Εθνικό πένθος σε Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη για τα θύματα από τις πλημμύρες [εικόνες] - iefimerida.gr

Εθνικό πένθος σε Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη για τα θύματα από τις πλημμύρες [εικόνες]

Εθνικό πένθος σε Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη για τα θύματα από τις πλημμύρες -
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tη χειρότερη καταστροφή μετά τον πόλεμο ζουν η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ημέρα πένθους ανακηρύχθηκε η σημερινή για τη Βοσνία, ενώ η κυβέρνηση της Σερβίας κήρυξε τριήμερο πένθος για τα θύματα των πλημμυρών, που θα αρχίσει να ισχύει από αύριο.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι μόνο στο Ομπρένοβατς, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 14 θάνατοι ανεβάζοντας έτσι στους είκοσι τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τις πλημμύρες στη Σερβία. Ο αριθμός αυτός, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, δεν είναι τελικός διότι υπάρχουν ακόμη συνοικισμοί που βρίσκονται κάτω από το νερό.

Εθνικό πένθος σε Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη για τα θύματα από τις πλημμύρες [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας αναφέρει ότι συνολικά 30.873 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές και φιλοξενούνται σε καταυλισμούς ενώ πλημμύρισαν 4023 κτίρια. Μεγάλες είναι επίσης οι καταστροφές στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι διαστάσεις της καταστροφής που έπληξε τη Σερβία είναι δέκα φορές πιο έντονες απ' ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής και εξέφρασε την ελπίδα να μην ισχύσει αυτό και όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων.

Οι οικονομικές συνέπειες θα ταλαιπωρούν για χρόνια τη Σερβία, εκτιμούν αναλυτές. Μόνο οι ζημιές που προκλήθηκαν στα λιγνιτωρυχεία "Kolubara", που πλημμύρισαν, υπολογίζονται σε 100 εκατομμύρια ευρώ. Στον αγροτικό τομέα, η ζημιά από την απώλεια της φετινής σοδειάς στις πληγείσες περιοχές εκτιμάται σε 500 εκατομμύρια ευρώ.

Εθνικό πένθος σε Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη για τα θύματα από τις πλημμύρες [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση του κόσμου στις εκκλήσεις για παροχή βοήθειας. Ανώνυμοι αλλά και επώνυμοι πολίτες της Σερβίας σπεύδουν να βοηθήσουν, προσφέροντας χρήματα και αναγκαία είδη. Παγκοσμίου φήμης αθλητές ανταποκρίθηκαν, προσφέροντας χρήματα, αλλά και συμμετέχοντας ενεργά στην εκστρατεία συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μεγάλη είναι και η ανταπόκριση και από το εξωτερικό. Πολλές χώρες δήλωσαν πρόθυμες να συμμετάσχουν με χρηματική και ανθρωπιστική βοήθεια. Η Ρωσία πρωτοστατεί, στέλνοντας καθημερινά, με μεταγωγικά αεροπλάνα, ρουχισμό, τρόφιμα και φάρμακα. Συγκινητική είναι η ανταπόκριση και από τη γειτονική Σλοβενία, η οποία συγκέντρωσε τρόφιμα, ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ έχει αποστείλει και σωστικά συνεργεία στις πληγείσες περιοχές.

Εθνικό πένθος σε Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη για τα θύματα από τις πλημμύρες [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Στην Ελλάδα, τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν αναλάβει η πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη. Τα είδη που συγκεντρώνονται, προς το παρόν, σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει καταγράψει ο Ερυθρός Σταυρός της Σερβίας είναι στρώματα, κλινοσκεπάσματα, γαλότσες, ρουχισμός (κάλτσες, εσώρουχα), φακοί και μπαταρίες, είδη υγιεινής και φάρμακα.

Οι πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνούν με το Γενικό Προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη (Κομνηνών 4) στο τηλέφωνο: +30 2310/244265 για να ενημερώνονται και να λαμβάνουν οδηγίες, ώστε η βοήθεια που θέλουν να προσφέρουν να φθάσει το συντομότερο δυνατό και για να να υπάρξουν διευκολύνσεις όσον αφορά τη διέλευση της βοήθειας από τα σύνορα. Επίσης μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα (Βασ. Σοφίας 106, 115 27) στο τηλέφωνο +30 210/777-43-44, +30 210/777-43-55.

Επιπλέον, η πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε τον αριθμό ειδικού τραπεζικού λογαριασμού για τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας.

Εθνικό πένθος σε Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη για τα θύματα από τις πλημμύρες [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Εθνικό πένθος σε Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη για τα θύματα από τις πλημμύρες [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Φωτογραφία: Reuters, CNN, EPA

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ