Με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έκανε ειδική μνεία στις συνθήκες εσωστρέφειας που βιώνει η Ελλάδα, τον ευρωσκεπτικισμό σε πολλές χώρες και για τις συζητήσεις που πρέπει να ανοίξουν ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο της Ευρώπης.
Ο κ. Σημίτης μίλησε στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ για την αγγλική έκδοση του βιβλίου του «Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους» και εξέφρασε -συν τοις άλλοις- για την άποψη ότι νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονο δεύτερο κούρεμα, είναι λίαν απίθανα.
Κατά τον κ. Σημίτη η Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο, επιχειρήματα και συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών Βορρά - Νότου, που θα αρχίσουν το φθινόπωρο.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Μέσα από αυτή τη συζήτηση θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στις θεσμικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που μας αφορούν, αφού το κεντρικό ερώτημα θα είναι πώς θα εξασφαλιστεί μελλοντικά η σύγκλιση και η συνοχή».
Ιδιαίτερη ήταν η ανάλυσή του για τις επικείμενες Ευρωεκλογές με τον πρώην πρωθυπουργό να επισημαίνει το έντονο κύμα ευρωσκεπτικισμού που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα εμφανίζεται με τη μορφή έντονης εσωστρέφειας που «δεν επιτρέπει στη συζήτηση να λάβει πιο ουσιαστικές διαστάσεις γύρω από τα μεγάλα ευρωπαϊκά διλήμματα».
Η σχετική ανάλυση του φαινόμενου από τον κ. Σημίτη είναι η εξής: «Τα εκατομμύρια άνεργοι, η θεαματική πτώση εισοδημάτων, η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και η δραματική μείωση των πόρων για τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας ήταν αποτέλεσμα της ανέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς και της πολιτικής λιτότητας που ακολούθησε. Χρειάζεται λοιπόν και στο ευρωπαϊκό επίπεδο ένα πλαίσιο κανόνων, που θα διασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη».