Ευρώπη ακροδεξιών λαϊκιστών; Οπως όλα δείχνουν, αυτές οι ευρωεκλογές διεξάγονται στη σκιά της άκρας δεξιάς, με τα εθνικιστικά, ευρωσκεπτικιστικά, ξενοφοβικά κόμματα να αναμένουν σημαντικά κέρδη στην κάλπη. Από την ερχόμενη Δευτέρα, ο πολιτικός χάρτης στην Ευρώπη ενδέχεται να είναι πολύ διαφορετικός – προς το χειρότερο. Σενάριο που δεν αλλάζει σημαντικά με την ήττα του Ολλανδού ακροδεξιού Χέερτ Βίλντερς τον οποίο τα exit polls ρίχνουν στην τέταρτη θέση από την πρώτη που περίμενε.
Τι θα συμβεί όμως αν στις υπόλοιπες χώρες τα γκάλοπ επαληθευτούν; Σε αυτή την περίπτωση, ετοιμαστείτε για απανωτά σοκ, προειδοποιούν διάφοροι πολιτικοί αναλυτές. Και πιο μεγαλύτερο σοκ από το να αναδειχθούν πρώτα ακροδεξιά αντιευρωπαϊκά κόμματα που πρεσβεύουν την έξοδο από την ΕΕ σε δυο από τις μεγαλύτερες χώρες της Ενωσης; Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν και στη Βρετανία, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) του γνωστού πληθωρικού ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ ετοιμάζονται για την πρωτιά. Οι Βρετανοί πήραν ήδη μια πρόγευση από τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της Πέμπτης όπου το UKIP σημείωσε σημαντικότατη άνοδο, ενώ τα δυο κυβερνόντα κόμματα, οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι, σημείωσαν ιστορικό χαμηλό.
Συνολικά, όλα αυτά τα περισσότερο ή λιγότερο ακραία ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, ενδέχεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 30% του συνόλου των ψήφων στις Ευρωεκλογές και να κερδίσουν έως και 218 από τις 751 έδρες της Ευρωβουλής. Θα μπορούσαν όλα αυτά τα κόμματα να σχηματίσουν μια νέα, κοινή ομάδα στο Κοινοβούλιο; Δύσκολο, με δεδομένες τις μεταξύ τους διαφορές, όχι όμως και ακατόρθωτο. Σε κάθε περίπτωση, η Μαρίν Λεπέν διαμηνύει από τη Γαλλία ότι επιθυμεί να ηγηθεί μιας τέτοιας ομάδας.
Κανένας δεν μπορεί ακόμα να προβλέψει πώς, ενδεχομένως, θα λειτουργήσει ένα Ευρωκοινοβούλιο με τόσους αντιευρωπαϊστές στα έδρανά του. Είναι σχεδόν βέβαιο πάντως ότι ζητήματα όπως η μεταναστευτική πολιτική, η κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρώπης ή η τραπεζική ενοποίηση θα γνωρίσουν σημαντικούς κραδασμούς. Ολα αυτά, εάν κι εφόσον δεν πέσουν έξω οι δημοσκοπήσεις, όπως στην περίπτωση της Ολλανδίας...