Την αρχή έκανε πριν από λίγους μήνες η Ιρλανδία, το Σάββατο ήταν η σειρά της Πορτογαλίας να βγει -επισήμως- από το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, παρά την ασθενική ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία.
Το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 78 δισ. Ευρώ, αποτέλεσε το μαξιλάρι σωτηρίας για τη χώρα το 2011 και της το πρόσφεραν από κοινού η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η έξοδος διάσωσης έρχεται την ίδια εβδομάδα κατά την οποία τα νέα στοιχεία έδειξαν μια σοκαριστική πτώση 0,7 % του ΑΕΠ της Πορτογαλίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα τριμηνιαία στοιχεία δείχνουν τους κινδύνους που ενυπάρχουν σε ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης η οποία, με γνώμονα την αύξηση των εξαγωγών από τη μείωση του κόστους εργασίας, εξαρτάται από την ευμετάβλητη εξωτερική ζήτηση.
Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει μειώσει το κόστος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και βοήθησε να μειωθεί η ανεργία στο 15,1 % το 2013, από το 17,5 % που βρισκόταν. Το κόστος εργασίας στην Πορτογαλία μειώθηκαν κατά 8 % μεταξύ 2011 και 2013 , σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Eurostat . Η μείωση αυτή έδωσε πολλά κέρδη ανταγωνιστικότητας. Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι η Πορτογαλία εξακολουθεί να είναι μόνο στα μισά του δρόμου για να βγει εντελώς στο... φως.
Η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης σημαίνει ότι οι δανειστές (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ) θα σταματήσουν την επανεξέταση της πορτογαλικής οικονομίας. Η χώρα μπορεί τώρα να αλλάξει τις πολιτικές της πιο ελεύθερα, ακόμη και αν χρειάζεται ακόμη τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι θα αντιστρέψει εν μέρει τις περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο της μείωσης των φόρων το επόμενο έτος.