Εξαρθρώθηκαν τρία μεγάλα κυκλώματα -Ζευγάρι παρίστανε τους εφοριακούς, σπείρα έκλεβε αυτοκίνητα [εικόνες] - iefimerida.gr

Εξαρθρώθηκαν τρία μεγάλα κυκλώματα -Ζευγάρι παρίστανε τους εφοριακούς, σπείρα έκλεβε αυτοκίνητα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρία κυκλώματα διαφορετικών υποθέσεων απάτης, ληστειών και κλοπών εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία. Στην πρώτη περίπτωση, το πρωί της Τετάρτης συνελήφθησαν στο Αιγάλεω ένας 31χρονος και η 30χρονη σύζυγός τους, οι οποίοι διέπρατταν απάτες κυρίως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, εμφανιζόμενοι ως λογιστές ή εφοριακοί.

Σε βάρος του 31χρονου εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης του 17ου Ανακριτικού Τμήματος Αθηνών, ενώ η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που έχει σχηματιστεί για αυτόν και τη σύζυγό του, περιλαμβάνει τα αδικήματα της απάτης κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση και της ληστείας.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης του ζευγαριού, προέκυψε ότι πλησίαζαν ηλικιωμένα άτομα, εμφανιζόμενοι ως λογιστές ή εφοριακοί, χρησιμοποιώντας παράλληλα διάφορα τεχνάσματα.

Πιο αναλυτικά, παρουσίαζαν διάφορα ψευδή γεγονότα ως αληθινά, όπως τη διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων, την αποπληρωμή οφειλών κ.ά. και τα έπειθαν ότι ενεργούν για λογαριασμό των παιδιών τους, προκειμένου να λάβουν επιστροφή χρημάτων από την εφορία ή να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Με το πρόσχημα αυτό, επιβίβαζαν τους ηλικιωμένους σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα οποία μίσθωναν από εταιρείες ενοικίασης και αφού τους οδηγούσαν σε υποκαταστήματα τραπεζών, τους αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, που έκαναν ανάληψη από την τράπεζα.

Στη συνέχεια, προκειμένου οι παθόντες να μην αντιληφθούν άμεσα την απάτη σε βάρος τους, τους αποβίβαζαν κοντά σε Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και με την αιτιολογία της αναζήτησης χώρου στάθμευσης, τους εγκατέλειπαν.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί συνολικά δώδεκα περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών και μία ληστεία που διέπραξαν σε βάρος 77χρονης, όταν η τελευταία αντιλήφθηκε τις προθέσεις τους.

Η παράνομη δράση τους εντοπίζεται τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2013, κυρίως σε περιοχής της Δυτικής Αττικής, με το συνολικό κέρδος που έχουν αποκομίσει να ανέρχεται στο ποσό των 130.800 ευρώ.

Πακιστανός βίασε μία ηλικιωμένη -Είχε πλούσιο βιογραφικό στις ληστείες

Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη ένας 21χρονος υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος ενέχεται σε πλήθος ληστειών, σε απόπειρες ληστειών, σε κλοπές – διαρρήξεις οικιών, ενώ επιπλέον κατηγορείται για βιασμό ηλικιωμένης, ύστερα από ληστεία που διέπραξε σε βάρος της.

Σε βάρος του 21χρονου και ενός ακόμα ατόμου, που αναζητείται, σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για ληστείες και κλοπές κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, βιασμό και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, ενώ βαρύνεται και με τα αδικήματα της αντίστασης και της κατοχής ναρκωτικών ουσιών.

Εξαρθρώθηκαν τρία μεγάλα κυκλώματα -Ζευγάρι παρίστανε τους εφοριακούς, σπείρα έκλεβε αυτοκίνητα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ειδικότερα, ο συλληφθείς δρώντας από κοινού με το συνεργό του, διέπραξαν συνολικά τέσσερις ληστείες και μία απόπειρα σε βάρος ενοίκων σπιτιών, ενώ διέπραξαν ακόμα τρεις κλοπές – διαρρήξεις οικιών. Σε μία από τις ληστείες τους, ο 21χρονος βίασε το θύμα του (83χρονη).

Σε έρευνα που έγινε, βρέθηκε πάνω του και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 6,8 γραμμαρίων.

Εξαρθρώθηκαν τρία μεγάλα κυκλώματα -Ζευγάρι παρίστανε τους εφοριακούς, σπείρα έκλεβε αυτοκίνητα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Σε κατ' οίκον έρευνα στο σπίτι του στον Κολωνό, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-δελτίο ταυτότητας, το οποίο είχαν αφαιρέσει σε ληστεία,
-11 συσκευές κινητών τηλεφώνων,
-5 φωτογραφικές μηχανές,
-διάφορα κοσμήματα και ρολόγια,
-ηλεκτρονικός υπολογιστής,
-πλήθος ηλεκτρικών συσκευών και
-φωτοτυπίες δελτίου αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού.

Επίσης, προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμεί Απόφαση του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθηνών, με την οποία έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών για ληστεία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του, όπως και του συνεργού του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Σπείρα πίσω από κλοπές αυτοκινήτων

Η τρίτη υπόθεση αφορά στην εξάρθρωση, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, εγκληματικής ομάδας που διέπραττε συστηματικά κλοπές αυτοκινήτων, πλαστογραφίες και παραποιήσεις των χαρακτηριστικών τους, καθώς επίσης απάτες σχετικά με τις ασφάλειες και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Συνελήφθησαν για την υπόθεση αυτή, το τελευταίο διήμερο σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, τα δυο βασικά μέλη της οργάνωσης (ομογενείς από το Καζακστάν, 26 και 27 ετών) και αναζητούνται τέσσερις συνεργοί τους, οι δύο επίσης από το Καζακστάν (26 και 28 ετών) και δύο Ελληνες (36χρονος και 22χρονη).

Εξαρθρώθηκαν τρία μεγάλα κυκλώματα -Ζευγάρι παρίστανε τους εφοριακούς, σπείρα έκλεβε αυτοκίνητα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Επίσης, ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης είναι ένας ακόμα 32χρονος από το Καζακστάν, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης. Για τη συνδρομή που παρείχαν σε συγκεκριμένες επιμέρους αξιόποινες πράξεις και ειδικότερα με τις κατηγορίες της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, ψευδορκίας, απόπειρας απάτης σχετικά με τις ασφάλειες και αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, κατηγορούνται άλλα δυο άτομα, 29χρονη από το Καζακστάν και 28χρονος από τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης διερεύνησης, έχουν εξιχνιαστεί συνολικά 15 περιπτώσεις κλοπής και παραποίησης οχημάτων, που είχαν διαπράξει τα μέλη της ομάδας, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε δεκάδες άλλες ομοειδείς υποθέσεις.

Ειδικότερα, ως προς το ιστορικό της εγκληματικής τους δραστηριότητας, τουλάχιστον από τριετίας, είχαν συστήσει οργανωμένη ομάδα με διαρκή και δομημένη δράση, με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων και ειδικότερα την κλοπή αυτοκινήτων και την πλαστογράφηση των στοιχείων κυκλοφορίας τους. Περαιτέρω, διέθεταν τα οχήματα σε ανυποψίαστους αγοραστές, τους οποίους εξαπατούσαν ως προς την νομιμότητα προέλευσής τους, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Τα αυτοκίνητα που αφαιρούσαν, επειδή ήταν νέας τεχνολογίας και διέθεταν συστήματα ασφαλείας «IMMOBILISER», χρησιμοποιούσαν για την αφαίρεσή τους, ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό (εγκεφάλους) και αυτοσχέδια κλειδιά.

Για τη νομιμοποίηση των κλεμμένων αυτοκινήτων, αγόραζαν κατεστραμμένα οχήματα, ιδίας μάρκας και τύπου με τα κλεμμένα και χρησιμοποιούσαν για το σκοπό αυτό τα στοιχεία κυκλοφορίας τους.

Σε περιπτώσεις που τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα δεν ταυτίζονταν πλήρως με αυτά που είχαν αφαιρέσει, σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως στην ύπαρξη ή μη ηλιοροφής κ.ά., με πλαστές βεβαιώσεις εξέδιδαν νέες άδειες κυκλοφορίες, έτσι ώστε να συμπίπτουν τα χαρακτηριστικά τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Αστυνομία, στις περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να αφαιρέσουν οχήματα ιδίας μάρκας με τα κατεστραμμένα που είχαν προμηθευτεί, τα ασφάλιζαν και κατήγγειλαν ψευδώς την κλοπή τους, εισπράττοντας σχετικές αποζημιώσεις.

Στο πλαίσιο των ερευνών, έχουν βρεθεί και κατασχεθεί οκτώ αυτοκίνητα που είχαν πωληθεί από τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία όπως διαπιστώθηκε είχαν κλαπεί και πλαστογραφηθεί οι αριθμοί πλαισίου τους.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι όταν οι δράστες αντιλήφθηκαν τις έρευνες των αστυνομικών Αρχών, αφαίρεσαν αυτοκίνητα που οι ίδιοι είχαν πουλήσει σε ανυποψίαστους πολίτες, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να εξαφανίσουν τα πειστήρια των παράνομων δραστηριοτήτων τους.

Εξαρθρώθηκαν τρία μεγάλα κυκλώματα -Ζευγάρι παρίστανε τους εφοριακούς, σπείρα έκλεβε αυτοκίνητα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Όταν τα μέλη της οργάνωσης αντιλήφθηκαν τις έρευνες που βρίσκονταν σε εξέλιξη για τη δράση τους, προέβησαν στην κλοπή των παρακάτω αυτοκινήτων, από τα άτομα στα οποία τα είχαν πουλήσει, με σκοπό να συγκαλύψουν τα ίχνη και την παράνομη δραστηριότητά τους.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν χθες το πρωί σε οικίες των εμπλεκομένων βρέθηκε πληθώρα εγγράφων, που αφορούν σε μεταβιβάσεις αυτοκινήτων.

Εξαρθρώθηκαν τρία μεγάλα κυκλώματα -Ζευγάρι παρίστανε τους εφοριακούς, σπείρα έκλεβε αυτοκίνητα [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Οι συλληφθέντες, χθες το απόγευμα, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στην 22η Τακτική Ανακρίτρια Αθηνών.

Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται για να εξακριβωθεί όλο το εύρος και το πεδίο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ