Στην Ελλάδα κάνουν επίδειξη δύναμης η Χρυσή Αυγή και οι ευρωσκεπτικιστές, γράφει ο γερμανικός Τύπος - iefimerida.gr

Στην Ελλάδα κάνουν επίδειξη δύναμης η Χρυσή Αυγή και οι ευρωσκεπτικιστές, γράφει ο γερμανικός Τύπος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η άνοδος των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, η στάση αναμονής του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα, η παγωμένη εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ρεύμα των αντιευρωπαϊστών που φουσκώνει, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού γερμανικού Τύπου, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσουν τη ρευστή κατάσταση στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, ειδική αναφορά κάνει η Frankfurter Rundschau για τη Χρυσή Αυγή. Με τίτλο «Οι νεοναζί αυξάνουν τη δύναμή τους στις δημοτικές εκλογές», η εφημερίδα παρατηρεί ότι «μιας σαφή εικόνα της δύναμης των κομμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν υπάρχει. Σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι έθεσαν υποψηφιότητα έχοντας τη στήριξη περισσότερων κομμάτων. Στις δημοτικές εκλογές οι προσωπικότητες μετρούν περισσότερο από όσο τα κόμματα».

Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα γράφει: «Ο πρωθυπουργός Σαμαράς παραμένει υπό πίεση μετά τον πρώτο γύρο. Θα πρέπει να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις μέχρι τις ευρωεκλογές. Μια νίκη της ριζοσπαστικής αριστεράς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη της κυβέρνησής του, η οποία ούτως ή άλλως διαθέτει μια ισχνή πλειοψηφία 152 εκ των συνολικά 300 εδρών. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας δεν έχει χάσει την ελπίδα ότι μπορεί να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της λιτότητας».

Το διαφωτιστικό βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά για τη Χρυσή Αυγή

«Η επαρχία δεν εμπιστεύεται αρκετά τον ΣΥΡΙΖΑ» είναι ο τίτλος της αυστριακής εφημερίδας Die Presse, η οποία σημειώνει πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα κόμματα της συγκυβέρνησης προηγήθηκαν και πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτυχία μόνο στην Αττική ενώ δυνατή εμφανίζεται και η Χρυσή Αυγή. Η εφημερίδα καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να στηρίξει σοβαρά το αίτημά του για νέες εκλογές εξαιτίας στα εκλογικά αποτελέσματα. Οι συντηρητικοί και οι σοσιαλιστές παραμένουν ισχυροί στην ελληνική πολιτική σκηνή – παρά τις απώλειες σε εθνικό επίπεδο. Κίνδυνος για τον κυβερνητικό συνασπισμό ελλοχεύει όμως στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Σαββατοκύριακου. Νέες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα 5% στο ΣΥΡΙΖΑ».

Στο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά, για τους νεοφασίστες στην Ελλάδα και τη Χρυσή Αυγή αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα γερμανικά από τις εκδόσεις Laika στις αρχές του χρόνου. Η εφημερίδα παρατηρεί: «Όποιος έχει διαβάσει το διαφωτιστικό βιβλίο του έλληνα δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά για τη Χρυσή Αυγή, καταλαβαίνει πως αυτό το μαύρο φάντασμα δεν είναι μόνο ένα φαινόμενο καταστροφής. Η βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα εκσφενδόνισε τη Χρυσή Αυγή το 2012 στο κοινοβούλιο, όπου οι 18 βουλευτές της γίνονταν αντιληπτοί κυρίως μέσα από το σαματά που έκαναν».
Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα αναφέρει: «Ο Ψαρράς καθιστά υπεύθυνο και το σινάφι του – τα ΜΜΕ – για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Υπό την έννοια πως βανδαλισμοί και ακρότητες φέρνουν ποσοστά».

Το Κόμμα της Δραχμής και οι ευρωσκεπτικιστές

Στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού αναφέρεται σήμερα σε σχετικό αφιέρωμα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, καταγράφοντας ένα ρεύμα κατά του κοινού νομίσματος και της ΕΕ γενικότερα. Το αφιέρωμα που έχει τίτλο «Οι αντίπαλοι της Ευρώπης κάνουν επίδειξη δύναμης» αναλύει την κατάσταση σε διάφορες χώρες της ΕΕ, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Το ζήτημα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν τίθεται μόνο από τους επικριτές των πακέτων στήριξης στις χώρες των δανειστών αλλά και σε μερίδα της ελληνικής κομματικής γεωγραφίας, αναφέρει στο σχετικό αφιέρωμα η Handelsblatt, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ελληνικά κόμματα, τα οποία ανήκουν τόσο στο δεξιό όσο και στο αριστερό πολιτικό φάσμα, που διεξάγουν προεκλογικό αγώνα με ευρωσκεπτικιστικά ή ακόμη και εχθρικά προς την Ευρώπη συνθήματα. «Κοινός τους παρονομαστής: Μόνον όταν η Ελλάδα επιστρέψει στο δικό της νόμισμα, θα μπορέσει να απαλλαγεί από τα δεσμά του προγράμματος λιτότητας και το βάρος του χρέους, σταματώντας απλώς την εξυπηρέτησή του», επισημαίνει η εφημερίδα.

Στους αντιπάλους του ευρώ ανήκουν παραδοσιακοί εχθροί της ΕΕ, «όπως το σταλινικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας», αναφέρει το δημοσίευμα, βάζοντας στην ίδια κατηγορία νέα κόμματα και ομάδες, όπως το «Σχέδιο Β» και το «Κόμμα της Δραχμής». Τέσσερα από τα επτά κόμματα για τα οποία υπάρχει προοπτική εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρείται είτε ότι είναι πολέμιοι του ευρώ είτε το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό, γράφει η Handelsblatt, υπογραμμίζοντας ότι το ισχυρότερο από αυτά είναι η Χρυσή Αυγή. «Τα είδωλά της είναι ο Χίτλερ και ο Χίμλερ, δημοκοπούν εναντίον των αλλοδαπών, των ομοφυλοφίλων και των λεσβιών, διαδίδουν αντισημιτικά στερεότυπα και σηκώνουν το χέρι χαιρετώντας χιτλερικά» εξηγεί η εφημερίδα, εκφράζοντας την άποψη ότι η ΧΑ «είναι προϊόν της σκληρής λιτότητας που επεβλήθη στους Έλληνες από τους διεθνείς δανειστές». Αναφερόμενο στην εξέλιξη του ακροδεξιού κόμματος, η Handelsblatt επισημαίνει ότι «το συναίσθημα της ταπείνωσης από την ΕΕ και την τρόικα ήταν νερό στον μύλο της ΧΑ».

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες στον ΣΥΡΙΖΑ

Στα δεξιά του πολιτικού φάσματος εντοπίζει και τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου το ρεπορτάζ, αναφέροντας ότι κυνηγάει ψήφους με αντιευρωπαϊκές θέσεις. «Ο Καμμένος θεωρεί τη χώρα του θύμα διεθνούς συνωμοσίας, θέλει να σταματήσει την εξυπηρέτηση του χρέους και εξυπηρετεί κυρίως τα αντιγερμανικά στερεότυπα», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
«Ειδική περίπτωση» χαρακτηρίζει η Handelsblatt τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «η αριστερή του πτέρυγα, στην οποία θεωρείται πως ανήκει το ένα τρίτο του κόμματος, φλερτάρει με την επιστροφή στη δραχμή».

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας που είναι και ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δηλώνει πως θέλει την παραμονή στην ευρωζώνη, αλλά δίνει την εντύπωση πως τη θέλει με μισή καρδιά.
Τέλος, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνεται η θέση: «Καμία θυσία για το ευρώ», ενώ επισημαίνεται ότι οι 8 στους 10 Έλληνες είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ και μάλιστα οι δύο στους τρεις θέλουν το κοινό νόμισμα με οποιοδήποτε τίμημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ