Στην πρώτη ονομαστική ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας». Η ηλεκτρονική ψηφοφορία, που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική οικονομία χρόνου, θα είναι το πρώτο βήμα για τον τεχνολογικό «εκσυγχρονισμό» λειτουργίας της Ολομέλειας καθώς το δεύτερο βήμα αναμένεται να είναι η «ηλεκτρονική παρουσία» των βουλευτών η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή με τη νέα Σύνοδο το φθινόπωρο.Σε ότι αφορά στην «ηλεκτρονική ψηφοφορία», η τεχνική προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί, και έτσι οι βουλευτές που θα συμμετάσχουν στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής θα ψηφίζουν με την ατομική τους κάρτα «ναι», «όχι» ή «παρών» στις ονομαστικές ψηφοφορίες. Από τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, μέχρι σήμερα μια ονομαστική ψηφοφορία απαιτούσε σχεδόν δύο ώρες για τη ανακοίνωση του αποτελέσματος. Μία ώρα σχεδόν απαιτούσε η ανάγνωση του καταλόγου και άλλη μία ώρα η καταμέτρηση των ψήφων.
Πλέον, ο χρόνος που θα απαιτείται θα είναι δέκα λεπτά, δεν θα προηγείται ανάγνωση του καταλόγου ενώ οι βουλευτές που δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κατά την πρώτη ανάγνωση θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία, όπως άλλωστε γίνεται και σήμερα αλλά με την επίσης χρονοβόρα διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης. Στο σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα καταχωρούνται και οι επιστολικές ψήφοι.
Πώς η Βουλή θα διασφαλίζει ότι κάποιος βουλευτής δεν θα κάνει χρήση της ατομικής κάρτας συναδέλφου του για τη συμμετοχή σε ψηφοφορία; Η αρμόδια υπηρεσία επιχείρησε να αντλήσει εμπειρία από τη διαδικασία που ακολουθούν άλλα κοινοβούλια και όπως ανέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες, «δεν υπάρχει ούτε ένα κοινοβούλιο που να μπήκε στη διαδικασία αυτή, καθώς θεωρείται απίθανο κάποιος βουλευτής να διακινδυνεύσει να εκπέσει του αξιώματος του από μια τέτοια πράξη».
Σε ότι αφορά στην «ηλεκτρονική παρουσία», ήδη έξω από κάθε είσοδο της Ολομέλειας της Βουλής έχει εγκατασταθεί ειδικός μηχανισμός προκειμένου οι βουλευτές να... "χτυπούν» την κάρτα κατά την είσοδό τους. Θα είναι η ίδια ακριβώς κάρτα που θα χρησιμοποιείται για τη συμμετοχή στην ονομαστική ψηφοφορία αλλά δεν αποκλείεται να απαιτηθεί προηγουμένως αλλαγή του Κανονισμού, καθώς με βάση το άρθρο 76, η συμμετοχή των βουλευτών στις συνεδριάσεις πιστοποιείται με την υπογραφή καταλόγου παρουσίας που εκτίθεται προς υπογραφή σε όλους τους βουλευτές. Ήδη πάντως, το άρθρο 76 προβλέπει ότι «με απόφαση του Προέδρου της Βουλής μπορεί η διαπίστωση της παρουσίας των βουλευτών να γίνει και με ηλεκτρονικό σύστημα».
Φωτογραφία Eurokinissi