Είναι γυναίκες που έχουν επηρεάσει τον κόσμο. Στέκονται για χρόνια σε πολιτικούς θώκους, σε μεγάλες οικονομικές επιχειρήσεις, σε εταιρείες τεχνολογίας και όχι μόνο. Με «όπλο» το μυαλό τους και τη δράση τους έχουν «τρυπώσει» στη λίστα με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη. Και ποια κατέχει την πρώτη θέση; Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του περιοδικού Forbes που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, πρώτη στη λίστα είναι καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία για τέταρτη συναπτή χρονιά κερδίζει τον τίτλο της ισχυρότερης γυναίκας στον κόσμο. Συνολικά, μέσα σε 11 χρόνια, το όνομα της γερμανίδας καγκελαρίου φιγουράρει στην πρώτη θέση.
Η Αμερικανίδα φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας Μελίντα Γκέιτς καταλαμβάνει την 3η θέση, όπως πέρυσι, ακολουθεί η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία έπεσε από την 2η στην 4η θέση, και η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία κερδίζει δύο θέσεις και ανεβαίνει από την 7η στην 5η.
Η Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται στην 6η θέση της ετήσιας κατάταξης των πιο ισχυρών γυναικών του κόσμου, εκ των οποίων 18, περιλαμβανομένης της Τζάνετ Γέλεν, εμφανίζονται για πρώτη φορά σε αυτήν.
Η νέα πρόεδρος της General Motors, η Μέρι Μπάρα, κατατάσσεται 7η και την ακολουθεί στην 8η θέση η Μισέλ Ομπάμα, η σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Στη λίστα περιλαμβάνονται 9 αρχηγοί κρατών – που αντιπροσωπεύουν 641 εκατομμύρια ανθρώπους –, 28 διευθύνουσες σύμβουλοι και 13 δισεκατομμυριούχοι.
Η νεότερη από τις γυναίκες της κατάταξης παραμένει η εκκεντρική τραγουδίστρια Λέιντι Γκάγκα (28 ετών, στην 67η θέση).
Η γηραιότερη είναι η βασίλισσα Ελισάβετ (88 ετών στην 35η θέση).
Οι 100 ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου (www.forbes.com/power- women) εργάζονται στους τομείς της τεχνολογίας, της πολιτικής, των επιχειρήσεων, των μέσων ενημέρωσης, της οικονομίας, του θεάματος, σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς ή κατέχουν περιουσία δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ισχύς τους προσδιορίζεται από το περιοδικό Forbes σε συνάρτηση με την περιουσία τους, την προβολή τους στα μέσα ενημέρωσης, τον αντίκτυπό τους και τους τομείς επιρροής τους.
Φωτογραφία: Eurokinissi