Εργασιακή ειρήνη με τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς επιχειρεί να συνάψει το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να μη βρεθεί προ απεργιακών κινητοποιήσεων στο τελευταίο κρίσιμο 4μηνο του έτους, όταν δηλαδή θα «καίγεται» να μαζέψει έσοδα για να πιάσει τους στόχους του Προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Ομοσπονδιών των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών (εφοριακοί, τελωνειακοί, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη, με βασικό αντικείμενο το Νέο Μισθολόγιο.
Οι εφοριακοί έχουν ήδη εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 23 και 24 Αυγούστου, όταν δηλαδή αναμενόταν στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το Μισθολόγιο- το οποίο πάει πιο πίσω- ρίχνοντας τις πρώτες προειδοποιητικές βολές. Βασικό τους αίτημα είναι να μη θιγούν τα ειδικά τους επιδόματα, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε διεύρυνση των απωλειών που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους.
Το υπουργείο «έλαβε» το μήνυμα και σε συνδυασμό με την απόσταση που κράτησαν οι εφοριακοί από τις δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου -για «σαμποτάζ» ακόμα και στην είσπραξη φόρων το Φθινόπωρο ως απάντηση στο Μισθολόγιο που έρχεται- αποφάσισε να ρίξει εγκαίρως γέφυρες συνεννόησης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ειδικό επίδομα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών -κλιμακώνεται από 800 έως 1.500 ευρώ, αναλόγως του χρόνου υπηρεσίας- θα καταργηθεί για όλους τους νεοεισερχόμενους, ενώ για τους ήδη υπηρετούντες θα «παγώσει» στα σημερινά επίπεδα και θα λάβει το χαρακτήρα της προσωπικής διαφοράς.
Στη συνέχεια και σε βάθος 7ετίας, αυτή η προσωπική διαφορά θα μειώνεται, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμη εάν η μείωση αυτή θα είναι ανάλογη με την αύξηση στο βασικό μισθό, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί, επίσης, εάν στο τέλος της 7ετίας θα καταργηθεί τελικά και για τους ήδη υπηρετούντες.
Με δεδομένο ότι οι αλλαγές στο Μισθολόγιο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα θίξουν ούτε τα ειδικά μισθολόγια -δηλαδή πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, δικαστικούς, διπλωμάτες- είναι προφανές ότι το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μάλλον περιορισμένο, αφού οι παρεμβάσεις θα αφορούν κυρίως στους νεοεισερχόμενους.
Το ερώτημα, πάντως, είναι πώς θα αντιδράσει η Τρόικα σε αυτόν το σχεδιασμό.