Σταύρος Θεοδωράκης για Χρυσή Αυγή: Δεν χτυπάς ένα σύστημα ψηφίζοντας μια συμμορία - iefimerida.gr

Σταύρος Θεοδωράκης για Χρυσή Αυγή: Δεν χτυπάς ένα σύστημα ψηφίζοντας μια συμμορία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με γιορτή δίπλα από το Καλλιμάρμαρο, στο καφενείο και τα γήπεδα του Φωκιανού ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολιάζοντας τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής υποστήριξε πως «δεν χτυπάς ένα σύστημα ψηφίζοντας μία συμμορία», ενώ εξέφρασε την άποψη πως η αντιπαράθεση με το ακροδεξιό κόμμα «δεν θα πρέπει να γίνεται με όρους μόνο εχθρότητας, πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα πάνω στα κακά της επιχειρήματα. Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης αναφερόμενος στην Παιδεία υποστήριξε πως «πρέπει να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων».

Συγκεκριμένα, για το θέμα της Χρυσής Αυγής, είπε χαρακτηριστικά:

«Πριν έρθω εδώ έβλεπα τα τελευταία δελτία ειδήσεων, τα τελευταία της επίσημης προεκλογικής περιόδου κι έβλεπα και τα τελευταία γκάλοπ, τα οποία είναι διχασμένα ως προς το ποιο είναι το τρίτο κόμμα. Είναι σχεδόν μισά – μισά: κάποιοι επιμένουν ότι τρίτο κόμμα θα είναι το Ποτάμι, κάποιοι ότι θα είναι η ΧΑ. Και το ίδιο μου λένε και οι δημοσκόποι. Το είπα αυθόρμητα από την πρώτη μέρα, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή που είπαν κάποιοι ότι φουσκώνει η Χ.Α., είπα ότι ίσως μεγαλύτερη σημασία από τον μεγάλο τελικό της Κυριακής έχει ο μικρός τελικός. Έχει δηλαδή ποια δύναμη σε μια ευρωπαϊκή χώρα, στις ευρωεκλογές, θα είναι 3η δύναμη. Και πιστεύω θα είναι ένα καλό μήνυμα για τη χώρα, για τον αγώνα που κάνει για μια δίκαιη Ευρώπη. Χαίρομαι που άνθρωποι από διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα- γιατί άκουσα και κάποιους φίλους από άλλα κόμματα- τόλμησαν και είπαν ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί το Ποτάμι και να είναι αυτό η τρίτη δύναμη αυτή τη στιγμή σε αυτή τη χώρα. Είπα από την πρώτη στιγμή και κάτι άλλο. Πήγα δύο φορές- δεν πρόλαβα να πάω παραπάνω, μετά την Κυριακή, στις συνοικίες που η Χ.Α. είναι 20%. Και συνάντησα κάποιους ανθρώπους που δεν δυσκολεύτηκαν -κάποιοι από αυτούς -να μου πουν ότι ψήφισαν Χ.Α. Η δικαιολογία είναι πάντα η ίδια – και λέω για δικαιολογία, όπως φαντάζεστε δεν θα έκανα συζήτηση με κάποιον που θα ήταν στον πυρήνα αυτής της υπόθεσης, όπως και δεν θα έκανε κουβέντα μαζί μου αυτός. Ήταν δύο άνθρωποι καθημερινοί τύποι, της πόλης μας. Η δικαιολογία είναι πάντα η ίδια: ότι δεν είμαστε με τη Χ.Α, δεν την γουστάρουμε τη Χ.Α. αλλά πολύ περισσότερο δεν γουστάρουμε το σύστημα που πολεμάει τη Χ.Α. Και θεωρούσαν αυτοί οι φίλοι ότι ψηφίζοντας τη Χ.Α. θα καταφέρουν ένα χτύπημα στο σύστημα που έκλεψε τη χώρα, στο σύστημα που κοιτάει μόνο την πάρτη του, που δεν βοηθάει τον κόσμο κλπ. Τους εξήγησα βέβαια το πολύ προφανές, ότι δεν χτυπάς ένα σύστημα ψηφίζοντας μια συμμορία, ένα χειρότερο σύστημα». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, «η αντιπαράθεση με τη Χ.Α. δεν θα πρέπει να γίνεται με όρους μόνο εχθρότητας, πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα πάνω στα κακά της επιχειρήματα. Δεν φτάνει να συζητάς για την ταυτότητα του άλλου, πρέπει να συζητάς και για τα επιχειρήματά του».

«Πρέπει να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων»

Μιλώντας για την Παιδεία, ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε πως πρέπει να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων για δύο λόγους. «Πρώτον γιατί έχουμε 25.000 φοιτητές στο εξωτερικό, είναι ασύλληπτο το νούμερο» ανέφερε ο επικεφαλής του κόμματος, προσθέτοντας:. «Και δεύτερον είναι ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα έδιναν την δυνατότητα στην χώρα να βγάλει πολλά λεφτά απ' αυτούς που θέλουν να σπουδάσουν απ' τον αραβικό κόσμο και από τις χώρες της βορείου Αφρικής. Δίνουν τεράστια ποσά αυτές οι χώρες για να έρθουν εδώ να σπουδάσουν γιατί έχουμε ανώτατες σχολές». Παράλληλα, υποστήριξε πως η Παιδεία δεν σώζεται «απλώς και μόνο αυξάνοντας τα χρήματα, η παιδεία σώζεται εάν υπάρχουν κάποιοι που έχουν ρεαλιστικές προτάσεις, σύγχρονες, προοδευτικές, που ακουμπάνε στην πραγματικότητα την ευρωπαϊκή. Και δεν είναι προσκολλημένοι είτε σε δεξιούς λαϊκισμούς, είτε σε αριστερούς λαϊκισμούς».

«Eίμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού»

Την άποψη ότι γενικά είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά τάσσονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Ειλικρινά δεν έχουμε καταλάβει και δεν έχουμε πεισθεί γιατί με το να προχωρήσουμε σ' ένα άλλο μονοπώλιο από το κρατικό μονοπώλιο, θα έχουμε καλύτερο και φθηνότερο νερό. Στην προκειμένη περίπτωση είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού», ανέφερε συγκεκριμένα.

«H Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φορολόγησης των κολοσσών»

«Θέσαμε τον φόρο των πολυεθνικών κολοσσών, ένα κορυφαίο ζήτημα που η Ευρώπη αρνείται να αντιμετωπίσει. Αυτή τη στιγμή οι μεγάλοι κολοσσοί του κόσμου που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, σ' όλες τις χώρες, δεν φορολογούνται στην Ευρώπη. Φεύγουν τα λεφτά και πηγαίνουν στους ωκεανούς. Αυτό η Ευρώπη πρέπει να το αντιμετωπίσει. Δεν μπορεί να ασχολείται μόνο με το ΦΠΑ της κομμώτριας. Πρέπει να συγκρουστεί με κάποια πανεθνικά συμφέροντα και πρέπει να βρει λύσεις. Το ένα ζήτημα είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να μπει σε μια λειτουργία. Δηλαδή να αφουγκραστεί τα πραγματικά προβλήματα. Το εμπόριο με την Κίνα , να αντιμετωπίσει την επέκταση της Ινδίας και των προϊόντων που φτάνουν στα σπίτια» είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωράκης.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ