Ραγδαία αύξηση των ανέργων σε παγκόσμιο επίπεδο κατέγραψε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας για το 2013.Ο συνολικός αριθμός των ανέργων παγκοσμίως φτάνει τα 199,8 εκατομμύρια και περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνεργοι έχουν προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες. Η εν λόγω οργάνωση που εδρεύει στη Γενέυη ανήκει στον ΟΗΕ αποδίδει αυτή την αύξηση της ανεργίας στο γεγονός ότι οι χώρες δεν δημιούργησαν αρκετές θέσεις εργασίας για να απορροφήσουν όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
Οι άνεργοι είναι 30,6 εκατομμύρια περισσότεροι από ότι πριν την κρίση του 2008
Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι ο πλανήτης έχει τώρα 30,6 εκατομμύρια περισσότερους ανέργους από ότι πριν από την οικονομική κρίση του 2008. Για το 2014 , η έκθεση αναμένεται αύξηση των άνεργων στον κόσμο κατά 3,3 εκατομμύρια. «Μέχρι το 2019 , η ανεργία θα φτάσει τα 213 εκατομμύρια» προβλέπει ο διεθνής οργανισμός , προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές στο σημερινό επίπεδο του 6 % μέχρι το 2017».
Περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας
Η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή είναι οι περιοχές που έχουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας το 2014 , με αντίστοιχα ποσοστά 12,3 % και 11,1 % .Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας το 2014 θα καλύπτει την κεντρική και νότιο - νοτιοανατολική Ευρώπη και τις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, όπου η ανεργία φτάνει το 8,3% το 2014.
Μετανάστευση λόγω ανεργίας
Επίσης η έκθεση τονίζει και το μείζον θέμα της μετανάστευσης λόγω της ανεργίας επισημαίνοντας ότι 231,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν το 2013 σε άλλη χώρα από αυτή που γεννήθηκαν. Ο δε συνολικός αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε κατά 57 εκατομμύρια από το 2000 ενώ το 19 % της αύξησης αυτής έχει σημειωθεί κατά τα τελευταία τρία έτη. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΟΕ , οι ανεπτυγμένες οικονομίες και η ΕΕ είναι κυρίως αυτές που προσέλκυσαν μετανάστες.
Η μεσαία τάξη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια
Στην ετήσια έκθεση , οι εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ σημειώνουν , επίσης, ότι η μεσαία τάξη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, στις αναπτυσσόμενες χώρες , μέσω της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας . Η μεσαία τάξη είναι πλέον το 44,5% του εργατικού δυναμικού στις αναπτυσσόμενες χώρες , ενώ πριν από δυο δεκαετίες ήταν το 20% .