνα! Υπάρχουν πολιτείες, στις οποίες μπορείς να χτίσεις εργοστάσιο στο 40% του κόστους, αν εκμεταλλευτείς αυτά τα κίνητρα!», υπογράμμισε ο κ.Πλούσσας.

Ποιοι επιχειρηματίες έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια;

Και τι γίνεται αλήθεια με τη χρηματοδότηση; «Στις ΗΠΑ σήμερα υπάρχουν τεράστια διαθέσιμα κεφάλαια, που ουσιαστικά μπορεί να τα λάβει ο οποιοσδήποτε έχει μια λαμπρή ιδέα, λελογισμένου ρίσκου και βιώσιμη. Αρκεί να πάτε εκεί με μια στέρεη πρόταση», πρόσθεσε.

Κατά τον ίδιο, υπάρχουν κεφάλαια στις τράπεζες, αλλά όχι τόσο υψηλά όσο στα «ταμεία» των επιχειρηματικών αγγέλων (business angels) και των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital funds). «Σκεφτείτε ότι αν δεν βρίσκουμε κεφάλαια για επιχειρηματική επέκταση εδώ στην Ελλάδα, μπορούμε να τα βρούμε εκεί!», κατέληξε.

Ποιος προσφέρει δωρεάν «πακέτα» για ίδρυση start ups;

Η επιχειρηματική δραστηριοποίηση στις ΗΠΑ απαιτεί πλήρη "στροφή" νοοτροπίας, η οποία όμως μπορεί να ...πάρει καιρό. Ο δρ Παντελής Αγγελίδης της εταιρείας τηλεματικής για εφαρμογές υγείας "Vidavo", χρειάστηκε δύο χρόνια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, καθώς στις ΗΠΑ όλα λειτουργούν με άλλο ρυθμό και διαφορετικό τρόπο.

"Η ίδρυση επιχείρησης για παράδειγμα, είναι πολύ διαφορετική από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε εδώ στην Ελλάδα. Υπάρχουν νομικά γραφεία, που προσφέρουν στους υποψήφιους επιχειρηματίες 'start up- packages' (σ.σ. πακέτα νεοφυούς επιχείρησης) εντελώς δωρεάν! Δεν πληρώνεις κάτι για αυτά. Όταν η εταιρεία δημιουργηθεί και ορθοποδήσει, τότε πληρώνεται το γραφείο», σημείωσε.

O επαγγελματίας μάνατζερ και το φως ως ...πυρίτιο του μέλλοντος

Επίσης, πρόσθεσε, «τα funds που θα σε χρηματοδοτήσουν στις ΗΠΑ θέλουν να μιλήσουν με έναν επαγγελματία μάνατζερ, όχι με τον ερευνητή ή με αυτόν που είχε την ιδέα, αυτό είναι ένα ακόμη μάθημα που πήραμε εκεί».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και ο δρ Αγγελίδης στη χωροθέτηση: «η πρώτη απόφαση είναι να πας στις ΗΠΑ. Και η δεύτερη να αποφασίσεις πού στις ΗΠΑ». Η Vidavo, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συνεργάστηκε σε ερευνητικό πεδίο με το φημισμένο MIT Media Lab. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αναζήτηση χρηματοδότησης για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης.

Παράλληλα, η ελληνική εταιρεία έχει επενδύσει και στη "PhotOral", μια start up με έδρα στη Βοστώνη, η οποία συνεργάζεται στενά με το Ινστιτούτο Forsyth - Harvard για την ανάπτυξη και διάθεση καινοτόμου προϊόντος στοματικής υγιεινής, βασισμένου σε πατενταρισμένη τεχνολογία φωτός blue-light. "Πιστεύω ότι το φως είναι το πυρίτιο (σ.σ. silicon) του μέλλοντος", υπογράμμισε.

Τι συμβαίνει όταν ακούς τον Μπαράκ Ομπάμα να λέει ότι οι ΗΠΑ είναι «ανοιχτές για δουλειές»;

Περιγράφοντας, τέλος, την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στην πρώτη επενδυτική συνάντηση κορυφής του προγράμματος "SelectUSA", είπε χαρακτηριστικά: "Το να ακούς τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα να σού λέει, από απόσταση 300 ποδιών, ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές για δουλειά, σού ανοίγει το μυαλό"...

Το πρόγραμμα (για περισσότερα: www. selectusa. commerce. gov) παρουσίασε η Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ρόμπερτ Σάντερς, αναφέρθηκε στους διάφορους τύπους βίζας, που μπορούν να εκδώσουν όσοι Ελληνες επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ