Reuters: Επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική λόγω του θυμού των πολιτών - iefimerida.gr

Reuters: Επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική λόγω του θυμού των πολιτών

Reuters: Επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική λόγω του θυμού των πολιτών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters εκφράζοντας την άποψη πως, στον πρώτο γύρο των εκλογών, οι ψηφοφόροι έδειξαν τον θυμό τους απέναντι στις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης.Η ψήφος στις αυτοδιοικητικές, όπως και στις Ευρωεκλογές, την επόμενη εβδομάδα, παρακολουθείται πολύ στενά από τον κυβερνητικό συνασπισμό, σημειώνει το πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία της κυβέρνησης είναι εύθραυστη.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Reuters, ο ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνει να μπει στον δεύτερο γύρο του Δήμου της Αθήνας, αλλά και στον δεύτερο γύρο της περιφέρειας Αττικής, που ανέκαθεν ήτνα προπύγρια των δύο κομμάτων της κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

«Υπάρχει μια νέα τάση υπέρ των αντισυστημικών κομμάτων» τονίζει στο πρακτορείο ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Λούλης και προσθέτει ότι «Παρά το γεγονός ότι ο λαός δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρόθυμος να πειραματιστεί».

Το πρακτορείο κάνει αναφορά στην υποψηφιότητα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τονίζοντας ότι κατάφερε βρεθεί στον δεύτερο γύρο με μικρή διαφορά από τον απερχόμενο δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη. Επισημαίνει, επίσης, ότι η Ρένα Δούρου καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην περιφέρεια Αττικής και προσθέτει πως εάν ένας από τους δύο κερδίσει την επόμενη εβδομάδα θα είναι η πρώτη φορά που ένα ριζοσπαστικό κόμμα κερδίζει τις εκλογικές αυτές περιφέρειες που παραδοσιακά κερδίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνει, όμως, οτι η Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, καταφέρνει να κερδίσει άλλες περιφέρειες που μέχρι πρότινος ανήκαν στο έτερο κόμμα της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, καταγράφει και το γεγονός πως τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής παραμένει σε ψηλά επίπεδα παρά το γεγονός ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο.
Υπογραμμίζει ότι το ακροδεξιό κόμμα παραμένει τρίτο ή τέταρτο σε δημοφιλία, παρά τις προφυλακίσεις βουλευτών και του ηγέτη του κόμματος και τις επερχόμενες δίκες.

Το πρακτορείο παραθέτει ακόμη και την άποψη μιας ψηφοφόρου, της Βάσως Σταθάκου, η οποίο δηλώνει ότι «Θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή ή ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να ψηφίσω για εκείνους που μας έκλεψαν; Δεν είναι θέμα ιδεολογίας. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου η πολιτική. Το μήνυμά μου είναι σαφές και θα χρησιμοποιήσω κάθε ευκαιρία να το στείλω. Φύγετε».

Πως σχολιάζουν το αποτέλεσμα της κάλπης άλλα ξένα μέσα

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρεται στα ποσοστά που έλαβαν οι υποψήφιοι που στήριξε η ριζοσπαστική Αριστερά κυρίως στο Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ τα περισσότερα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, εκτός από τα αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ, και σε αυτά της Χρυσής Αυγής.

Η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» τονίζει πως ο Ηλίας Κασιδιάρης έλαβε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην Αθήνα, ενώ αναφέρεται και στις εκτιμήσεις για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα και Αττική οι οποίοι έλαβαν επίσης μεγαλύτερα ποσοστά από όσο έδειχναν οι δημοσκοπήσεις.

Η γαλλική «Liberation», εκτός από τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στο Δήμο Αθηναίων, αναφέρεται και σε αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως ακόμα και αν η κυρία Ρένα Δούρου και ο κ. Σακελλαρίδης περάσουν πρώτοι τον πρώτο γύρο, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ηττηθούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δύο χρόνια μετά το οριστικό τέλος του Grexit κάλεσε τους Έλληνες να επιλέξουν τη σταθερότητα της χώρας. Παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να εξαργυρώσει σε καμία περίπτωση τη γενική δυσαρέσκεια για την πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα, ενδεχομένως αυτές οι εκλογές να είναι το τέλος του δικομματισμού στην Ελλάδα έπειτα από περίπου τέσσερις δεκαετίες» αναφέρει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ