Κάθε Απρίλιο η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων βγάζει σε δημοπρασία 25 αλυκές που νοικιάζονται για ένα χρόνο και τα έσοδα πηγαίνουν στην Επιτροπή. «Δεν είναι όλες ίδιες και δεν παράγουν όλες το ίδιο αλάτι», εξηγεί ο 70χρονος Μανώλης Σταματάκος.
Η πρώτη φορά που πήγε στις αλυκές ήταν 7 χρόνων δίπλα στον πατέρα του. «Το αλάτι θέλει να το χαϊδεύεις», λέει μιλώντας στο Popaganda.gr. «Να το φροντίζεις και να το αγαπάς». Η περίοδος συλλογής ξεκινά από μέσα Ιουνίου-γύρω στις 20-και ολοκληρώνεται τέλη Αυγούστου αν δεν πιάσουν οι βροχές. «Τέσσερις με πέντε ώρες κάθε μέρα να σε τρώει η θάλασσα και ο ήλιος. Δύσκολο μεροκάματο». Τις περισσότερες φορές μαζεύει το αλάτι με τα χέρια-οι μύτες τους είναι κοφτερές και οι παλάμες του χαραγμένες-και κουτάλες. Στη συνέχεια, το αλάτι μπαίνει σε κοφίνια για να φύγει το νερό και απλώνεται σε καθαρά σεντόνια στον ήλιο να στεγνώσει. «Το μυστικό είναι να του φέρεσαι σωστά», συνεχίζει. «Να το καθαρίσεις, να το αφήσεις στο χρόνο του-μυστικά δεν αποκαλύπτει αλλά χρειάζεται 20-25 μέρες-και μετά να το βάλεις στα τσουβάλια».
Διαβάστε για το ιδιότυπο καθεστώς που ισχύει με τις αλυκές στα Κύθηρα, πώς ακριβώς μαζεύεται και δείτε φωτογραφίες από τη συγκομιδή στο Popaganda.gr.