Αντεπίθεση Ολάντ μετά την ήττα στην κάλπη - «Αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι» - iefimerida.gr

Αντεπίθεση Ολάντ μετά την ήττα στην κάλπη - «Αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι»

«Αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι» - Αντεπίθεση του γάλλου προέδρου Φρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είμαι Ευρωπαίος, είναι καθήκον μου να μεταρρυθμίσω τη Γαλλία και να επαναπροσδιορίσω τον προσανατολισμό της Ευρώπης». Μετά την τεράστια ήττα που υπέστη το κόμμα του στις ευρωεκλογές, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιχειρεί να περισώσει ό,τι μπορεί, κάνοντας μια ηγετική εμφάνιση όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο και υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις που ξεπερνούν τα σύνορα της Γαλλίας.

Σε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα την επομένη της νίκης-σοκ του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, ο Φρανσουά Ολάντ δηλώνει ότι πρέπει να αλλάξει το κέντρο βάρους στην ΕΕ με έμφαση στην ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις -και γι' αυτό δεσμεύεται να πιέσει κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής την Τρίτη στις Βρυξέλλες. «Αύριο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα επαναβεβαιώσω ότι προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη, οι θέσεις εργασίας και οι επενδύσεις» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος υπό την ηγεσία του οποίου οι Σοσιαλιστές υπέστησαν συντριβή στις ευρωκάλπες «τερματίζοντας» τρίτοι μετά την Λεπέν και τη δεξιά Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP).

Με το βλέμμα στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «28» προσέρχονται το βράδυ της Τρίτης σε άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τις πρώτες ζυμώσεις σχετικά με την εκλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκεί, ο γάλλος πρόεδρος θα επιχειρήσει, όπως φαίνεται, να κρατήσει μια πιο δυναμική και αρχηγική στάση, στοχεύοντας όχι μόνο στους ευρωπαίους εταίρους, αλλά (κυρίως) στους συμπατριώτες του. «Η Ευρώπη έχει γίνει δυσανάγνωστη, απόμακρη, βασικά ακατανόητη, ακόμα και για τις κυβερνήσεις. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο Ολάντ στο διάγγελμά του.

Στο καθαρά εσωτερικό μέτωπο, χθες, μετά το σοκ της κάλπης για τους γάλλους σοσιαλιστές, ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς, προσωπική επιλογή του Ολάντ κατά τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, υποσχέθηκε ότι θα προβεί σε ελάφρυνση της φορολογίας. Παράλληλα όμως τόνισε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει με τα μέτρα που είναι αναγκαία ώστε να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο πλαίσιο των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που μάλλον δεν προμηνύει βελτίωση της δημοτικότητας της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά το σοκ της ευρωκάλπης, διαμηνύει από το Βερολίνο ότι «η ενίσχυση της οικονομίας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, οι θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, είναι η απάντηση στη "λυπηρή" άνοδο ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές», επισημαίνοντας ότι εναπόκειται στα καθιερωμένα κόμματα της Ευρώπης να κερδίσουν πίσω τους απογοητευμένους ψηφοφόρους.

Φωτογραφία: Associated Press

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ