Οι Ευρωεκλογές διεξάγονται από σήμερα 22 μέχρι και 25 Μάιου και οι ψηφοφόροι των 28 κρατών-μελών της ΕΕ θα εκλέξουν τους εκπροσώπους τους. Σε δημοσίευμα του BBC αναλύονται όλα τα δεδομένα και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τα οποία, θα οδηγηθούν ή όχι στις κάλπες.
Όπως επισημαίνει το εν λόγω δημοσίευμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει περισσότερη εξουσία από ποτέ, καθώς ασκεί επιρροή σε θέματα προϋπολογισμού, στις μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα, στη γεωργία αλλά στην ενεργειακή πολιτική.
Ο αρθρογράφος προσπαθώντας να δει ποια είναι η εικόνα των μεγάλων προβλημάτων της Ευρώπης, παραθέτει τα παρακάτω γραφήματα που εξετάζουν τα προβλήματα ανά χώρα. Η Ελλάδα κατέχει τις πρώτες θέσεις στην αύξηση της ανεργίας και στην αύξηση της μετανάστευσης. Τέλος οι Έλληνες, σύμφωνα με το γράφημα, είναι οι πιο σκεπτικιστές για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο λαό της Ευρώπης.
Θέσεις εργασίαςΗ μείωση της ανεργίας είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Για πολλούς ψηφοφόρους το κορυφαίο θέμα για την Ευρώπη σήμερα είναι οι θέσεις εργασίας.
Το γράφημα δείχνει τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους και της λιτότητα στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με το BBC, η ανεργία αυξήθηκε στην Ισπανία και στην Ιρλανδία μετά τη συντριβή στην αγορά ακινήτων σε αυτές τις χώρες, ενώ στην Ελλάδα χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα υπό την πίεση των δανειστών. Επίσης, η ύφεση της Ιταλίας έχει δει συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.
Εκατομμύρια νέοι στην Ευρώπη παλεύουν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας
Η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ - πάνω από 50% στην Ελλάδα και την Ισπανία. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ΕΕ είναι μια αναντιστοιχία των δεξιοτήτων και των θέσεων εργασίας. Για παράδειγμα, υπάρχει ζήτηση για μηχανικούς, αλλά πολλοί από τους νέους που αναζητούν εργασία στην Ευρώπη δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες. Στο παρακάτω διάγραμμα μπορούμε να διακρίνουμε που βρίσκονται τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα.
Ευρωσκεπτικισμός στη Ευρώπη
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αύξηση ευρωσκεπτικισμού σε όλη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Πορτογαλία που τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα και εκλαμβάνονται ως «τελεσίγραφο» από τις Βρυξέλλες.
Σε πολλές χώρες, τα κόμματα που θέλουν να αφαιρέσουν την εξουσία των Βρυξελλών είναι πιο δημοφιλή από ποτέ. Τα αρνητικά συναισθήματα για την ΕΕ οδηγούν και σε ένα υψηλό ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές. Η προσέλευση όλο και μειώνεται. Πολλοί ψηφοφόροι παραπονούνται ότι απλώς δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες, όποτε νιώθουν πως δεν μπορούν να συμμετέχουν. Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε σε ποιες χώρες οι κάτοικοι έχουν μια κακή εικόνα για την ευρωζώνη.
Μετανάστες
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την αύξηση της μετανάστευσης, από το 2007, από τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης στις πιο βιομηχανικές χώρες όπου η εύρεση εργασίας είναι ευκολότερη. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της βόρειας και της νότιας Ευρώπης. Η μετανάστευση είναι ένα μεγάλο θέμα των εκλογών σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κόμματα κατά της μετανάστευσης, ζητούν να φύγουν οι μετανάστες από τις χώρες τους επικαλούμενοι ότι οι μετανάστες «κλέβουν» τις θέσεις εργασίας. Πολλοί είναι και οι πολιτικοί που αμφισβητούν επίσης τη βασική αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατανάλωση Ενέργειας
Το κόστος των καυσίμων δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στην πλειονότητα των ψηφοφόρων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με την αύξηση των τιμολογίων ενέργειας στα νοικοκυριά.
Η κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία ανέδειξε την εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη. Για παράδειγμα οι σκανδιναβικές χώρες και η Αυστρία έχουν αγκαλιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες χώρες.