Ντιμπέιτ για το Δήμο της Αθήνας: Η Χρυσή Αυγή μονοπώλησε και τη μάχη Καμίνη -Σακελλαρίδη - iefimerida.gr

Ντιμπέιτ για το Δήμο της Αθήνας: Η Χρυσή Αυγή μονοπώλησε και τη μάχη Καμίνη -Σακελλαρίδη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι Γιώργος Καμίνης και Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ για τον Δήμο Αθηναίων το οποίο διοργανώθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.Οι δύο υποψήφιοι μίλησαν για τις προτάσεις τους αναφορικά με το έργο που θέλουν να προσφέρουν στην πρωτεύουσα, ωστόσο, η Χρυσή Αυγή και η «τύχη» των ψήφων που πήρε το ακροδεξιό κόμμα στον Α΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών μονοπώλησαν τη συζήτηση.

Καμίνης και Σακελλαρίδης κατηγόρησαν ο ένας τον άλλο για το αν κλείνουν το μάτι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, αλλά και για την άνοδο του κόμματος τα τελευταία χρόνια και την απήχηση που έχει στους αθηναίους πολίτες.

Ο Γιώργος Καμίνης για τη δήλωσή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το «μάτι» στη Χρυσή Αυγή

«Φαίνεται ότι οι εκλογικές σκοπιμότητες και η ψηφοθηρία μας κάνει να αλλάζουμε στάση σε πολλά πράγματα. Μέσα σε μία εβδομάδα μιλάμε για σχηματική διάκριση ανάμεσα στην ηγεσία και τη βάση της Χρυσής Αυγής, όταν έχει αποδειχθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των οπαδών της είναι οπαδοί εγκληματικής οργάνωσης και της ωμής βίας.

Πρέπει να απευθυνόμαστε σε όλους τους ψηφοφόρους, αλλά να τους καλούμε να προσέλθουν στις δικές μας θέσεις. Αυτό όμως δεν γίνεται σε μία εβδομάδα, θέλει προεργασία.

Οταν απαγορεύσαμε τα συσσίτια μίσους πριν από ένα χρόνο, τα περισσότερα κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έδειξε μικροψυχία. Δεν μπορούμε να αλληθωρίζουμε από τη μία μεριά, ψαρεύοντας σε θολά αντιμνημονιακά νερά και στο μεταναστευτικό να κλείνουμε το μάτι σε άλλες θέσεις».

Σακελλαρίδης : Πέφτω από τα σύννεφα

«Πέφτω από τα σύννεφα με την τοποθέτηση του κ. Καμίνη. Από την πρώτη στιγμή, μόλις έκλεισαν οι κάλπες είπα ακριβώς αυτό, την ώρα που ο κ. Καμίνης, ο δήμαρχος της πόλης στην οποία η ΧΑ πήρε 16% δεν έκανε την παραμικρή αναφορά. Και τώρα εγκαλούμαστε εμείς ότι στηρίζουμε ΧΑ.

Δεν ζητάμε την ψήφο νεοναζί και εγκληματιών και κανένας δεν έχει δικαίωμα να πει ότι δεν γνώριζε τι είναι η Χρυσή Αυγή, ειδικά μετά από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τέτοια μικροκομματική εκμετάλλευση και λάσπη δείχνει τον πανικό του κ. Καμίνη ενάντια στην αλλαγή που έρχεται.

Μάλλον ο κ. Καμίνης περίμενε τον κ. Βενιζέλο να θέσει το ζήτημα για να πάρει θέση την επόμενη ημέρα. Εμείς απευθυνόμαστε στο 40% που δεν ήρθε στις κάλπες, να αποφασίσει αν θέλει να επαναληφθεί μία χαμένη τετραετία, ή να έρθει η αλλαγή.

Δεν θέλω άλλη σπέκουλα σε αυτό το θέμα γιατί ξεπερνά τα όριά μας.

Ο Γιώργος Καμίνης για το αν είχε ευθύνη για την αντιμετώπιση της ανόδου της ΧΑ σε συγκεκριμένες περιοχές

«Αυτές οι γειτονιές είχαν αφεθεί στην τύχη τους εδώ και χρόνια. Η κατάστασή τους επιδεινώθηκε από οικονομική κρίση. Ο δήμος έπρεπε να προσπαθήσει να ανακουφίσει τον κόσμο».

Ο κ. Σακελλαρίδης για το γεγονός ότι πήρε λιγότερες ψήφους από εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

«Ο κόσμος που επέλεξε να μας στηρίξει στον πρώτο γύρο πείστηκε από τη θετική μας πρόταση. Μας είχαν ξεγραμμένους εδώ και καιρό. Αποδείξαμε ότι με τη θετική μας πρόταση και την απευθείας επαφή πείσαμε στον κόσμο. Στο δεύτερο γύρο θα φανεί ο νικητής.

Τα προβλήματα του κόσμου είναι ίδια, ανεξάρτητα αν είναι δεξιοί, αριστεροί ή κεντροδεξιοί. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο κ. Σοφιανός και ο κ. Κακλαμάνης άσκησαν σωστή κριτική στον κ. Καμίνη σε πολλά ζητήματα».

Ο κ. Καμίνης για τις ψήφους που έχασε σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση

«Σε αυτή την αναμέτρηση υπήρχαν περισσότεροι σχηματισμοί, οπότε ήταν λογική η διασπορά των ψήφων. Νοικοκυρέψαμε το δήμο, μαζέψαμε τα οικονομικά, φέραμε 120 εκατ. σε πόρους. Γίνονται κοσμογονικά έργα στην Αθήνα, θα τελειώσουν το 2015. Εργα απέναντι στα οποία ο κ. Σακελλαρίδης είχε πλήρη άρνηση».

Ο κ. Καμίνης για το γεγονός ότι είναι ανεξάρτητη υποψηφιότητα, αλλά με στήριξη της ΝΔ

«Οταν ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου, ακολούθησαν 18 στηρίξεις από κόμματα, παρατάξεις και φορείς. Υπερηφανεύομαι ότι δεν ζήτησα στήριξη από κανέναν. Άλλο να έχεις στήριξη και άλλο να είσαι υποψήφιος από τον κομματικό σωλήνα ή θερμοκήπιο. Αν βγει ο κ. Σακελλαρίδης δήμαρχος, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο, γυρίζουμε στο παρελθόν».

Ο κ. Καμίνης για την πιο επείγουσα προτεραιότητά του αν εκλεγεί

«Στην πρώτη θητεία νοικοκυρέψαμε το δήμο, τώρα ήρθε η ώρα να νοικοκυρέψουμε την πόλη. Οι βάσεις μπήκαν. Η εικόνα είναι της πόλης που υποφέρει, αλλά αυξάνεται ο τουρισμός, έχει αρχίσει η ζωή στην πόλη, ανοίγουν νέα καταστήματα, ξενοδοχεία. Η ανάκαμψη είναι στα αρχικά στάδια αλλά υπάρχει. Η πόλη δεν είναι χειρότερη από ότι πριν από 3,5 χρόνια, όπως λέει ο κ. Σακελλαρίδης. Και στην ασφάλεια, οι στατιστικές δείχνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά σημαντική πτώση στην εγκληματικότητα».

Ο κ. Σακελλαρίδης για την πιο επείγουσα προτεραιότητά του αν εκλεγεί.

«Δεν είναι δυνατόν να λέει ο κ. Καμίνης ότι εγώ στηρίζω το παρελθόν, από τη στιγμή που τον στηρίζουν ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Πάγκαλος.

Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε μία αλληλέγγυα και ασφαλή πόλη. Το δικαίωμα των νέων ζευγαριώ να στείλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, των ανασφάλιστων να πηγαίνουν στα κοινωνικά ιατρεία, όλων να κυκλοφορούν με ασφάλεια στην πόλη.

Καθαριότητα, φωτισμός, μικρές φτηνές αναπλάσεις, πολιτισμός, κίνητρα και ενίσχυση οικονομικής δραστηριότητας».

Τι απαντούν οι υποψήφιοι για το τζαμί και τον εθνικό κήπο

«Εχουμε πει, όπως ο κ. Καμίνης, ότι με το τέμενος διακυβεύεται το δικαίωμα κάποιων ανθρώπων να έχουν το δικό τους λατρευτικό χώρο όπως πρέπει οι Έλληνες ορθόδοξοι στο εξωτερικό. Το ζήτημα είναι να δούμε με ποιον τρόπο μπορούν να τακτοποιηθούν οι οποίες αρνητικές συνέπειες» τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης και συνέχισε «Στον εθνικό κήπο, είναι πολύ σημαντικό να γίνει ανάπλαση, αξιοποίηση, αλλά να μην αφορά ιδιώτη, να μην τον εκχωρήσουμε, αλλά να μπορέσει να αποδοθεί στους Αθηναίους».

Από την πλευρά του ο απερχόμενος δήμαρχος της πόλης σημείωσε «Για το τέμενος προσχωρώ στις θέσεις σας κ. Σακελλαρίδη. Για τον εθνικό κήπο, ουδείς τον παραδίδει σε κάποιο ιδιωτικό συμφέρον. Πάσχει από το ότι οι Αθηναίοι δεν τον επισκέπτονται. Συμφωνήσαμε με μία από τις μεγαλύτερες γκαλερί στον κόσμο να γίνει έκθεση 2 μηνών με γλυπτά, για να πάρει ζωή ο κήπος, με απόλυτο σεβασμό στο πράσινο.

Δεν πρέπει να έχουμε φοβία όταν συνεργαζόμαστε με ιδιώτες. Δυστυχώς, έπρεπε να πείθω διαρκώς την παράταξη του κ. Σακελλαρίδη ότι δεν ήταν αμάρτημα οποιαδήποτε σύμπραξη με ιδιώτες».

Οι ψηφοφόροι να διαλέξουν εμπειρία ή νεότητα;

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφορικά με το γεγονός ότι δεν έχει πολιτική εμπειρία απάντησε «Το σημαντικό είναι ο δήμαρχος να μπορεί να κοντραριστεί με τα μεγάλα συμφέροντα, να δίνει όραμα και σχέδιο, να οργανώνει τις υπηρεσίες του δήμου να χτυπούν προς την ίδια κατεύθυνση. Έχω τη δυνατότητα να επιτελέσω ακριβώς αυτό το ρόλο. Η συλλογική εμπειρία που έχουμε ως παράταξη εδώ και 8 χρόνια, οι θέσεις μας και τα άτομα του ψηφοδελτίου αποδεικνύουν ότι έχουμε την ικανότητα να επιτελέσουμε τα παραπάνω. Ας κριθεί ο κ. Καμίνης για την επάρκειά του».

«Νέο πρόσωπο ήμουν και εγώ πριν από 3,5 χρόνια, αλλά είχα μία διαδρομή πίσω μου. Η βιολογική νεότητα είναι ευχάριστη. Οταν τον ακούω όμως να μιλάει για μεγάλα συμφέροντα, ή πώς σκέφτεται να διαχειριστεί τον δήμο, ακούω την πιο γερασμένη, παλαιολιθική αριστερά. Για τις συντεχνίες που καταφάγανε το δημόσιο θα μας πει επιτέλους τίποτα; Από αυτά υποφέραμε και αυτά πολεμήσαμε. Δεν μπορεί να πείσει κανέναν ο κ. Σακελλαρίδης για υπερκοματική τοποθέτηση. Θα πρέπει να προστατεύσουν οι πολίτες το έργο της αποκομματικοποίησης του δήμου» ήταν η δήλωση του Γιώργου Καμίνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ