Η Μαφία της Ιταλίας... διεθνοποιείται. Ή, τουλάχιστον, βρίσκει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης στη Γερμανία. Ναι, στη σκληρή και άτεγκτη Γερμανία που έχει μετατραπεί -δίχως να το αντιλαμβάνεται- σε ελβετικό τυρί.
Φέρει την κωδική ονομασία Baumafia και προσπαθεί να ξεπλύνει τις αμαρτίες της από το οργανωμένο έγκλημα, εισδύοντας στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας, καθώς και σε εστιατόρια.
Από την άλλη η κοινή γνώμη της Γερμανίας έχει στο μυαλό της μια... γραφική και άκρως κινηματογραφική εντύπωση για τους μαφιόζους. Θεωρούν πως και στην πραγματική ζωή, οι άνθρωποι που υποκόσμου παίζουν στο «Sopranos» ή στο «Νονό».
Οσο για το γερμανικό κράτος, μάλλον υπνώττει δεδομένου ότι η νομοθεσία έχει αφήσει ορθάνοιχτες πόρτες, ούτε καν παραθυράκια, για την είσοδο του οργανωμένου εγκλήματος από την Ιταλία. Το αποτέλεσμα είναι η δυνατότητα που έχουν οι... δράστες να ξεπλύνουν αμαρτίες και χρήματα με χαρακτηριστική ευκολία.
«Η Γερμανία δεν έχει συνειδητοποιήσει πως έχει πρόβλημα», επισήμανε ο Νταβίντ Σράβεν, ένας δημοσιογράφος του Funke Mediengruppe, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο έπειτα από ένα διεθνές δημοσιογραφικό συνέδριο στην Περούτζια της Ιταλίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Ο ίδιος επέκρινε αυτή που θεωρεί πολύ χαλαρή νομοθεσία όσον αφορά το ξέπλυμα χρήματος και το πάγωμα πόρων, καθώς και τους περιορισμούς που ισχύουν όσον αφορά τις παρακολουθήσεις των τηλεπικοινωνιών και την έλλειψη ενός νομικού πλαισίου αντίστοιχου με αυτού της Ιταλίας, όπου αποτελεί κακούργημα και μόνο το να ανήκει κανείς σε μια οργάνωση της μαφίας.
Είναι φανερό πως η νομοθεσία στη Γερμανία δεν μπορεί ανταπεξέλθει στο πρόβλημα, με αποτέλεσμα η χώρα να γίνεται ο «επίγειος Παράδεισος της Μαφίας».
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μαζί με συναδέλφους του από την Ιταλία και τη Γερμανία, ο Σράβεν εργάστηκε στο πλαίσιο μιας έρευνας με τίτλο 'Mafia in Deutschland' («Η Μαφία στη Γερμανία»). Τον Απρίλιο άρχισαν να δημοσιεύονται άρθρα για τη λεγόμενη Baumafia, που συντάχθηκαν με βάση το υλικό που συγκεντρώθηκε στην έρευνα.
Οσο για το τι σημαίνει «Μπαουμάφια», είναι ένας όρος που φέρνει στο νου ιταλικές συμμορίες οι οποίες κυριαρχούν στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων στη Γερμανία. Επενδύουν βρώμικο χρήμα που μεταφέρουν από τη Σικελία, υπό την καθοδήγηση του «κάπο ντι κάπι» (του «αφεντικού των αφεντικών») του οργανωμένου εγκλήματος, του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, του πλέον καταζητούμενου κακοποιού στην Ιταλία.
Υπό την καθοδήγησή του, η σικελική μαφία σταδιακά έπαψε να προβαίνει σε θεαματικές δολοφονίες. Έχει αφοσιωθεί στην προσπάθεια να παρεισφρήσει σε νόμιμους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ένας φυλακισμένος πρώην αρχιμαφιόζος, ο Τότο Ριίνα, πρόσφατα επέκρινε τον διάδοχό του ότι νοιάζεται μόνο για το πώς θα βγάλει λεφτά.
Η εμπλοκή προσώπων σε αυτές τις έκνομες δραστηριότητες, είναι βαθιά. Η δημοσιογραφική έρευνα έχει αποκαλύψει τουλάχιστον 1.200 άτομα που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
«Θα είναι κάτι μοναδικό, η πρώτη βάση δεδομένων ανοικτού κώδικα για το οργανωμένο έγκλημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», που θα δίνει σε δημοσιογράφους-ερευνητές από όλη την ήπειρο τη δυνατότητα να αντλούν στοιχεία για το ζήτημα, επισήμανε ο Σράβεν.
Αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται μόνο στη Γερμανία, αλλά στο μέλλον θέλουμε να τη διευρύνουμε, να συλλέξουμε πληροφορίες από άλλες χώρες. Φυσικά πρόκειται να συνεργαστούμε με συναδέλφους σε όλη την Ευρώπη», εξήγησε.«
Η Άννα Μαρία Νάιφερ, δημοσιογράφος του ραδιοφώνου WDR που έλαβε μέρος στην έρευνα, επισημαίνει ότι πολύ αργά η κοινή γνώμη κατάλαβε το μέγεθος του προβλήματος.
«Ο κόσμος πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται για τη μαφία. Μπορεί να νομίζει ότι υπάρχει μόνο στις ταινίες, στους Sopranos, ή ότι πρόκειται για κάτι που καμιά φορά μπορεί και να βγει από τα σύνορα της Ιταλίας, αλλά δεν είναι αληθινό πρόβλημα στην ίδια τη Γερμανία. Όμως στην πραγματικότητα η μία στις πέντε πιτσαρίες στη χώρα πιστεύεται ότι ενέχεται σε μαφιόζικη δραστηριότητα». Ιδίως πρόκειται για επιχειρήσεις-βιτρίνες ή κέντρα για να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται όπλα, ναρκωτικά και πόρνες, εξήγησε η Νάιφερ.
Οι ιταλικές αρχές προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η επιρροή της μαφίας εξαπλώνεται πολύ πέραν των εθνικών συνόρων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες σε μια έκθεσή του για το οργανωμένο έγκλημα που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο Σράβεν σημείωσε ότι η οικονομική κρίση η οποία πλήττει την Ιταλία – αλλά και η πιο αποτελεσματική δράση των ιταλικών διωκτικών αρχών – είναι επίσης παράγοντες που ωθούν τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος να αναζητήσουν ζωτικό χώρο στο εξωτερικό.