Στις 20 Απριλίου του 1889, στη μικρή πόλη της Αυστριακής επαρχίας Μπραουνάου γεννήθηκε ο άνθρωπος που με το δωδεκαετές ναζιστικό καθεστώς του κατάφερε να αφήσει ένα ανεξίτηλο μαύρο στίγμα στη παγκόσμια κοινότητα. Σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά το θάνατο του, το πατρικό του σπίτι στην οδό Salzburger Vorstadt 15 παραμένει ανεκμετάλλευτο. Είναι αλήθεια πως η διαχείριση ενός τόσο... αμφιλεγόμενου κτιρίου δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Η επαρχιακή πόλη που είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ιν, όπως είναι λογικό, έχει ακόμα κολλημένη πάνω της τη «σκοτεινή» κληρονομιά που άφησε ο Γερμανός δικτάτορας. Αλλωστε μέχρι και πριν τρία χρόνια ο Αδόλφος Χίτλερ διατηρούσε ακόμη το τίτλο του επίτιμου δημότη, με τον οποίο τιμήθηκε το 1933.
Ακριβώς πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο προσωπικός γραμματέας του Χίτλερ, Μάρτιν Μπόρμαν, αγόρασε το σπίτι για λογαριασμό του ναζιστικού κόμματος. Από τότε, η ιδιοκτησία του σπιτιού έχει αλλάξει αρκετά χέρια, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως η τωρινή ιδιοκτήτης αρνείται να αποκαλύψει τη ταυτότητα της. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας από το 1972 και μετά, έχοντας φόβους για αναζωπύρωση ναζιστικών ιδεών, ελέγχει προσεκτικά τι λειτουργία αλλά και τους ενοικιαστές του κτιρίου.
Μέχρι και σήμερα, το σπίτι είχε χρησιμοποιηθεί ως βιβλιοθήκη, τράπεζα, τεχνικό λύκειο και πιο πρόσφατα ως κέντρο ατόμων με νοητική καθυστέρηση. Τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο, το πατρικό του Αδόλφου Χίτλερ έχει μείνει ανεκμετάλλευτο. Οι φόβοι πως ο τόπος γέννησης του Γερμανού δικτάτορα θα ξαναδημιουργήσει ναζιστικές ιδέες εντάθηκαν και η ανάγκη για χρησιμοποίηση του σπιτιού ήταν άμεση.
Σε αυτά τα πλαίσια, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού σε συνδυασμό με την Αυστριακή κυβέρνηση συμφώνησαν σε μια συμβολική κίνηση. Το ερειπωμένο σπίτι του Χίτλερ, αφού λυθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, θα μετατραπεί σε κέντρο μεταναστών το οποίο μάλιστα θα φιλοξενεί και σχολείο. Το πρώτο βήμα είχε γίνει πριν τρία χρόνια, όπου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την ανάκληση του τίτλου του «επίτιμου δημότη» από το Γερμανό δικτάτορα, μετά από σχεδόν ογδόντα χρόνια.
Πρόκειται για μια κίνηση που συμβολίζει τη προσπάθεια της πόλης Μπραουνάου, αλλά και της Αυστριακής κυβέρνησης γενικότερα, να αποβάλλει τα όποια... ναζιστικά απομεινάρια έχουν παραμείνει στην επιφάνεια. Τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και η τοπική κοινωνία της επαρχιακής πόλης περιμένουν με ανυπομονησία την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την υλοποίηση του έξυπνου σχεδίου.