Το θέμα της κατάργησης του εκλογικού μπόνους των 50 εδρών «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αναλογικότητας» θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.
Η επίσημη συνάντηση -η πρώτη μετά την εκλογική αναμέτρηση για το Ευρωκοινοβούλιο και την αυτοδιοίκηση- θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, αφού ο πρωθυπουργός γίνει νωρίτερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να ταξιδέψουν μαζί την Τρίτη τις Βρυξέλλες όπου ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
ΤΙ σημαίνει αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με τον παρόντα εκλογικό νόμο, το πρώτο σε σταυρούς κόμμα λαμβάνει μπόνους 50 εδρών. Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτούσε αλλαγή αυτής της παραμέτρου του νόμου με το επιχείρημα ότι αν καταργηθεί θα εκπροσωπούνται πιο αναλογικά τα κόμματα.
Αν καταργηθεί, με απόφαση Σαμαρά-Βενιζέλου, αυτό θα σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές δεν θα μπορέσει να πάρει το μπόνους των 50 εδρών και πιθανόν δεν θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Παράδειγμα: Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ με το 24% των ψήφων πήρε 130 έδρες εξαιτίας του μπόνους. Αν το μπόνους είχε καταργηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε μόνον 80 έδρες ενώ από την πλευρά της η ΝΔ, παρά τη διαφορά των 4 μονάδων θα έπαιρνε 70 έδρες.
ΠΑΣΟΚ: Θετικό το αποτέλεσμα των εκλογών
Ως "θετικό" εκτίμησαν το εκλογικό αποτέλεσμα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην κοινή συνεδρίαση των οργάνων υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Όπως συμφώνησαν, το αποτέλεσμα οφείλεται στη θέληση του κόσμου του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει σταθερότητα και η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι πρόκειται να γίνει από τώρα και στο εξής:
- η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση που, όπως σημειώθηκε από συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, "αντικειμενικά αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος με προοδευτικό πρόσημο" και μπορεί να εξελιχθεί σε βασικό παράγοντα, στο κάλεσμα σε άλλες δυνάμεις για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα
- ο ρόλος που μπορεί να παίξει στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς
Στη συνεδρίαση των δύο οργάνων του κόμματος συμφωνήθηκε να ανοίξει θέμα εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της κατάργηση των μπόνους των 50 εδρών.
Ο πρόεδρος του κόμματος δεσμεύτηκε να θέσει το ζήτημα αυτό στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση ζήτησε αλλαγή πλεύσης
Αναφορικά με το ιδρυτικό συνέδριο, σημειώθηκε πως θα είναι συνέδριο της παράταξης, της οποίας, όπως υπογραμμίστηκε, κορμός είναι το ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί κεντροαριστερά πάνω στις στάχτες του ΠΑΣΟΚ.
Αλλαγή πολιτικής ζήτησε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Θάνος Μωραΐτης, ερμηνεύοντας το μήνυμα των ευρωεκλογών ως την «τελευταία ευκαιρία που μας δίνουν οι πολίτες».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «μας εμπιστεύτηκαν, γιατί του λέγαμε ότι από τη Δευτέρα θα τα αλλάξουμε όλα» και πρόσθεσε, αιφνιδιάζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι ο κόσμος δεν θα μας θέλει απλά το προοδευτικό δεκανίκι της κυβέρνησης, αλλά με ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα.
Μόνο έτσι, σημείωσε, θα ξανασυναντηθούμε με τον κόσμο της παράταξης και εξέφρασε τη διαφωνία ότι μετά τη βελτίωση των αριθμών θα επέλθει και βελτίωση στη ζωή των πολιτών. «Χρειάζεται προοδευτικό σχέδιο για να το πετύχουμε, δεν φτάνουν μόνο οι αριθμοί» υπογράμμισε και ζήτησε το συνέδριο που προγραμματίζεται, να είναι συνέδριο επανίδρυσης της παράταξης με «φάρο το ΠΑΣΟΚ και όχι συνέδριο της Ελιάς, όπως λένε από δω κι από κει διάφοροι γυρολόγοι».
Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε πως το 8% που έλαβε το ΠΑΣΟΚ είναι το DNA της παράταξης, ενώ ανέφερε πως "δεν συμβιβαζόμαστε με την ιδέα να είμαστε τέταρτο κόμμα με μονοψήφιο ποσοστό".
Ζήτησε επίσης να γίνει πιο εντατικός ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με συγκεκριμένες πολιτικές, να ισχυροποιηθεί ο προοδευτικός πόλος στο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας και "να απαντήσουμε στην αγωνία του κόσμου, που δεν έχει άλλες αντοχές".
Φαγούρα με την Ελιά
Ο Μιχάλης Καρχιμάκης εξέφρασε τη διαπίστωση πως το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «Ελιά», αλλά ΠΑΣΟΚ. Αναλύοντας την άποψή του, είπε πως η αλλαγή στρατηγικής που έβαλε προμετωπίδα το ΠΑΣΟΚ ενεργοποίησε τα συναισθηματικά δημοκρατικά αντανακλαστικά των ανθρώπων μας.
Εκτίμησε πως, αν ήταν μονο το ΠΑΣΟΚ, με συμπαράταξη, θα έπαιρνε μεγαλύτερο ποσοστό. Ο κ. Καρχιμάκης διερρωτήθηκε: "τι συνέδριο ειναι αυτό -της Ελιάς η του ΠΑΣΟΚ;". Ανέφερε σχετικά πως "το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται συνέδριο αλλαγής πολιτικης, χρειάζεται συνέδριο οδικού αριστερού χάρτη, με ρεαλιστικές αντί συστημικές πρωτοβουλίες, που θα δίνουν αμεσα ελπίδα και αξιοπρέπεια". "Δεν μπορεί να ειναι συνέδριο διοικητικών συγκολλήσεων" κατέληξε.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης πρότεινε τη σύσταση επιτροπής που θα αποτιμήσει σε μεγαλύτερο βάθος τα αποτελέσματα.
Από την πλευρά του, ο Φίλιππος Σαχινίδης σημείωσε: «Η κοινωνία μας έδωσε το φιλί της ζωής και να μην αποδείξουμε ότι ήταν το φιλί του αποχαιρετισμού».
Τι απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής
Υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά.
Αναφορικά με τα σενάρια που θέλουν να καταργείται το μπόνους των 50 εδρών στις επόμενες εθνικές εκλογές ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι: «Η Δημοκρατία στην Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια από τις αλλαγές στα συστήματα των εκλογών».
Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της απλής αναλογικής και σημείωσε: «Τώρα που διαπιστώνουν ότι έχουν υποστεί μια μεγάλη εκλογική ήττα, θέλουν απλώς να δημιουργήσουν στο πρώτο κόμμα που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εκλογές, να δημιουργήσουν ένα ακόμη εμπόδιο; Αν είναι αυτό το θέμα τους δεν μας αφορά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.
Σημειωτέον δε, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει από τον Μάρτιο του '12 πρόταση νόμου για απλή αναλογική ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θεωρεί σκόπιμες τις μεμονωμένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, καθώς τάσσεται υπέρ μιας συνολικής μεταρρύθμισης και συγκεκριμένα την καθιέρωση της απλής αναλογικής.