Καλές υποδομές και μικρές εκπλήξεις για «την πόλη των ονείρων μας» αξιώνει η Πόπη Τσαπανίδου από τον «αξιότιμο μελλοντικό δήμαρχο». Η δημοφιλής δημοσιογράφος στην προσωπική της ιστοσελίδα ipop.gr, γράφει για όσα εκείνα που θα αλλάξουν την καθημερινότητα και θα «μας χαρίζουν ένα χαμόγελο εκεί που δεν το περιμένουμε».
Ιδού τι γράφει:
«Μέρα εκλογών και όλοι κανονικά (πρέπει να) ονειρευόμαστε μια καλύτερη πόλη. Μια πόλη που προσφέρει την ποιότητα ζωής που αξίζει στους πολίτες της και εξασφαλίζει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αξιοπρεπή διαβίωση. Στην πόλη των ονείρων μας, όμως δεν μας αρκεί να υπάρχουν καλές υποδομές, θέλουμε κάτι παραπάνω: τις μικρές εκπλήξεις που σε κάθε γωνία βελτιώνουν την καθημερινότητά μας και μας χαρίζουν ένα χαμόγελο εκεί που δεν το περιμένουμε. Ζητάμε πολλά; Ίσως, αλλά δεν οραματιζόμαστε και δεν ελπίζουμε αυτή τη μέρα, πότε θα το κάνουμε;
Παίρνουμε έμπνευση από ξένες χώρες που εφάρμοσαν τις αρχές του well-living σε χαρακτηριστικά σημεία κεντρικών πόλεων. Μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα;»
Μουσική κούνια (Καναδάς)
Από το καναδικό γραφείο Daily Tous Les Jours, που δημιουργεί διαδραστικά δημόσια installations και εμπειρίες. Προ-ηχογραφημένοι ήχοι ξυλόφωνου, πιάνου και άλλων μουσικών οργάνων ακούγονται κάθε φορά που κάποιος κάνει κούνια.
Κάδος ανακύκλωσης – ταΐστρα για αδέσποτα σκυλιά (Τουρκία)
Εντοπίζεται σε εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης. Οι πολίτες πετούν τα μπουκαλάκια νερού που χρησιμοποιούν, αδειάζοντας μάλιστα το νερό που περισσεύει σε ένα σημείο από όπου μεταφέρεται στο μπολάκι που ποτίζονται τα αδέσποτα. Βάζοντας το μπουκάλι, πέφτει ίσης αξίας ξηρά τροφή για τα αδέσποτα της πόλης.
Η συγκεκριμένη πρόταση ανήκει στον Έλληνα αρχιτέκτονα Μανώλη Αναστασάκη και έλαβε έπαινο στο διεθνή διαγωνισμό «2011 Seoul Public Design Competition». Τα καθίσματα μπορούν να προσαρμοστούν καταλλήλως, να φωτιστούν με διαφορετικά χρώματα και μέσω της επιφάνειάς τους μπορούν να προβληθούν από ταμπλώ παιχνιδιών (βλέπε σκάκι) μέχρι να εξασφαλιστεί πρόσβαση στο Ίντερνετ.
Κοινόχρηστα ποδήλατα (Κοπεγχάγη)
Είναι σχέδιο του ελβετικού αρχιτεκτονικού γραφείου RAFAA, από διαγωνισμό που διοργάνωσε ο δήμος της Κοπεγχάγης. Τα ποδήλατα είναι εφοδιασμένα με GPS και W-Lan, δίνοντας στον κεντρικό υπολογιστή στοιχεία για την διαθεσιμότητα, τις κρατήσεις και την κατεύθυνση. Ο δήμος της Κοπεγχάγης έχει στόχο να παρέχει 25.000 επιπλέον κοινόχρηστα ποδήλατα μέχρι το 2015 στους πολίτες που μεταφέρονται στην εργασία τους, αυξάνοντας το ποσοστό αυτής της χρήσης των ποδηλάτων από 37% σε 50%.
Μουσικά σκαλιά (Στοκχόλμη και Hangzhou, China)
Κάθε φοράς που τα πατάς ακούγονται νότες, σαν κανονικό πιάνο! Παλιότερα είχαν εγκατασταθεί πειραματικά στη Στοκχόλμη και αργότερα στην Κίνα.