Επαγγελματικό δείπνο ή ραντεβού; Κανόνες συμπεριφοράς για ακριβά εστιατόρια - iefimerida.gr

Επαγγελματικό δείπνο ή ραντεβού; Κανόνες συμπεριφοράς για ακριβά εστιατόρια

Επαγγελματικό δείπνο ή ραντεβού; Κανόνες συμπεριφοράς για ακριβά εστιατόρια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάποια πράγματα στα εστιατόρια είναι κοινή λογική: Δεν μιλάτε με γεμάτο στόμα, δεν λέτε αγενή αστεία κατά τη διάρκεια του γεύματος, και καλύπτετε πάντα το στόμα σας όταν βήχετε. Ωστόσο σε περίπτωση ακριβού εστιατορίου σε ραντεβού ή επαγγελματικό δείπνο, η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη.

Η Πατρίτσια Νάπιερ Φιτζπατρικ, από την Σχολή Εθιμοτυπίας της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του βιβλίου «Η Τέχνη του γεύματος: Απλή εθιμοτυπία για τον απλό κόσμο» προτείνει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για δείπνο σε ακριβά εστιατόρια.

- Να είστε πάντα καλά ντυμένοι
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι άνδρες πρέπει να φορούν πουκάμισο στο δείπνο, αν όχι κοστούμι» επισημαίνει η Φιτζπάτρικ. «Αν ένας άνδρας είναι σε δείπνο με πελάτες θα πρέπει να φοράει σακάκι ή γραβάτα, ενώ οι γυναίκες φόρεμα ή ταγέρ και οπωσδήποτε παπούτσια και όχι σανδάλια.»

- Μην βάζετε το κινητό, το πορτοφόλι ή τα κλειδιά σας στο τραπέζι
Κοινή λογική. Αποσπά την προσοχή των συνδετημόνων σας και δεν είναι και ιδιαίτερα καθαρά για να βρίσκονται ανάμεσα στα πιάτα σας.

- Αφήστε τον καλεσμένο να παραγγείλει πρώτος
«Ο οικοδεσπότης, ειδικά αν είναι γυναίκα, πρέπει να καταστήσει σαφές ότι αυτός ή αυτή είναι ο οικοδεσπότης,» επισημαίνει η Φιτζπάτρικ. Χρησιμοποιείστε φράσεις όπως «ο πελάτης μου θα ήθελε να παραγγείλει πρώτος» για να αποφευχθεί η όποια σύγχυση.

- Πληρώστε πριν το καταλάβει ο καλεσμένος
Ενας καλός οικοδεσπότης, δίνει την κάρτα του στο εστιατόριο πριν καν καθίσουν και παραγγείλουν ή έχει ήδη συννενοηθεί τηλεφωνικά για τον τρόπο πληρωμής πριν καν πάει εκεί.

- Μην κάνετε παζάρια με το κρασί
Ζητήστε από τον οινολόγο μία μάρκα κρασιού που ξέρετε ότι είναι εντός του budget σας. Σε περίπτωση που δε την έχει, θα πιάσει το νόημα και θα σας προτείνει μία άλλη μάρκα σε παραπλήσια τιμή. Επίσης βασικό, δεν επιστρέφετε ποτέ το κρασί, εκτός κι αν είναι πραγματικά απαίσιο.

- Πού μπαίνει η πετσέτα;
Αν είστε εσείς ο καλεσμένος, περιμένετε μέχρι ο φιλοξενούμενος να τοποθετήσει την πετσέτα του στα πόδια του, πριν ξεκινήσετε να τρώτε. Αν χρειαστεί να σηκωθείτε, η πετσέτα πηγαίνει στο κάθισμα της καρέκλας σας, ενώ μόλις τελειώσετε με το γεύμα, πηγαίνει στην αριστερή πλευρά του πιάτου, όχι διπλωμένη, αλλά τακτοποιημένη. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει ο σερβιτόρος.

- Παραγγείλετε τον ίδιο αριθμό πιάτων με τον καλεσμένο σας
Αυτό σας γλυτώνει από την αμηχανία και σας επιτρέπει να συγχρονιστείτε με το άλλο πρόσωπο. Πάρτε το χρόνο σας μετά από κάθε μπουκιά, ειδικά αν είστε ο οικοδεσπότης, για να μην αγχώσετε τον καλεσμένο σας.

- Μην τοποθετείτε τα σκεύη σας στο πλάι του πιάτου μετά το φαγητό
«Λέγεται ο σιωπηλός κώδικας υπηρεσίας για τους σερβιτόρους» εξηγεί η Φιτζπάτρικ. «Οταν τελειώσετε, τοποθετήστε το μαχαίρι και το πιρούνι μαζί στη θέση 10:20 στο πιάτο. Το μαχαίρι μπαίνει συνήθως από πάνω»

- Μην ξεκινήσετε επαγγελματική συζήτηση πριν φάτε
«Οι δουλειές δεν θα πρέπει να πέφτουν στο τραπέζι πριν φύγει το γεύμα» προειδοποιεί η Φιτζπάτρικ. «Επίσης, καλό είναι να αποφύγετε να μιλήσετε για οτιδήποτε έχει να κάνει με δουλειά ή συναδέλφους κατά τη διάρκεια του γεύματος.»

-Μην φωνάζετε στον σερβιτόρο
Προσπαθήστε να πετύχετε οπτική επαφή μαζί του, αλλιώς αν δείτε ότι δεν σας προσέχει, σηκώστε διακριτικά το ένα σας χέρι με τον δείκτη τεντωμένο και σύντομα θα έρθει σε σας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ