22% των Βούλγαρων είναι υπέρ της Ευρασιατικής Ενωσης του Πούτιν - iefimerida.gr

22% των Βούλγαρων είναι υπέρ της Ευρασιατικής Ενωσης του Πούτιν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η δημοσκόπηση της Alpha Research που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου, δείχνει ότι το 1/5 των Βουλγάρων προτιμούν τον Πούτιν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του Πούτιν στη Βουλγαρία είναι οπαδοί του ακροδεξιού κόμματος Ataka (38%), του Σοσιαλιστικού Κόμματος (34%) και του ABV, ενός νέου αριστερού κόμματος που ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο Georgi Parvanov (34%).


Ο ηγέτης του Ataka, Volen Siderov, γνωστός για την ρητορική του κατά των Ρομά και της Τουρκίας, κάνει τώρα εκστρατεία υπέρ του Κρεμλίνου.

Η ανάδυση του αντιευρωπαϊκού μπλοκ

«Ας μην έχουμε αυταπάτες, στη Βουλγαρία δεν είναι μόνο μια φιλορωσική στάση ή αγάπη για το ρωσικό πολιτισμό, τη φύση και τη γλώσσα, αλλά και η εμφάνιση ενός συνεκτικού αντιευρωπαϊκού πολιτικού μπλοκ που έχει όλες τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ενίσχυση τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Boryana Dimitrova από την Alpha Research.
Οι Βούλγαροι είναι σε γενικές γραμμές υπέρ της Ευρώπης, κυρίως επειδή εμπιστεύονται τα όργανα της ΕΕ περισσότερο από εκείνα της χώρας τους. Η τελευταία δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, δείχνει ότι η Βουλγαρία είναι ανάμεσα στις χώρες που είναι πιο θετικές για το μέλλον της ΕΕ (61%), με το 27% να είναι απαισιόδοξοι. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 53% αισιόδοξοι, έναντι 40% απαισιόδοξοι.
Αλλά πολλοί Βούλγαροι τρέφουν συμπάθεια επίσης για τη Ρωσία. Η ρωσική αυτοκρατορία πολέμησε στο ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-1878, όπου απελευθερώθηκε η Βουλγαρία έπειτα από πέντε αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας. Πολλοί Βούλγαροι μιλούν ή καταλαβαίνουν τα ρωσικά. Η μελέτη της ρωσικής γλώσσας ήταν υποχρεωτική μέχρι το 1990.
Η ρωσική προπαγάνδα ωστόσο φαίνεται να έχει απήχηση πολύ έντονα στη Βουλγαρία. Πολλά βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ανοιχτά τις θέσεις του Πούτιν στην ουκρανική κρίση, και πολλοί Βούλγαροι είναι στο πλευρό των Ρώσων. Σε τηλεοπτικές συζητήσεις πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, οι πολιτικοί υπέρ του Πούτιν ανεβάζουν τους τόνους, ενώ οι φιλοευρωπαίοι εμφανίζονται σε άμυνα.
Οι Βούλγαροι σοσιαλιστές υιοθέτησαν πρόσφατα ένα ψήφισμα ενάντια σε περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα στο πλαίσιο της κρίσης της Ουκρανίας. Η δήλωση αναφέρει ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να «μην ευθυγραμμίζεται με τη θέση κανενός», μια πολιτική αποστασιοποίηση από τους συμμάχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο Sergei Stanishev, αρχηγός του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, είναι επίσης Πρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Οι ρωσικές εταιρείες είναι σημαντικός επενδυτής στη Βουλγαρία, πολύ μεγαλύτερος από ό, τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, γιατί πολλές από τις ρωσικές ροές κεφαλαίων στη χώρα προέρχονται από υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους. Η ρωσική εταιρεία Lukoil κατέχει το μοναδικό διυλιστήριο της χώρας, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την επεξεργασία αποκλειστικά ρωσικού αργού πετρελαίου. Η Gazprom σχεδιάζει να αρχίσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream σε όλη την επικράτεια της Βουλγαρίας, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα. Άλλα έργα ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός ρωσικού εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην πόλη Μπελένε, είναι υπό συζήτηση. Επιπλέον, πολλοί Ρώσοι αγοράζουν ακίνητα στη Βουλγαρία. Πηγή EurActiv.gr

Ο ηγέτης του Ataka με την ακροδεξιά γαλλίδα ηγέτη Μαρίν Λεπέν

 22% των Βούλγαρων είναι υπέρ της Ευρασιατικής Ενωσης του Πούτιν | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ