Αφιέρωμα στην προσωπικότητα του Μανώλη Γλέζου, πραγματοποιεί ο ιστότοπος Eu Βusiness που ασχολείται με θέματα που αφορούν το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Αναφέρεται ιδιαιτέρως στην ηλικία του, καθώς από μόνα τους τα 92 του χρόνια φαντάζουν πάρα πολλά για να κρατούν έναν πολιτικό σε δράση.
Τον χαρακτηρίζει «γνωστό ήρωα» της αντίστασης που πρόκειται να γίνει το γηραιότερος μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, σε περίπτωση που εκλεγεί. Θα είναι η δεύτερη θητεία του κ. Γλέζου στα ευρωπαϊκά έδρανα. Η προηγούμενη ήταν το 1984 αλλά τότε ήταν με τη σοσιαλιστική ομάδα.
Κυνηγημένος από τους Ναζί κατά τη διάρκεια της πολεμικής κατοχής στην Ελλάδα το 1941-1944, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, ο Γλέζος ήταν ένας μαχητής σε όλη του τη ζωή, αναφέρει το άρθρο.
Θυμίζει στους μη γνωρίζοντες την ηρωική πράξη του, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, να κατεβάσουν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη (τον Μάιο του 1941), ενώ συμπλήρωνει για το βιογραφικό του, τα βασανιστήρια και τις εκτοπίσεις που υπέστη στα μετέπειτα χρόνια.
Οπως σημειώνει οι βλάβες στους πνεύμονές του, αποτέλεσμα εκείνων των βασανιστηρίων, δεν του επιτρέπουν να ταξιδεύει με αεροπλάνο. Απτόητος, όμως, ο ίδιος λέει: «Θα πηγαίνω στη Βενετία με το πλοίο και εν συνεχεία θα παίρνω το τρένο για το Στρασβούργο. Θα παραμείνω εκεί για ένα χρόνο και στη συνέχεια να παραιτηθώ από τη θέση μου και θα επιστρέψω στην Ελλάδα », όταν το κόμμα του ελπίζει να εξαναγκάσει πρόωρες γενικές εκλογές.
Στην πρώτη γραμμή
Ο Μανώλης Γλέζος παρέμεινε πάντα στην πρώτη γραμμή της ριζοσπαστικής πολιτικής σε όλη τη ζωή του, σημειώνει το άρθρο. Όταν η οικονομική κρίση έπληξε την Ελλάδα το 2010, εντάχθηκε στο μπλοκ ενάντια στη λιτότητα μαζί με διαδηλωτές έξω από τη Βουλή των Ελλήνων. Τότε που ΜΑΤ έριχναν σωρηδόν τα δακρυγόνα. Έχει διατελέσει και παλαιότερα βουλευτής στην Ελλάδα, ενώ από το 2012 εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και συνεχίζειτο Eu Βusiness: «Είναι υπέρ της εθνικοποίησης των τραπεζών, τη φορολόγηση των πλουσίων και την αξιοποίηση των φυσικών και ανανεώσιμων πόρων για να βοηθήσουν την οικονομία να γίνει πιο αυτάρκης. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία, πρότεινε να γίνει ένα αναγκαστικό δάνειο από τους πλούσιους Έλληνες.
Στην κορυφή των διεκδικήσεων του Μανώλη Γλέζου είναι και οι γερμανικές αποζημιώσεις κατά την περίοδο της Κατοχής. Ο Γλέζος δεν λησμονεί να λέει συνεχώς: «Οι Γερμανοί μας χρωστούν € 162 δισεκατομμύρια». Είναι πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα πάρει την εξουσία στις εθνικές εκλογές , η οποίες μπορεί να πραγματοποιηθούν στις αρχές του επόμενου έτους.
Πάθος για τους ανθρώπους
Συνολικά, ο Μανώλης Γλέζος έχει περάσει περίπου 12 χρόνια πίσω από τα κάγκελα και η πιο πρόσφατη φύλακισή του ήταν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας που κυβέρνησε τη χώρα από το 1967 έως το 1974. Πέρασε ένα μέρος του χρόνου του μαθαίνοντας γράμματα και μελετώντας γεωλογία, γλωσσολογία και άλλα θέματα που θεωρούνταν «πολιτικά ασφαλή από τους δεσμοφύλακες του. Μέσα από όλα αυτά, λέει το πάθος του ήταν να υπηρετήσει τον ελληνικό λαό .
Οπως είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του στο AFP: «Ένα κόμμα πρέπει να ενσαρκώσει τη συνείδηση των ανθρώπων. Οι ηγέτες δεν σημαίνουν τίποτα». Αυτό που θέλει να φέρει τώρα στην Ευρωβουλή είναι «το πνεύμα της Ευρώπης των λαών». Παραμένει εμπνευσμένος από τη μνήμη του μεγαλύτερου αδελφού του Νίκου, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Ναζί το 1944.