Με κομψό τρόπο ο Σπύρος Λυκούδης καλεί τον Φώτη Κουβέλη να παραιτηθεί από την αρχηγία της ΔΗΜΑΡ και να ανοίξει την διαδικασία διαδοχής και δήλωσε ότι ένα συνέδριο όπως το εννοεί ο κ. Κουβέλης δεν έχει κανένα νόημα.
Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ο βουλευτής επικρατείας της ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για πολλά λάθη του Φώτη Κουβέλη, αναφέροντας ότι έχει «πολιτική απόσταση» από τον πρόεδρο του κόμματος.
«Νομίζω ότι υπάρχει πάντα η ελπίδα για μία μεγάλη ανάκαμψη», είπε, επισημαίνοντας ότι «αν η Δημοκρατική Αριστερά αποφασίσει υπεύθυνα, σοβαρά, ειλικρινά, με δημοκρατική αντίληψη, αλλά και με αποφασιστικότητα, να αναζητήσει και να εντοπίσει τις αιτίες- εγώ είπα ποιες είναι κατά τη γνώμη μου- της ήττας και να δει πώς θα αλλάξει τις πολιτικές που οδήγησαν εδώ».
Όμως -όπως τόνισε- «εάν κωφεύσει, εάν δηλαδή ένας αμυνόμενος μηχανισμός προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να μην αντιμετωπίσει με γενναιότητα την ήττα, τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα».
Σύμφωνα με τον κ. Λυκούδη, είναι προφανές ότι «όσο καλοί και αν είμαστε και όσα δίκια κι αν είχαμε ή έχουμε ή μπορεί να έχουμε στο μέλλον, όταν στον χώρο της Κεντροαριστεράς κινούνται τρεις πολιτικοί σχηματισμοί, η Ελιά, το Ποτάμι και η Δημοκρατική Αριστερά, προφανώς η Δημοκρατική Αριστερά- το επαναλαμβάνω, όσο καλή διάθεση και αν έχει- δεν μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει ότι γύρω από εμάς θα συγκροτηθεί ο τρίτος πόλος».
Ο κ. Λυκούδης εξέφρασε την επιθυμία του να είχε η ΔΗΜΑΡ τέτοιες δυνατότητες και από την άποψη των ποσοστών και από την άποψη της εμβέλειας, ωστόσο, όπως σημείωσε δεν τις έχει για αυτό και τόνισε πως «η ειλικρινής συμμετοχή μας σε μία τέτοια διεργασία και διαδικασία, νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε».
«Δεν υπογράψαμε κανένα συμβόλαιο αιώνιας παραμονής στην κυβέρνηση. Η ένσταση ενός μεγάλου τμήματος του κόσμου που μας ακολουθούσε ήταν επειδή δεν κατάλαβε πώς, γιατί, πότε και για ποιον λόγο, αποχωρήσαμε. Όχι γενικώς, διότι δεν παραμείναμε στην κυβέρνηση. Και από εκεί και έπειτα, ήρθε το δεύτερο μεγάλο σοκ- που αν θέλετε υπό μίαν έννοια για τη φυσιογνωμία της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ακόμα ισχυρότερο- το γεγονός δηλαδή ότι όταν ξεκίνησαν με ένα σωρό ελπίδες οι διεργασίες για έναν ανοιχτό διάλογο με στόχο την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, η Δημοκρατική Αριστερά δεν βρέθηκε απλώς έξω από αυτή την ιστορία, αλλά αντιμετώπισε αυτόν τον διάλογο και με έναν τρόπο, περίπου, περιφρονητικό», είπε και πρόσθεσε: «Έχω την εντύπωση ότι ήταν δύο βασικές επιλογές του κόμματος, οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή πολύ μεγάλη ήττα, στα όρια της συντριβής».
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο έκτακτου συνεδρίου σημείωσε ότι ένα κόμμα κουρασμένο, που βιώνει σήμερα την πολιτική του θλίψη, «ποιος θέλει να το οδηγήσει σε μία αναμέτρηση στρατοπέδων, σε ένα συνέδριο, για να γίνει τι; Να κερδίσει ποιος και γιατί; Για να επιβεβαιωθεί, όπως γίνεται συνήθως σε έκτακτες διαδικασίες, μία επανάληψη της κυριαρχίας ενός μηχανισμού; Πάμε καλά; Δηλαδή, να υπάρξει μία νέα, τυπική πλειοψηφία της υπάρχουσας πλειοψηφίας, μετά από την ήττα που έχει υποστεί; Τι θα λύσει αυτή η ιστορία; Κανένα ζήτημα δεν θα λύσει».
Σύμφωνα με τον κ. Λυκούδη, «αυτές είναι άχρηστες ιστορίες. Σοβαρότητα, ειλικρίνεια, ευθύνη και γενναιότητα χρειάζεται από όλους, για να δούμε τι μας έφταιξε. Άντε τώρα να πάμε στη μάχη των στρατοπέδων τύπου "είχες δίκιο, είχα άδικο", για να βγάλουμε τι, πάνω σ' ένα κόμμα κουρασμένο και ταυτόχρονα ηττημένο;».
Λυκούδης: Ο Κουβέλης πρέπει να αντιμετωπίσει με γενναιότητα τη συντριβή
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο