Ο άνθρωπος πίσω από τις αποκαλύψεις των FT επιμένει: Θα σας πέταγαν εκτός ευρώ εάν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν δεχόταν το Μνημόνιο - iefimerida.gr

Ο άνθρωπος πίσω από τις αποκαλύψεις των FT επιμένει: Θα σας πέταγαν εκτός ευρώ εάν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν δεχόταν το Μνημόνιο

Ο άνθρωπος πίσω από τις αποκαλύψεις των FT επιμένει: Θα σας πέταγαν εκτός ευρώ ε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών, καθώς, με τις αποκαλύψεις του μέσω των Financial Times για τα όσα συνέβησαν τις δραματικές ημέρες του Νοεμβρίου του 2011 έχει προκαλέσει σημαντικούς πολιτικούς τριγμούς σε πολλές χώρες της Ευρώπης.Ο δημοσιογράφος Πήτερ Σπήγκελ, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega, επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ήταν κάτι παραπάνω από έτοιμοι να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη παρά τις φωνές πως αυτή η απόφαση ενδεχομένως να είχε ολέθρια αποτελέσματα στην ίδια την νομισματική ένωση.

Το Βερολίνο, όπως τονίζει ο Σπήγκελ, ήταν αποφασισμένο να πετάξει εκτός ευρώ την χώρα σε περίπτωση που δεν εφαρμοζόταν το Μνημόνιο είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση Σαμαρά.

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάμβανε την εξουσία και απέρριπτε το πρόγραμμα διάσωσης ή αν αναλάμβανε ο Σαμαράς και δεν συμφωνούσε με τους όρους του προγράμματος, τότε πολλά μέλη της Ευρωζώνης θα έλεγαν "φτάνει πια. Έθεσα το ερώτημα σε όρους έπαιρναν αποφάσεις εκείνη την εποχή κι όλοι μου είπαν ότι είχαν φτάσει στα όριά τους», υπογραμμίζει ο κ. Σπίγκελ.

«Δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν στις πατρίδες τους ότι θα ξοδέψουν κι άλλα χρήματα. Εντός Γερμανίας ήταν έτοιμοι να διώξουν την Ελλάδα» τονίζει και προσθέτει ότι «πλέον ο κίνδυνος έχει ξεπεραστεί».

«Επειδή η παρούσα κυβέρνηση παρουσίασε πλεόνασμα και επειδή η κα Μέρκελ, ως η πιο ισχυρή ηγέτης στην Ευρώπη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει» το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει πλέον απορριφθεί.

Λεπτομέρειες για την τηλεφωνική συνομιλία Μπαρόζο -Σαμαρά

Ο επικεφαλής των FT αποκαλύπτει, ακόμη, και τα όσα συζήτησαν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον Αντώνη Σαμαρά στην επίμαχη συνομιλίας τους αρνούμενος ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε υποδείξει τον Λουκά Παπαδήμο ως πρωθυπουργό.

«O Σαμαράς είπε στον Μπαρόζο ότι δεν ήθελε δημοψήφισμα κι ότι ήταν πρόθυμος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Δεν έγραψα ποτέ ότι ο Μπαρόζο έκανε τον Παπαδήμο Πρωθυπουργό. Μίλησα με πολλούς στην Ελλάδα και ξέρω ότι η διαδικασία επιλογής του Παπαδήμου απασχόλησε για ημέρες αν όχι εβδομάδες του πολιτικούς αρχηγούς. Δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι ο Μπαρόζο υπαγόρευε την πολιτική στην κυβέρνηση από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου των Καννών», δήλωσε με νόημα στο Mega και κατέληξε «Θέλω να πιστεύω ότι βοηθάμε τον ψηφοφόρο να είναι καλά ενημερωμένος αλλά, έλα τώρα, δεν νομίζω ότι τον επηρεάζουμε. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι στην Ελλάδα, την Ιταλία και σε κάθε άλλη χώρα θα ψηφίσουν βασισμένοι στη δική του άποψη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ