Τους τελευταίους μήνες οι αναταραχές στην Κριμαία έφεραν την περιοχή στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Ωστόσο παρόλο που η Κριμαία έγινε θέμα συζήτησης στα παγκόσμια μέσα, κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι η εντυπωσιακή μυστική βάση υποβρυχίων, που έχει μείνει από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης.
Η χερσόνησος της Κριμαίας έχει γνωρίσει πολλούς κατακτητές: από τους αρχαίους Έλληνες οι οποίοι κάποτε αποίκισαν αυτή τη γη, μέχρι την κατάκτηση από τη Ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή και αργότερα την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα τελευταία εκατό χρόνια μόνο έχει έχει περάσει από τους Ρώσους τσάρους, τους Τατάρους, τους Ναζί, τους Σοβιετικούς, την Ουκρανική Δημοκρατία και τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η πόλη της Μπαλακλάβα βρίσκεται στο νότιο άκρο της Κριμαίας,και δεν απέχει πολύ από το μεγάλο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Το όνομα της πόλης έγινε πιο γνωστό στη Δύση με τη «Μάχη της Μπαλακλάβα» το 1854, μίας από τις πιο σημαντικές περιόδους του Κριμαϊκού Πολέμου.
Αν και η ίδια Μπαλακλάβα έχει λειτουργήσει ως ενεργό στρατιωτικό λιμάνι για αιώνες, η βάση υποβρυχίων δεν κατασκευάστηκε πριν από το 1957. Ηταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, που ο Στάλιν εξέδωσε την οδηγία για τη δημιουργία ενός στόλου πυρηνικών υποβρυχίων στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Σοβιετικός αξιωματικός που επιλέχτηκε να εποπτεύσει το έργο ήταν ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της ΕΣΣΔ, Λαυρεντίγ Μπέρια, ο οποίος πέρασε πολλά χρόνια ερευνώντας περιοχές, πριν τελικά ο κλήρος πέσει στην ήσυχη, πόλη της Κριμαίας, την Μπαλακλάβα .
Το έργο χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί, καθώς πάνω από 120 τόνοι πετρώματος κόπηκαν και απομακρύνθηκαν για να σχηματίσουν τις τεράστιες υπόγειες αίθουσες με πρόσβαση στο νερό.
Μάλιστα, όπως υποστήριζαν οι κατασκευαστές της, η βάση υποβρυχίων στην Μπαλακλάβα ήταν σχεδόν άφθαρτη. Οι μυστικές αποβάθρες και οι στοές προστατεύονταν από ένα κέλυφος από σκυρόδεμα και χάλυβα, ικανό να επιβιώσει από πυρηνική έκρηξη 100.000 τόνων.
Σε αντίθεση με πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις, το μυστικό πυρηνικό υποβρύχιο της Μπαλακλάβα επέζησε και μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Παρέμεινε σε χρήση μέχρι το 1993, όταν η διαδικασία παροπλισμού τελικά άρχισε με την απομάκρυνση των πλοίων και των πυρηνικών κεφαλών. Το τελευταίο ρωσικό υποβρύχιο απέπλευσε από την Μπαλακλάβα το 1996.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο χώρος εγκαταλείφθηκε. Ενα μεγάλο μέρος του ήταν αφύλακτο, και ήταν σε μεγάλο βαθμό ξεχασμένο από τον κόσμο.
Αυτό το λείψανο του Ψυχρού Πολέμου απόλαυσε επίσης και μια σύντομη θητεία ως ένα δημόσιο μουσείο. Ιδρύθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας στις 30 Δεκεμβρίου 2002 και άνοιξε για το κοινό την 1η Ιουνίου του επόμενου έτους.