Να βγουν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και στους δρόμους των υπόλοιπων μεγάλων πόλεων της Τουρκίας καλεί το «Κίνημα Ταξίμ» στις 31 Μαΐου, οπότε και συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που οι αρχικά περιορισμένες αντιδράσεις για το πάρκο Γκεζί πήραν διαστάσεις εξέγερσης.
Η αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογάν στις διαδηλώσεις, οι οποίες πήραν διαστάσεις εξέγερσης, είχε εκθέσει τον τούρκο πρωθυπουργό στο εξωτερικό και είχε ξεθάψει το «τσεκούρι του πολέμου» στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο τούρκος πρωθυπουργός βγήκε τελικά όρθιος, με τα αποτελέσματα στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές να αποδεικνύουν την απήχηση που διατηρεί το κυβερνόν κόμμα ΑΚΡ και να προμηνύουν, κατά πάσα πιθανότητα, ανάλογη πρωτιά και στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου. Tμήμα της τουρκικής κοινωνίας όμως παραμένει εχθρικό απέναντί του, και η ένταση αναζωπυρώνεται με κάθε ευκαιρία -οι οποίες δυστυχώς δεν λείπουν. τουρκική αστυνομία, στο μεταξύ, σκληραίνει όλο και περισσότερο τη στάση της. Την περασμένη εβδομάδα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις στην περιοχή Οκμεϊντάνι της Κωνσταντινούπολής. Χθες, δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη 47 υπόπτων για τις περυσινές ταραχές. H εντολή εκδόθηκε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για την υπόθεση, στην οποία ως ύποπτοι θεωρούνται 255 άτομα και σύμφωνα με την κυβέρνηση πρόκειται για «τρομοκράτες».Ο θάνατος προ μηνών του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν είχε πυροδοτήσει νέο κύμα διαδηλώσεων και επεισοδίων, ενώ η οργή για την πρόσφατη πολύνεκρη τραγωδία στη Σόμα έβαλε ξανά στο στόχαστρό της τον πρωθυπουργό. Η
Τις διαδηλώσεις της περασμένης χρονιάς είχε πυροδοτήσει η ανακοίνωση της κυβέρνησης για ένα σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Γκεζί, στα όρια της πλατείας Ταξίμ, και της ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου εκεί. «Θα βγούμε στους δρόμους, μαζί με εκατομμύρια ανθρώπους» για την επέτειο, ανέφερε η οργάνωση Αλληλεγγύη στην Ταξίμ, στην οποία συμμετέχουν εργατικά συνδικάτα, οργανώσεις πολιτών και κόμματα της αντιπολίτευσης.
AFP, Reuters, Demotix, AP