Η προσπάθεια του Στρος-Καν να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο, ιδιαιτέρως μετά τη δημοσκοπική κατρακύλα του Φρανσουά Ολάντ, είναι πλέον πρόδηλη με τον Γάλλο να επιθυμεί να «χτίσει» ένα φιλολαϊκό προφίλ. Υπό αυτό το πρίσμα έρχονται και οι δηλώσεις του για την περίπτωση της Ελλάδας.
Με συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό κανάλι «France 2» και η οποία θα μεταδοθεί απόψε, ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ παραδέχεται πως «Κάναμε κάποια λάθη. Αλλά έπρεπε να σφίξουμε τη βίδα. Αλλά μόνο αυτό δεν αρκούσε. Επιβάλλαμε στους Ελληνες μια αφόρητη πολιτική, η οποία ακόμα και σήμερα έχει τρομακτικές συνέπειες για την Ελλάδα».
Ο Στρος Καν θέλησε να εξηγήσει και τη δική του τακτική εκείνη την κρίσιμη περίοδο και εξηγεί με ένα εύληπτο παράδειγμα, την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης: «Τι κάνετε, όταν αναλαμβάνετε μια επιχείρηση που δεν πηγαίνει καλά; Ρυθμίζετε τα χρέη του παρελθόντος, διαπραγματευόμενοι όπως μπορείτε με τους πιστωτές. Ωστόσο, λέτε, για το μέλλον στους τραπεζίτες σας: ''αν μου δανείσετε τώρα, θα σας τα αποπληρώσω όλα''. Δημιουργείτε εμπιστοσύνη για το μέλλον. Υπεκφεύγετε, συζητάτε όσο περισσότερο μπορείτε για το παρελθόν. Και τι κάνουν; Το ανάποδο. Λένε: ''Ολα τα προηγούμενα χρέη της Ελλάδας θα αποπληρωθούν μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αλλά για το μέλλον, προσοχή, αν δανείσετε, ρισκάρετε να μην πάρετε πίσω τα χρήματά σας». Κάνουν λοιπόν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έκανε ο επικεφαλής μιας επιχείρησης, όταν αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση"».
Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει και το παρασκήνιο της συγκεκριμένης συνέντευξης. Όπως γράφει και η εφημερίδα «Le Figaro», ο «άτακτος» Στρος-Καν ζήτησε και πήρε εγγυήσεις από τον κορυφαίο δημοσιογράφο του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου Νταβίντ Πουζαντάς, έτσι ώστε να αποφύγει τις δημοσιογραφικές παγίδες.
Από την μεριά του ο δημοσιογράφος του «France 2» υποστηρίζει στο «Europe 1» ότι ο Στρος Καν αρνήθηκε να γίνει η συνέντευξη σε απευθείας μετάδοση, προκειμένου να είναι σίγουρος ότι θα ερωτηθεί μόνο για οικονομικά θέματα και κυρίως για το ευρώ και όχι φυσικά για τα προσωπικά του που ήταν και παραμένουν... καυτά.