Σαμαράς: Ετοιμάζει ανασχηματισμό και αλλαγές στην πολιτική - iefimerida.gr

Σαμαράς: Ετοιμάζει ανασχηματισμό και αλλαγές στην πολιτική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλες αλλαγές στην κυβέρνηση σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, το οποίο δεν έφερε την πολιτική ανατροπή αλλά έστειλε σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας στον κυβερνητικό συνασπισμό.


Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον οι πολίτες στέλνουν το μήνυμα «όχι άλλα μέτρα, μείωση των φόρων» και αυτό το μήνυμα και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί είπαν ξεκάθαρα ότι το έλαβαν.

Είναι πλέον δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον αέρα του νικητή θα αυξήσει κατακόρυφα την πίεση. Ήδη από χθες ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε άμεσα εκλογές, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση.

Αντιθέτως στη Συγγρού η «γραμμή» είναι πως πλέον πρέπει να αναδειχθεί το κυβερνητικό έργο και να ξεκινήσει η περίοδος ανάκαμψης και αποκατάστασης των αδικιών.

Ανασχηματισμό προανήγγειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με μεγαλύτερη συμμετοχή στελεχών της κεντροαριστεράς και αλλαγές στο κυβερνητικό πρόγραμμα με περισσότερα φιλολαϊκά μέτρα. Ηδη στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν φήμες που θέλουν τον Γιάννη Στουρνάρα να εγκαταλείπει το υπουργείο Οικονομικών και να εισέρχονται στην κυβέρνηση πρόσωπα όπως ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Θύελλες στα μικρότερα κόμματα
Αν υπάρχει κάποιος που έχει διατηρήσει στο έπακρο τις δυνάμεις του αυτός δεν είναι άλλος από τη Χρυσή Αυγή που παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και με καταμετρημένο σχεδόν το 95% καταφέρνει να σταθεροποιηθεί στην τρίτη θέση, αυτή τη φορά όχι μόνο δημοσκοπικά, κερδίζοντας περισσότερες από μισό εκατομμύριο ψήφους, 505.939 για την ακρίβεια στο 94,73% της Επικράτειας.
Δεδομένες ωστόσο θα πρέπει να θεωρούνται οι εξελίξεις για τη ΔΗΜΑΡ που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκε πολύ κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3%, ενώ και στους ΑΝ.ΕΛ το χαμηλό ποσοστό έκανε τον Πάνο Καμένο να προαναγγείλει ακόμη ένα συνέδριο.

Ραντεβού το Σεπτέμβριο για πολιτικές εξελίξεις έδωσαν οι ψηφοφόροι με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η ήττα για τη δικομματική κυβέρνηση είναι σαφής, όμως το Μαξίμου εστιάζει στο ότι από την άλλη πλευρά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τόσο ευρεία όσο αναμένετο και δηλώνει πως έλαβε το μήνυμα και υπόσχεται αλλαγές.

Η κυβέρνηση προσπαθεί από χθες το απόγευμα να υποβαθμίσει το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ευρωκάλπη και στην περιφέρεια Αττικής, εκτιμώντας ότι, παρά τη δυσαρέσκεια του κόσμου έπειτα από δύο δύσκολα χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγράφει δυναμική και πως η Ν.Δ έχει την αριθμητική υπεροχή σε επίπεδο περιφερειών. Αντίθετα η διαφορά στις ευρωεκλογές αποδίδεται στην πτώση της Ν.Δ., η οποία όμως από μόνη της αποτελεί ζήτημα.

Διορθωτικές κινήσεις
Ο Αντώνης Σαμαράς με τις δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών υπογράμμισε τη σταθερότητα της κυβέρνησης και προανήγγειλε διορθωτικές κινήσεις. Ο σχεδιασμός από σήμερα αφορά τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και εάν αυτές γίνουν. Το φθινόπωρο όμως θα είναι καθοριστικό πολιτικά, αφού από Σεπτέμβριο είθισται να γίνονται οι προαναγγελίες για την οικονομική πολιτική του επόμενο έτους και γιατί μέχρι τότε αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει πολιτικά το τοπίο. Το φθινόπωρο επίσης αναμένονται τα σπουδαία όσον αφορά στην εκκρεμή συζήτηση για το χρέος.

Οι αλλαγές σε πρόσωπα και πολιτικές που σχεδιάζει ο κ.Σαμαράς θα πραγματοποιηθούν κλιμακωτά με βάση αυτή τη στόχευση και χρονοδιάγραμμα. Ο αναμενόμενος ανασχηματισμός θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα, ενώ οι αλλαγές προσώπων δεν μπορούν να αφορούν μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τον κρατικό μηχανισμό.

Πρώτα από όλα όμως ο κ.Σαμαράς έχει από αύριο στην ατζέντα του τη Σύνοδο Κορυφής και Σύνοδο του ΕΛΚ για την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Κομισιόν. Σήμερα συνεχίζει «πρωθυπουργικά» -όπως και χθες επέλεξε για τον ίδιο λόγο να κάνει δηλωσεις όχι από τη Συγγρού, αλλά από το Μαξίμου- με συναντήσεις για το ΕΣΠΑ, θέλοντας να δείξει πως η κυβέρνηση προχωρά κανονικά στο έργο της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ