Παρόλο που ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων αυξάνεται συνεχώς, ορισμένα είδη συνεχίζουν ακόμα να μας εντυπωσιάζουν με τη μακροβιότητα τους.
Από τις γνωστές μας χελώνες, μέχρι άγνωστα είδη «αθάνατης» μέδουσας, οι μαθουσάλες του πλανήτη είναι πραγματικά ένα θαύμα της βιολογίας.
Χελώνες Μαδαγασκάρης
Η γιγάντια χελώνα Aldabra κατά μέσο όρο ξεπερνάει τα 100 χρόνια ζωής, ενώ η γηραιότερη του είδους πέθανε σε ηλικία 250 ετών.
Αθάνατη Μέδουσα
Το 1883 οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη μέδουσα Turritopsis dohrnii, ωστόσο χρειάστηκε πολλές δεκαετίες για να διαπιστώσουν ότι το συγκεκριμένο είδος δεν πεθαίνει ποτέ. Συγκεκριμένα, η μέδουσα αυτή, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με στρεσογόνους παράγοντες, όπως ένας τραυματισμός, επανέρχεται στη νεότερη μορφή της αναγεννώντας τα κύτταρα της. Οσο για την αναπαραγωγή, γεννά πολύποδες από τους οποίους προκύπτουν άλλες μέδουσες, πανομοιότυπες με την αρχική.
Αχιβάδες Ατλαντικού
Οι μεγάλες αυτές αχιβάδες ζουν στο βόρειο Ατλαντικό και είναι από τους μακροβιότερους κατοίκους των ωκεανών. Το 2006 οι επιστήμονες βρήκαν μία αχιβάδα, η οποία ήταν 507 ετών.
Tuatara
Το συγκεκριμένο ερπετό ζει στη Νέα Ζηλανδία και θεωρείται «ζωντανό απολίθωμα». Οι κοντινότεροι συγγενείς του έχουν εξαφανιστεί, ενώ διαθέτει ένα υποτυπώδες τρίτο μάτι στην κορυφή του κεφαλιού του που μπορεί να ανιχνεύσει φως. Αναπτύσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς και φτάνει στην ενήλικη ζωή του στην ηλικία των 20 ετών, ενώ ξεπερνάει τα 100 χρόνια σε άγρια κατάσταση.
Μακάο
Οι πολύχρωμοι τροπικοί παπαγάλοι έχουν ανθρώπινα όρια ζωής, ωστόσο ο διάσημος Τσάρλι του Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε ξεπεράσει τα 100 χρόνια.
Koi
Τα τυχερά χρυσόψαρα της Ιαπωνίας γίνονται τεράστια σε μέγεθος, ενώ και η ηλικία τους ξεπερνάει την ανθρώπινη, ξεπερνώντας τα 100 χρόνια ζωής.