Το ποδήλατο στην πόλη, ειδικά όταν οι δρόμοι της το «επιτρέπουν», είναι ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, όσο ωραίο και να είναι το πετάλι ανάμεσα στο αστικό τοπίο, οι ασφυκτικά γεμάτοι δρόμοι και οι απρόσεκτοι οδηγοί δεν αφήνουν περιθώριο στους ποδηλάτες να κινηθούν ελεύθερα. Το 2009 ένας φανατικός ποδηλάτης διασχίζοντας τους δρόμους του Λονδίνου, έπεσε «θύμα» ενός αμαξιού που δεν τον υπολόγισε και τον έστειλε για αρκετούς μήνες στο νοσοκομείο. Οταν ο ποδηλάτης ξαναβγήκε στους δρόμους, πήρε μαζί του μια κόκκινη κάρτα, ένα χάρακα και κάποιες κάμερες, μετατράπηκε σε... διαιτητή των δρόμων και εξέφρασε έτσι την αντίδραση του προς τους απρόσεκτους οδηγούς.
Οι εφτά μικρές κάμερες που υπάρχουν πάνω στο κράνος του καταγράφουν την πορεία του πάνω στο ποδήλατο. Μέσα στη τσέπη του, η κόκκινη κάρτα περιμένει το πρώτο οδηγό που δεν θα τον υπολογίσει, ώστε να βγει και να τον... «τιμωρήσει». Ο χάρακας που δεν λείπει ποτέ από τη τσάντα του, δείχνει στον απρόσεκτο οδηγό με ακρίβεια το πόσο κοντά έφτασε από το ποδήλατο. Με αυτό το τρόπο ο 39χρονος Λιούις Ντέντιαρ εκφράζει τη διαμαρτυρία του προς τους οδηγούς στην πρωτεύουσα της Αγγλίας.
Συνήθως περιορίζεται στο να βγάζει τη κόκκινη κάρτα και να... επιπλήττει τους οδηγούς που βρέθηκαν κοντά στο να τον τρακάρουν. Αν όμως αυτός ο ιδιαίτερος τρόπος δεν είναι αρκετός, τότε ο «διαιτητής» έρχεται σε επαφή με τις αστυνομικές αρχές, ώστε ο οδηγός να τιμωρηθεί κανονικά. Από το 2009 ως και σήμερα κυκλοφορεί στους δρόμους του Λονδίνου με το ποδήλατο του αλλά και την αμφίεση του διαιτητή. Πάνω από 200 άτομα το χρόνο έχουν προειδοποιηθεί από την αστυνομία για απρόσεκτη οδήγηση, ύστερα από εισήγηση του Λιούις Ντέντιαρ, ενώ σε αρκετούς έχουν επιβληθεί και χρηματικά πρόστιμα.
Ο 39χρονος Αγγλος χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση το ποδήλατο του, κυρίως για να πάει και να γυρίσει από τη δουλειά του. Κατά μέσο όρο περνάει περίπου δύο ώρες τη μέρα πάνω στη σέλα. Τις πιο σημαντικές στιγμές που καταγράφουν οι κάμερες στο κράνος του, φροντίζει να τις κρατά και να τις ανεβάζει στο Youtube αλλά και το Twitter. Πλέον η δράση του είναι γνωστή όχι μόνο στους κατοίκους του Λονδίνου, αλλά και σε ανθρώπους εκτός Αγγλίας. Η φήμη του γιγαντώθηκε όταν γνωστό κανάλι του εξωτερικού τον συμπεριέλαβε μέσα στους πιο γνωστούς και πιο πρωτότυπους «διαμαρτυρόμενους» στο κόσμο.
Δείτε βίντεο με τον... διαιτητή των δρόμων να πρωταγωνιστεί: