Την κατηγορηματική του άρνηση να στηριχθεί από ακραίες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε μέσω του Twitter, ο υποψήφιος με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σε μια από τις αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αναφέρει: «Δεν θα δεχτώ να εκλεγώ εάν αυτό σημαίνει ότι θα λάβω ψήφους από φασίστες και ακροδεξιούς».
Κοινό μέτωπο Γιούνκερ-Σουλτς κατά των ακροδεξιών
Να μην ψηφίσουν τα εξτρεμιστικά πολιτικά κόμματα κάλεσαν του ψηφοφόρους οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα, τα κόμματα της ακροδεξιάς έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, DPA.
«Αν εκλεγόμουν πρόεδρος της Επιτροπής μόνο επειδή οι εξτρεμιστές ψήφισαν για εμένα, θα παραιτούμουν από τη θέση», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκλογικής συζήτησης που μεταδόθηκε από τον γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD.
«Δεν θα εκλεχθώ από φασίστες, ρατσιστές, από όσους τάσσονται εναντίον ανθρώπων επειδή δεν τους συμπαθούν», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο υποψήφιος Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος προέτρεψε τους συμπατριώτες του να προσέλθουν στις κάλπες, ώστε να εμποδίσουν το ακροδεξιό Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα να κερδίσει έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Πιστεύω ότι αποτελεί καθήκον όσων πιστεύουν στη Δημοκρατία στη Γερμανία να εξασφαλίσουν με την ψήφο τους ότι οι προπαγανδιστές της ιδεολογίας του Αδόλφου Χίτλερ δεν θα σπιλώσουν το όνομα της Γερμανίας στο Ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε ο Σούλτς.
Ο Γιουνκερ και ο Σουλτς είναι οι δύο υποψήφιοι τους οποίους έχουν προτείνει τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα του τρέχοντος Ευρωκοινοβουλίου και συνεπώς θεωρούνται επικρατέστεροι για τη θέση, μεταδίδει το DPA.
Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης, οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε θέματα όπως η ανεργία, η πρόληψη των υπερβολικών ρυθμίσεων και η ενδεχόμενη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αμφότεροι εξέφρασαν το σκεπτικισμό τους σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.